Хочу пити каву

04.11.2015
Хочу пити каву

Міла Іванцова. (з власного архіву.)

Саме під таким гаслом цього місяця в Києві відкрилася ще одна книгарня і цим самим започаткувала читацьку осінь і зиму. Погодьтеся, що може бути кращим, ніж холодними осінніми чи зимовими вечорами сидіти з цікавою книжкою і філіжанкою запашної кави чи чаю? А до цього — крути не крути — потрібно ще шматочок домашньої випічки як останній штрих усієї гармонійної картини. Читаючий люд залюбки підхопив гарний почин і разом iз поповненням осінньо-зимової бібліотеки почав активно поповнювати свої кулінарні записнички новою — простою, але вишуканою і смачною — випічкою.

Викладач столичного Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова Оксана Калита не стомлюється креативно і творчо залучати студентів до інтелектуальної поживи — читання. Як приємний бонус до цього вона радить до кави-чаю пекти крихітне і надзвичайно смачне абрикосове печиво, яке під силу навіть студентам, які постійно поспішають або сумніваються у своїй кулінарній досконалості. Скуштуйте цей витвір — він вартий вашого осіннього вечора!

Отож для ніжного печива з абрикосовою начинкою вам знадобиться 200 г маргарину, 100 г цукру, 2 яйця, 1 чайна ложка ванільного цукру, 2 чайні ложки розпушувача (або соду погасити оцтом), 350 г борошна (може, трохи більше, залежить від яєць), джем. Маргарин нарізаємо в миску й чекаємо, поки розм’якне. Потім перетираємо його з цукром і ваніліном, додаємо яйця, розмішуємо до однорідної маси. Додаємо розпушувач і борошно, замішуємо тісто, як на вареники. Десь на півгодини ставимо в холодильник. Вмикаємо духовку на 180о, тісто тонко розкачуємо, вирізаємо печиво. У половини печива вирізаємо серединку (я розкачую і вирізаю відразу на пергаменті для випікання, потім переношу його на деко). Випікаємо 15-20 хв, до легкого підрум’янення. Половинки без дірочок змазуємо джемом, накриваємо його печивками з дірочкою. Печиво готове, заварюйте чай чи каву і відкривайте хорошу книжку.

Кожному читачу — сердечко

А це — особисте гасло Міли Іванцової: кілька років поспіль одна з найуспішніших українських письменниць розпочинає осінні презентації своїх книжок саме під таким гаслом. І поряд із чималенькою вервечкою її творчих здобутків стоїть щедрий кошик iз власноруч приготовленим печивом. Звісно, його наявність менше всього вплинула на присудження письменниці в один iз цих років відзнаки «Золотий письменник України», але вплинула на задушевність бесід, приємність і розкутість діалогів, які супроводжують кожну презентацію нової книжки пані Міли. Часті гості літературних тусовок розуміють, про що йдеться, а своїм шанувальникам письменниця передає щирі вітання і ці смачні рецепти випічки «від душі».

Отож для письменницьких сердечок потрібно: пачка холодного маргарину, склянка цукру, яйце, ваніль, цедра лимона чи кориця (виберіть те, що вам до вподоби), 2 склянки борошна і половина чайної ложки соди. Маргарин натріть на тертку, збийте яйце з цукром і додайте до маргарину, затим ваніль, чи цедру, чи корицю — за смаком. І досипайте борошно, пересіяне із содою. Розкачайте якнайтонше, формою виріжте сердечка і випікайте на фользі до зарум’янення печива.

Умовно літній пиріг. Ритуальний

Так називає Міла Іванцова яблучний пиріг, бо впевнена, що ним можна закликати сонце в дощову погоду. Письменникам, напевне, видніше, як можна припрошувати гарну погоду, але гарний настрій iз таким пирогом вам точно забезпечений — знаю по собі. Для нього в пані Міли є рецепт універсального тіста. «Це тісто, — каже письменниця, — і для піци, і для печива, і на пиріг, і на пиріжки. Воно дуже просте — бо пропорція 1:1:1. Це легко запам’ятати». Отож потрібно: пачка сиру (5% чи який є), пачка маргарину (письменниця відразу зазначає, що для несподіваних гостей у неї з цієї оказії у холодильнику завше знайдеться пачка сиру і маргарину), склянка борошна, чайна ложка соди. Це основа, все ретельно вимішати, яєць не треба. Залежно від мети додати чи трохи цукру, чи солі, але це зазвичай особливо на смак не впливає, далі все залежить від начинки. Вимісити тісто, правда, кількість борошна треба визначати «емпіричним» способом — щоб тісто зрештою відлипало від рук. Розділіть на дві частини: більше розкачайте і викладіть на змащене маслом деко і змастіть варенням чи повидлом. А на нього — яблука (2 штуки, порізані часточками й обкачані в борошні й кориці) віялом. Зверху покладіть тонкий шар тіста, порізаного на смужки, і випікайте до їх зарум’янення.

Із цього ж тіста можна пекти пироги з будь-яким варенням, повидлом, ягодами чи фруктами, з рисом, грибами, яйцями чи м’ясом, головне, алгоритм: два шари тоненько розкачаного тіста, а між ними — щедра начинка, на яку здатна ваша фантазія і душа. «Душа — то найсмачніша начинка, — резюмує письменниця». І не можна не погодитися: письменник скаже — як зав’яже. Смачної кави і цікавої книжки!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>