«Кексують» всі!

18.11.2015
«Кексують» всі!

Яка смакота! (з власного архіву.)

Давайте визнаємо щиро: пишні «багатоповерхові» торти або ж рум’яні з буянням квітів і колосків короваї — все-таки спекти не зовсім просто. На це потрібен і час, і натхнення, і ще багато чого. А от пекти кекси — це королівський обов’язок кожної пані і панянки. Повірте, хто ще не опанував цю нехитру справу, — печуться вони легко, просто і з натхненням, бо практично не мають «збоїв» чи «мінусів» у процесі приготування. Варто вам лише спекти якийсь один кекс, як надалі ви самі собі будете «рецептодавцями», бо почнете творити їх за власними смаками і уподобаннями, вносячи в рецепт свої нюанси.

Для подруг

Для цієї випічки годиться будь-яке вибране вами борошно: пшеничне, житнє, кукурудзяне, рисове, гречане, ячмінне та інші. А що вже з «присмачувачами» вашої випічки — то тут не перерахувати: ягоди, овочі, фрукти, сухофрукти, трави, шоколад, цукати, прянощі, спеції, мед і багато всього іншого — все залежить від того, ароматом якої випічки ви бажаєте наповнити свою оселю цього разу. Так само і щодо гостей —багато хто готує випічку саме «під конкретного гостя». Із кексами можна розгулятися у цьому плані на повну! Приміром, моя подруга Аліна знає про мою пристрасть до яблучно-сирних кексів (вона пече кекси «з нюансами»: тобто основа, тісто, рецепт кексу один, але в кожен вона додає ще й «секретний» інгредієнт, тобто той, який подобається її гостю). Я щоразу даю собі слово скромно взяти один до чаю, але все закінчується, ніби за одним сценарієм: вони настільки смачні, ніжні, пухкі, запашні, що встати з-за столу, якщо на тарілі ще лежать «мої» кексики, — вище моїх сил.

Занотуйте рецепт Аліниного кекса «Для подруг» — порадуйте і своїх! Потрібно 200 г вершкового масла кімнатної температури, 1,5 склянки цукру, ваніль, цедра, 3 яйця, 350 г борошна, 10 г розпушувача, по 0,5 чайної ложки соди і солі, 240-250 г кефіру. У залежності від бажаних результату і калорійності продукту можете замінювати останній інгредієнт сметаною або сиром, розведеним із кефіром («мій» варіант), або молоком iз лимонним соком, або йогуртом. Ще додають будь-які фрукти сезону (виноград, обліпиха, журавлина, яблука, груші, сливи, банани, ківі, помаранчі), можна на власний смак обирати їх пропорції. Головне — дотримуватися потрібної консистенції тіста: воно має бути як густа сметана. І не забудьте посипати горіхами або цукром iз корицею. Духовку потрібно розігріти до 180 градусів.

Починаємо. Масло з ваніллю і цукром збити міксером, додавати по одному яйця, а вже потім додати всі інші інгредієнти, поступово розмішуючи до однорідної густенької маси. Застелити форму пергаментним папером, змастити маслом, вилити половину тіста, викласти яблука (чи інші ягоди-фрукти), посипати цукром-корицею, далі — друга половина тіста, посипати горіхами або цукром із корицею. Пекти 50 хвилин.

Безцінний спадок

Щоб не впасти обличчям у багнюку, я проштудіювала спеціальну літературу зі «смачної» галузі. Під руку потрапили кулінарні книжки викладача столичного економічного вузу Тетяни Гусак. Один з її доробків — «Маленька кулінарна книжечка» (не піддавайтеся на заголовок — там понад півтори тисячі рецептів) вийшла у Лондоні.

«Річ у тім, що п’ять поколінь жінок моєї сім’ї смачно готували і залишили рецепти — це і прапрабабусині, й прабабусині, бабусині, мамині, тітчині й мої. Деякі з них дійсно унікальні, тому що сім’я була дуже багата, отже могла собі дозволити готувати різні страви. (У центрі Вінниці досі зберігся будинок, що належав нашій сім’ї, — там зараз після ремонту буде адміністративний суд)». Пані Тетяна багато що встигла переписати з кулінарної книжки своєї прапрабабусі. Кексів у книжці можна нарахувати із сотню: солодких, солоних, давніх, сучасних, екзотичних. Геть зайву скромність — моя перша спроба спекти один iз них — кекс із виноградом — увінчалася неабияким успіхом. Скажу більше: впевнена, що такий самий успіх матиме кожен, хто пектиме цей кекс.

Отож потрібно: 250 г масла, 175 г цукру, 4 яйця, 1,5 склянки борошна, 0,5 чайної ложки соди, 100 мл кріпленого білого вина, 100 г білого винограду і 100 г темного винограду. Збити масло з цукром, додати яйця і добре збити. Влити вино, збити і додати борошно з содою. Перемішати і додати виноград. Викласти у змащену форму і випікати 50-60 хвилин при температурі 180 градусів.

Трохи набили руку — і тепер можна творити новий кулінарний шедевр: яблучно-шоколадний кекс. Для його приготування потрібно: 200 г масла, 200 г цукру, 4 яйця, пакетик ванільного цукру, 125 г молотих ліщинових горіхів, 200 г борошна, по чайній ложці соди та кориці, 2 столові ложки какао, 5 великих яблук, 3 столові ложки рому чи коньяку. Для глазурі: 100 г молочного шоколаду.

Збити масло з цукром, додати яйця і добре збити. Додати всі сухі інгредієнти. Яблука почистити,потерти на крупну тертку, додати до них ром і перемішати. Додати яблука в тісто. Перелити тісто у змащену форму і випікати годину при температурі 180 градусів.

Не варто забувати, що все ще триває пора ягід. Журавлина, горобина, обліпиха або будь-які з тих, що ви заморозили, вам стануть у нагоді при приготуванні ще одного яскравого і смачного кекса.Кекс із журавлиною (порічкою, чорницями, малиною). Беріть для нього 4 столові ложки розтопленого масла, 240 г борошна, 200 г цукру, чайну ложку соди, 2 яйця, три чверті склянки молока, 350 г ягід і щіпку солі.

Духовку розігріти до 180 градусів. Змастити і застелити форму для кексів (можна маленькі формочки — як подобається). Збити яйця і цукор, додати розтоплене масло і молоко. Додати борошно і соду, всипати сіль. Ягоди помити,просушити, трохи лишити для прикрас, обкачати у борошні і додати в кекс. Пекти приблизно годину. Охолодити і прикрасити на свій смак.

Оригінальний на вигляд і на смак кекс «Зебра» за рецептом Тетяни Гусак. Інгредієнти для нього: чайна ложка сухих дріжджів чи 15 г — свіжих, 100 мл мінералки з газом, столова ложка цукру, 100 мл сметани, 50 г м’якого масла, 250 г борошна, 2 квадратики шоколадної плитки, столова ложка какао,столова ложка сиру і щіпка ваніліну.

Змішати дріжджі і  мінералку, залишити на 15 хвилин. Збити масло і цукор, додати сметану, дріжджі, борошно і ванілін. Розтопити шоколад на водяній бані. Поділити тісто порівну. В одну частину додати шоколад і какао. У другу — додати сир. У змащену форму викладаємо 2 столові ложки білого тіста. На нього — 2 столові ложки тіста з какао. І так — доки не скінчиться тісто і скільки дозволяє форма. Шпичкою майбутні кекси ще розділити на 4 частини, а потім кожну ще 2 рази. Пекти 30 хвилин при температурі 200 градусів.

І цитрусові, і гречані

Почніть з грейпфрутового — він буквально тане в роті! На один грейпфрут потрібно: склянка цукру, 3 яйця, 60 г розтопленого вершкового масла, 1,5 склянки борошна, чайна ложка соди, 150 мл сметани, по щіпці солі та ваніліну, столова ложка сметани, 2 столові ложки молока, склянка цукрової пудри.

Збити яйця і цукор, додати сметану, цедру і сік грейпфрута, 2 столові ложки молока, борошно iз содою і вершкове масло. Все добре вимішати, вилити у змащену і застелену форму і пекти 50 хвилин при температурі 180 градусів. Остудити. Для глазурі збити молоко та сметану і додати склянку цукрової пудри. Кекс викласти на таріль і полити глазур’ю.

На власній практиці я випробувала ще один кекс пані Тетяни — сонячний, бо апельсиново-кукурудзяний. На 0,5 склянки кукурудзяного борошна потрібно: 150 г пшеничного борошна, 3 яйця, 0,5 склянки апельсинового соку, 0,5 склянки оливкової олії, склянка цукру, 0,5 чайної ложки цедри апельсина, 2 чайні ложки розпушувача і щіпка солі.

З’єднати в мисці всі інгредієнти, залишивши тільки третину склянки цукру. Змішати все з допомогою міксера. Форму змастити маслом і присипати борошном. Виливаємо тісто,посипаємо цукром, що залишився. Випікаємо хвилин 35-40 при температурі 190 градусів.  Готовому кексу даємо вистигнути і потім дістаємо з форми. Розрізаємо на сегменти і подаємо.Я ще полила апельсиновим соком і посипала цукровою пудрою. Було надзвичайно смачно!

Шанувальники гречки будуть задоволені ще й гречаним кексом пані Тетяни — з ароматом літнього гречаного поля, кучерявим, пухким, оригінальним. Для його випікання потрібно: склянка гречаної крупи, 100 г вершкового масла, 3 столові ложки цукру, 2 склянки молока, 3 столові ложки родзинок, цедра одного лимона, чайна ложка ванільного цукру, курага або чорнослив для прикрас.

Гречку поставити варитися з молоком і маслом на малому вогні. Коли молоко випарується, накрити кришкою і дати постояти в теплі. Яйця розділити на білки і жовтки. Духовку нагріти до 180 градусів.  Збити білки із трьома столовими ложками цукру, додати жовтки, цедру, родзинки і кашу, добре вимішати і вилити у застелену і змащену форму.Зверху викласти сухофрукти. Пекти 30 хвилин.

А ще присвятіть один з довгих осінньо-зимових вечорів для чаювання в родинному колі з кексом із томатним соком. На склянку цього соку потрібно по склянці олії і цукру, 2, 5 склянки борошна, чайна ложка соди, цедра одного лимона, 0, 5 чайної ложки ванільного цукру. Всі інгредієнти збити,вилити у змащену кексову форму і пекти годину-годину 10 хвилин. Посипати пудрою.

Вибирайте рецепт під настрій, під гостя, на свій смак: попри все, життя має бути смачним!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>