Давайте визнаємо щиро: пишні «багатоповерхові» торти або ж рум’яні з буянням квітів і колосків короваї — все-таки спекти не зовсім просто. На це потрібен і час, і натхнення, і ще багато чого. А от пекти кекси — це королівський обов’язок кожної пані і панянки. Повірте, хто ще не опанував цю нехитру справу, — печуться вони легко, просто і з натхненням, бо практично не мають «збоїв» чи «мінусів» у процесі приготування. Варто вам лише спекти якийсь один кекс, як надалі ви самі собі будете «рецептодавцями», бо почнете творити їх за власними смаками і уподобаннями, вносячи в рецепт свої нюанси.
Для подруг
Для цієї випічки годиться будь-яке вибране вами борошно: пшеничне, житнє, кукурудзяне, рисове, гречане, ячмінне та інші. А що вже з «присмачувачами» вашої випічки — то тут не перерахувати: ягоди, овочі, фрукти, сухофрукти, трави, шоколад, цукати, прянощі, спеції, мед і багато всього іншого — все залежить від того, ароматом якої випічки ви бажаєте наповнити свою оселю цього разу. Так само і щодо гостей —багато хто готує випічку саме «під конкретного гостя». Із кексами можна розгулятися у цьому плані на повну! Приміром, моя подруга Аліна знає про мою пристрасть до яблучно-сирних кексів (вона пече кекси «з нюансами»: тобто основа, тісто, рецепт кексу один, але в кожен вона додає ще й «секретний» інгредієнт, тобто той, який подобається її гостю). Я щоразу даю собі слово скромно взяти один до чаю, але все закінчується, ніби за одним сценарієм: вони настільки смачні, ніжні, пухкі, запашні, що встати з-за столу, якщо на тарілі ще лежать «мої» кексики, — вище моїх сил.
Занотуйте рецепт Аліниного кекса «Для подруг» — порадуйте і своїх! Потрібно 200 г вершкового масла кімнатної температури, 1,5 склянки цукру, ваніль, цедра, 3 яйця, 350 г борошна, 10 г розпушувача, по 0,5 чайної ложки соди і солі, 240-250 г кефіру. У залежності від бажаних результату і калорійності продукту можете замінювати останній інгредієнт сметаною або сиром, розведеним із кефіром («мій» варіант), або молоком iз лимонним соком, або йогуртом. Ще додають будь-які фрукти сезону (виноград, обліпиха, журавлина, яблука, груші, сливи, банани, ківі, помаранчі), можна на власний смак обирати їх пропорції. Головне — дотримуватися потрібної консистенції тіста: воно має бути як густа сметана. І не забудьте посипати горіхами або цукром iз корицею. Духовку потрібно розігріти до 180 градусів.
Починаємо. Масло з ваніллю і цукром збити міксером, додавати по одному яйця, а вже потім додати всі інші інгредієнти, поступово розмішуючи до однорідної густенької маси. Застелити форму пергаментним папером, змастити маслом, вилити половину тіста, викласти яблука (чи інші ягоди-фрукти), посипати цукром-корицею, далі — друга половина тіста, посипати горіхами або цукром із корицею. Пекти 50 хвилин.
Безцінний спадок
Щоб не впасти обличчям у багнюку, я проштудіювала спеціальну літературу зі «смачної» галузі. Під руку потрапили кулінарні книжки викладача столичного економічного вузу Тетяни Гусак. Один з її доробків — «Маленька кулінарна книжечка» (не піддавайтеся на заголовок — там понад півтори тисячі рецептів) вийшла у Лондоні.
«Річ у тім, що п’ять поколінь жінок моєї сім’ї смачно готували і залишили рецепти — це і прапрабабусині, й прабабусині, бабусині, мамині, тітчині й мої. Деякі з них дійсно унікальні, тому що сім’я була дуже багата, отже могла собі дозволити готувати різні страви. (У центрі Вінниці досі зберігся будинок, що належав нашій сім’ї, — там зараз після ремонту буде адміністративний суд)». Пані Тетяна багато що встигла переписати з кулінарної книжки своєї прапрабабусі. Кексів у книжці можна нарахувати із сотню: солодких, солоних, давніх, сучасних, екзотичних. Геть зайву скромність — моя перша спроба спекти один iз них — кекс із виноградом — увінчалася неабияким успіхом. Скажу більше: впевнена, що такий самий успіх матиме кожен, хто пектиме цей кекс.
Отож потрібно: 250 г масла, 175 г цукру, 4 яйця, 1,5 склянки борошна, 0,5 чайної ложки соди, 100 мл кріпленого білого вина, 100 г білого винограду і 100 г темного винограду. Збити масло з цукром, додати яйця і добре збити. Влити вино, збити і додати борошно з содою. Перемішати і додати виноград. Викласти у змащену форму і випікати 50-60 хвилин при температурі 180 градусів.
Трохи набили руку — і тепер можна творити новий кулінарний шедевр: яблучно-шоколадний кекс. Для його приготування потрібно: 200 г масла, 200 г цукру, 4 яйця, пакетик ванільного цукру, 125 г молотих ліщинових горіхів, 200 г борошна, по чайній ложці соди та кориці, 2 столові ложки какао, 5 великих яблук, 3 столові ложки рому чи коньяку. Для глазурі: 100 г молочного шоколаду.
Збити масло з цукром, додати яйця і добре збити. Додати всі сухі інгредієнти. Яблука почистити,потерти на крупну тертку, додати до них ром і перемішати. Додати яблука в тісто. Перелити тісто у змащену форму і випікати годину при температурі 180 градусів.
Не варто забувати, що все ще триває пора ягід. Журавлина, горобина, обліпиха або будь-які з тих, що ви заморозили, вам стануть у нагоді при приготуванні ще одного яскравого і смачного кекса.Кекс із журавлиною (порічкою, чорницями, малиною). Беріть для нього 4 столові ложки розтопленого масла, 240 г борошна, 200 г цукру, чайну ложку соди, 2 яйця, три чверті склянки молока, 350 г ягід і щіпку солі.
Духовку розігріти до 180 градусів. Змастити і застелити форму для кексів (можна маленькі формочки — як подобається). Збити яйця і цукор, додати розтоплене масло і молоко. Додати борошно і соду, всипати сіль. Ягоди помити,просушити, трохи лишити для прикрас, обкачати у борошні і додати в кекс. Пекти приблизно годину. Охолодити і прикрасити на свій смак.
Оригінальний на вигляд і на смак кекс «Зебра» за рецептом Тетяни Гусак. Інгредієнти для нього: чайна ложка сухих дріжджів чи 15 г — свіжих, 100 мл мінералки з газом, столова ложка цукру, 100 мл сметани, 50 г м’якого масла, 250 г борошна, 2 квадратики шоколадної плитки, столова ложка какао,столова ложка сиру і щіпка ваніліну.
Змішати дріжджі і мінералку, залишити на 15 хвилин. Збити масло і цукор, додати сметану, дріжджі, борошно і ванілін. Розтопити шоколад на водяній бані. Поділити тісто порівну. В одну частину додати шоколад і какао. У другу — додати сир. У змащену форму викладаємо 2 столові ложки білого тіста. На нього — 2 столові ложки тіста з какао. І так — доки не скінчиться тісто і скільки дозволяє форма. Шпичкою майбутні кекси ще розділити на 4 частини, а потім кожну ще 2 рази. Пекти 30 хвилин при температурі 200 градусів.
І цитрусові, і гречані
Почніть з грейпфрутового — він буквально тане в роті! На один грейпфрут потрібно: склянка цукру, 3 яйця, 60 г розтопленого вершкового масла, 1,5 склянки борошна, чайна ложка соди, 150 мл сметани, по щіпці солі та ваніліну, столова ложка сметани, 2 столові ложки молока, склянка цукрової пудри.
Збити яйця і цукор, додати сметану, цедру і сік грейпфрута, 2 столові ложки молока, борошно iз содою і вершкове масло. Все добре вимішати, вилити у змащену і застелену форму і пекти 50 хвилин при температурі 180 градусів. Остудити. Для глазурі збити молоко та сметану і додати склянку цукрової пудри. Кекс викласти на таріль і полити глазур’ю.
На власній практиці я випробувала ще один кекс пані Тетяни — сонячний, бо апельсиново-кукурудзяний. На 0,5 склянки кукурудзяного борошна потрібно: 150 г пшеничного борошна, 3 яйця, 0,5 склянки апельсинового соку, 0,5 склянки оливкової олії, склянка цукру, 0,5 чайної ложки цедри апельсина, 2 чайні ложки розпушувача і щіпка солі.
З’єднати в мисці всі інгредієнти, залишивши тільки третину склянки цукру. Змішати все з допомогою міксера. Форму змастити маслом і присипати борошном. Виливаємо тісто,посипаємо цукром, що залишився. Випікаємо хвилин 35-40 при температурі 190 градусів. Готовому кексу даємо вистигнути і потім дістаємо з форми. Розрізаємо на сегменти і подаємо.Я ще полила апельсиновим соком і посипала цукровою пудрою. Було надзвичайно смачно!
Шанувальники гречки будуть задоволені ще й гречаним кексом пані Тетяни — з ароматом літнього гречаного поля, кучерявим, пухким, оригінальним. Для його випікання потрібно: склянка гречаної крупи, 100 г вершкового масла, 3 столові ложки цукру, 2 склянки молока, 3 столові ложки родзинок, цедра одного лимона, чайна ложка ванільного цукру, курага або чорнослив для прикрас.
Гречку поставити варитися з молоком і маслом на малому вогні. Коли молоко випарується, накрити кришкою і дати постояти в теплі. Яйця розділити на білки і жовтки. Духовку нагріти до 180 градусів. Збити білки із трьома столовими ложками цукру, додати жовтки, цедру, родзинки і кашу, добре вимішати і вилити у застелену і змащену форму.Зверху викласти сухофрукти. Пекти 30 хвилин.
А ще присвятіть один з довгих осінньо-зимових вечорів для чаювання в родинному колі з кексом із томатним соком. На склянку цього соку потрібно по склянці олії і цукру, 2, 5 склянки борошна, чайна ложка соди, цедра одного лимона, 0, 5 чайної ложки ванільного цукру. Всі інгредієнти збити,вилити у змащену кексову форму і пекти годину-годину 10 хвилин. Посипати пудрою.
Вибирайте рецепт під настрій, під гостя, на свій смак: попри все, життя має бути смачним!