Не печена і не печиво, а печеня
Печеня — страва давня і давно улюблена багатьма. Наші бабусі-прабабусі, для яких піч була звичним і елементарним засобом приготування будь-якої страви, вміли у такій досконалій послідовності налаштувати банячок з інгредієнтами, що страва так і танула в роті — ніжна, насичена ароматами овочів, грибів і пряних трав. А до неї — товсті млинці з печі, аж сміються до тебе, такі рум’яні. Це — із власних «смачних спогадів».
Спогади спогадами, але, як кажуть, не святі горшки ліплять. Щодо глиняних горщиків, то ліпити ми їх поки не будемо, але готувати печеню у них — простіше простого! Отож почнемо з коронної — печені по-київськи. Чи то лісові гриби над грибами — боровики — у тандемі зі свіжою домашньою сметаною і кропом роблять її особливою, чи усвідомлення того, що цією стравою захоплювалися наші далекі предки, але, напевне, не знайдеться жодного, хто б відмовився від маленького керамічного банячка на столі з паруючою ароматною стравою.
Щоб приготувати печеню по-київськи, потрібно по 0,5 кг яловичини чи телятини і картоплі, 2 середні цибулини, по 150 мл сметани та грибного чи м’ясного бульйону, жменя сухих білих грибів, столова ложка борошна, 4 столові ложки олії, сіль і чорний мелений перець. Гриби промити, замочити на ніч у холодній воді. Зранку залити гриби свіжою водою і варити протягом години, затим відкинути їх на сито, а бульйон зберегти. М’ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити на олії, посолити і поперчити. Розкласти його по горнятках. Картоплю нарізати кубиками, цибулю — півкільцями. Обсмажити картоплю і одну цибулину і розкласти їх по горнятках поверх м’яса. Гриби порізати на шматочки і обсмажити разом з другою цибулиною. Додати борошно, швидко перемішати, влити бульйон. Посолити, поперчити, трохи поварити, щоб бульйон загус (приблизно хвилину). Затим додати сметану, перемішати, довести до кипіння. Залити вміст горняток грибним соусом. Готувати в духовці приблизно годину. І фірмова страва готова!
Шанувальникам чанахі — особливе вітання від «колеги по ложці»! Знаю, що таких є дуже багато, бо хто хоч раз куштував цей колоритний і калейдоскопічний ансамбль смаків, автоматично записується в його шанувальники. Ця страва народилася в Грузії і шанується там на рівні найкращих смакот, але, дещо підкоригувавшись у нас, а саме в Західній Україні (хто з відпочивальників у Буковелі не чекав обіднього часу, щоб посмакувати нею?), вдало розмістилася на верхніх щаблях і наших національних кулінарних переписів. Із грузинського варіанта баранину і баклажани українці замінили на свинину і червону квасолю — і все, це новий кулінарний шедевр. Та що там довго переконувати — приготуйте і переконайтеся!
Потрібно буде по 600 г картоплі і свинини (це може бути ошийок чи й реберця), 150 г червоної квасолі, по дві цибулини і морквини, 2 зубчики часнику, по 2 столові ложки борошна та олії, столова ложка томатної пасти, лавровий лист, духмяний перець, чорний і червоний мелені перці і сіль. Квасолю замочіть на ніч, а зранку відваріть до готовності. М’ясо поріжте на великі частинки і обсмажте до золотистого кольору, посоліть. Картоплю також поріжте на чималенькі шматочки, аналогічно обсмажте і посоліть. Затим підсмажте цибулю, порізану кубиками, і потерту на тертці моркву. Дві столові ложки борошна підсмажте на сухій сковорідці, без додавання олії, до світло-коричневого кольору. Дайте борошну охолонути, змішайте його до однорідної консистенції з холодною водою (півсклянки). Перекладіть м’ясо і картоплю в горнятка, залийте водою так, щоб вона повністю покрила інгредієнти. Відправте банячки в духовку на 15 хвилин. А далі розкладіть у них квасолю та цибулю з морквою, заправте томатною пастою і соусом з борошна. Подрібніть часник і також додайте до печені. Поставте горнятка в духовку ще на хвилин 10, а затим витягуйте, притрушуйте страву зеленню і куштуйте!
Як риба у сметані!
Якщо ви ще не знаєте, яка риба в сметані, не зволікайте! Знадобиться по 700 г річкової (найкраще товстолобик чи карась) риби і картоплі, цибулина, 150 мл сметани, 80 г вершкового масла, зелень, сіль, перець.
Насамперед слід почистити рибу і картоплю. Картоплю порізати на часточки, цибулю — кільцями. Банячки щедро змастити маслом, щоб страва не пригоріла, і викласти в них картоплю, рибу і цибулю шарами, кожен шар посолити і поперчити. Залити сметаною, щільно закрити кришками і поставити в духовку для умлівання на 30 хвилин. І буде вам, як у вічно актуальній «Енеїді», «карась, запечений в сметані».
Гречно просимо! …до гречки. Бо вона дуже корисна. Але скільки вже говорити про користь — гречка з м’ясом у горнятках має такий смак, що забуваєш інші її переваги і «регалії». Не сумнівайтеся — готуйте! М’ясо (свинина, 400 г) обсмажити на сковорідці з додаванням олії, солі і спецій. Злегка засмажити цибулю з морквою, порізані на кубики, на соняшниковій олії. Гречку перебрати і добре промити. Все змішати, додати за смаком солі і приправи (які вам подобаються), покласти в горнятко, залити бульйоном або гарячою водою (води приблизно вдвічі більше за гречку з м’ясом), поставити в добре розігріту духовку і з моменту закипання тушкувати на слабкому вогні 50 хвилин. Гречка вдається дуже розваристою і соковитою.
Ще — їжте деруни з грибами! Гриби (свіжі, які є, 500 г) миємо, ріжемо і кладемо на сковорідку. Коли сік випарується, додаємо соняшникову олію і цибулю (2 шт.) півкільцями. Трохи солимо, перчимо (за бажанням), доводимо гриби з цибулею до готовності. Наприкінці додаємо 100 г сметани і — хто любить — часник. Деруни готуємо за звичною технологією: чистимо і тремо на дрібній тертці картоплю (700 г), додаємо яйце, по ложці крохмалю і борошна, солимо, перчимо і смажимо на олії, викладаючи тісто ложкою. Далі приготовані деруни розкладаємо по банячках — по три штуки, далі — гриби з цибулею. Затим — знову деруни, і так до верху. Насамкінець розводимо сметану з водою в пропорції 1 (сметана) до 3 (вода), поливаємо деруни і ставимо всю цю смакоту в духовку на 15 хвилин. На столі вони стоятимуть значно менше — повірте.
Смачного!