Борис Колесніков: Ми змусимо владу провести вибори у Маріуполі й Красноармійську

04.11.2015
Борис Колесніков: Ми змусимо владу провести вибори у Маріуполі й Красноармійську

Борис Колесніков.

Півтора тижня минуло з дня місцевих виборів, а пристрасті навколо демократичності їх проведення та результатів і досі вирують у політичних колах. Скасування виборів у Маріуполі та Красноармійську, недопущення кандидатів від Опозиційного блоку до виборів у міські та районні ради на Харківщині та масові порушення виборчого законодавства стали вчора одними з головних тем чергового засідання Опозиційного уряду. Відкриваючи засідання, «тіньовий» прем’єр Борис Колесніков зазначив, що, таких брудних виборів в Україні ще не було. На його переконання, нинішня влада тільки робить вигляд, що просуває демократичні принципи та ідеологію, і в той самий час не допускає до виборів опозицію, зриває вибори у містах, де Опозиційний блок є явним фаворитом та відмовляє в реєстрації найвідомішим опозиційним політикам.

Провина за зрив виборів — на чинній владі

Як тільки влада зрозуміла, що на виборах у Маріуполі й Красноармійську  перемагає Опозиційний блок, вона зробила все, щоб їх зірвати. За словами опозиційного прем’єр-міністра, саме влада і Президент особисто відповідальні за зрив виборів у цих містах. Він нагадав, що у кожній комісії — по два представники від парламентських фракцій, тобто у правлячої коаліції як мінімум 10 членів. «І саме вони й зірвали вибори», — наголосив політик. «Ми вимагатимемо від влади проведення виборів у Маріуполі та Красноармійську всіма законними методами. Іншого варіанта немає. Влада буде змушена це зробити під тиском українського суспільства та під міжнародним тиском», — зазначив Борис Колесніков.

Зрив виборів у Маріуполі та Красноармійську позбавив права голосу близько 800 тисяч людей, наголосив народний депутат, керівник Донецької обласної організації Опозиційного блоку Олексій Білий. Він нагадав, що влада зобов’язана забезпечити виборчий процес. «Тільки народ може давати оцінку владi, і ніхто інший. Тільки люди, голосуючи, підтверджують свою довіру і повагу до тієї чи іншої політичної партії. І тільки народ має право бути основним суддею цієї влади. А по всіх випадках фальсифікацій на виборах, за яким стоїть влада, ми підемо в українські та міжнародні суди, і в судовому порядку будемо домагатися справедливих рішень і засудження головних винуватців беззаконня на місцевих виборах», — сказав Олексій Білий.

Опозиція вимагає перевиборів на Харківщині

Про ситуацію навколо місцевих виборів на Харківщині розповів народний депутат, опозиційний міністр економічного розвитку і торгівлі Євген Мураєв. Він нагадав, що Опозиційний блок п’ять місяців намагався зареєструвати своїх кандидатів, але постійно отримував відмови під надуманими приводами.

«Ті документи, які ми подавали для участі у виборах, були абсолютно юридично вивірені й давали підставу для реєстрації Опозиційного блоку. Це дає нам підставу вимагати скасування виборів, які пройшли на території Харківської області, й невизнання їх легітимними. Якщо ми не доб’ємося цього в Україні, то будемо звертатися в європейські суди. Ми вимагатимемо введення санкцій проти тих чиновників, які позбавили наших людей права голосу. Я впевнений, що ми доб’ємося цього результату», — сказав Євген Мураєв.

Він зазначив, що кандидати від Опозиційного блоку були зареєстровані для участі у виборах тільки в Харківську облраду за три дні до проведення виборів. «Але, незважаючи на це, за дуже короткий період агітації, Опозиційний блок отримав в обласній раді 15%. Я можу сказати, що результат мав бути набагато вищим, але влада навіть у момент, коли дала нам право зареєструватися, скасувала реєстрацію Михайла Добкіна та ще низки наших колег», — наголосив політик.

За словами опозиційного прем’єра, такі дії влади — це вже навіть не фальсифікація, це пряме порушення Конституції. «Михайла Добкіна не допустили до виборів, розуміючи, що в такому випадку влада зазнає поразки. Я щиро співчуваю «губернатору» Харківської області, тому що, коли ця антидемократична влада піде, єдине місце, де його зможуть прийняти, — це КНДР. Іншого шляху немає», — зазначив Борис Колесніков. Він наголосив, що Опозиційний блок ніколи не визнає підсумки виборів у Харківській області й змусить провести нові місцеві вибори.

Влада робить усе, щоб не допустити опозицію у Київраду

За словами Бориса Колеснікова, у столиці влада також чинить перешкоди Опозиційному блоку, щоб не допустити його проходження у Київську міську раду. Він висловив здивування, що станом на 2 листопада відсутні дані про явку виборців у Києві. При тому, що це той показник, який мав би бути зафіксований 25 жовтня о 20:00, коли закрилися виборчі дільниці.

На думку «тіньового» прем’єра, той факт, що через вісім днів після виборів відсутні дані про явку виборців, може бути свідченням маніпуляцій при підрахунку голосів.

«У європейській столиці на восьмий день після голосування немає явки виборців! А чому? Тому що це маніпуляція для того, щоб не пустити Опозиційний блок до Київради», — підсумував опозиційний прем’єр-міністр.