Ну, «заєць», постривай!

21.10.2015
Ну, «заєць», постривай!

Діти страшенно люблять млинці.

Через кілька днів — знову канікули. Для мам і бабусь це час, коли потрібно мати більше вдома їжі про запас, щоб діти не залишилися голодними. Дочки й синочки часто перебірливі й вередливі. Але знайти страви для меню саме ваших чад можливо. Спробуймо.

На сніданок

Із практики мами й бабусі знають, що практично будь-який продукт може їсти найзатятіший малий відмовник, тільки має бути відповідне приготування й поєднання з іншими інгредієнтами, яке подобається саме йому. Скажімо, звичайнісінька ранкова вівсянка. Хтось її їсть тільки солодкою з молоком; хтось — із подрібненими запареними сухофруктами, інші — із салатом і смаженим яйцем чи омлетом.

Багатьом буде до смаку вівсяна каша із сиром. Потрібно: 150 г пластівців, склянка молока, грудочка вершкового масла, невелика цибулинка, 30 г твердого сиру і спеції. Спочатку вівсянку треба залити холодним молоком (залежно від бажаної густоти каші його об’єм може дещо варіюватися). Додати трохи солі й чорного меленого перцю і варити на повільному вогні, злегка помішуючи. Цибулю почистити та підсмажити на пательні до золотавого кольору чи лише спасерувати до м’якості — кому як подобається. Вибрати на паперовий рушничок, щоб позбутись зайвої олії. Готову вівсянку посипати тертим твердим сиром, додати вершкове масло та цибулю. Несолодку вівсянку можна посипати розсипчастим домашнім вершковим сиром, покласти поруч iз нерідкою кашею на тарілку кубики моцарели чи іншого м’якого сиру (саме з такою стравою здоровим початок кожного дня стає для знайомої четвертокласниці).

На сніданок дітям часом хочеться м’ясної страви. Одним iз варіантів може бути м’ясний хлібець, зготований звечора (страву ще називають «Фарширований заєць»). Потрібно 400 г свинячого фаршу, 2 яйця, цибулина, 2-3 шматки вчорашнього батона, 125 мл молока, 30 г манки, зубчик часнику, дрібка чорного церцю, мускатного меленого горіха і кмину, 30 г мелених сухарів. Крім того, для начинки 2 морквини, 30 г вершкового масла і 3 варені яйця.

Спочатку шматочки батона залити підігрітим молоком, аби розмок. Половину цибулі дрібно порізати та спасеруватити на пательні до прозорості. Для фаршу можете використати будь-яке м’ясо. Зі свининою більш ситно і калорійно, з телятиною та курятиною делікатніше, але варто додати до фаршу ще шматочок сала. М’ясо потрібно порізати дрібними шматочками та перемолоти на м’ясорубці разом iз цибулею (половину сирої цибулі, а половину — підсмаженої на олії), можна перемолоти двічі. За другим разом — додати до фаршу булку. До фаршу ще треба додати пропущений через прес часник, дрібку меленого мускатного горіха, сіль та перець за смаком. Перемішати до однорідності. У суміш вбити два яйця, посипати кмином та гарно вимішати. Додати до готового фаршу манку і дати хвилин 15-20 постояти в прохолодному місці. Форму (можна, як на кекс або одноразову, з харчової фольги на 900 мл) змастити маслом та щедро посипати сухарями.

Ще залишилося моркву натерти на середній тертці і стушкувати на вершковому маслі.

На дно форми викласти половину фаршу, посередині — шар моркви та зробити в ньому заглиблення, куди викласти вкруту зварені яйця. Зверху на яйця викласти шар моркви і решту фаршу. Запікати хлібець 45-50 хвилин при 180 градусах. Далі духовку вимкнути, а «зайця» залишити в ній iще хвилин на 15. Готовий хлібець вийняти з духовки та залишити «відпочити» на 15-20 хвилин при кімнатній температурі. Можна подавати як у гарячому, так і в холодному вигляді. Нарізати гострим ножем.

Пироги на всяк смак

Щоб спекти сирно-фруктовий пиріг, беремо для приготування тіста 220 г борошна, 100 г вершкового масла, яйце, по 50 г сметани й цукру, чайну ложку розпушувача тіста, дрібку солі. Для сирної маси потрібно 300 г кисломолочного сиру, 2 яйця, 100 г цукру, 50 г вершкового масла, 2 столові ложки сметани, одну — крохмалю, 0,5 чайної ложки ванільного цукру. Для фруктової начинки — 2 груші й 5-6 слив. У борошно додати розпушувач, сіль і цукор. Змішати цю суміш із вершковим маслом у крихту. Додати яйце і сметану. Замісити ніжне тісто. Зробити з нього кульку і загорнути в харчову плівку. Залишити в холодильнику на 30 хвилин. Потім викласти тісто у форму, наколоти виделкою. Поставити в розігріту до 190 градусів духовку на 15 хвилин.

Зготувати сирну масу: сир перетерти через сито, додати яйця, збиті з цукром, ванільний цукор, масло (кімнатної температури), сметану, крохмаль. За допомогою міксера все змішати. Далі на трохи пропечену основу викласти сирну масу. Поверх — нарізані груші та сливи. Насамкінець випікати в розігрітій духовці при температурі 180 градусiв 45-50 хвилин.

Можна зготувати цибулевий пиріг — як для мумі-тролів, рецепт із книги «Рецепти Мумі-мами». Там він називається «Цибуляний пиріг, який тане в роті». Для тіста потрібно: 100 г вершкового масла або маргарину, по 100 г борошна, вівсяної крупи та моркви, по 5 г розпушувача тіста і солі. Для начинки: 3 цибулини, 200 г твердого сиру, 20 г олії, 100 г вершків, яйце, за смаком сіль і білий мелений перець.

Спочатку розм’якшене масло, свіжу, потерту на найдрібнішій терці моркву, борошно, змелену в борошно вівсянку, сіль і розпушувач замішуємо в тісто. Викладаємо його у роз’ємну форму, щоб було дно і бортики. Випікаємо при температурі 220 градусів 10 хвилин. Цибулю ріжемо тоненько півкільцями і пасеруємона олії, на малому вогні, постійно помішуючи. Наше завдання, щоб вона стала м’яка і прозора, а не зарум’янилася. Вершки, яйце, сіль, перець і тертий на дрібну терку сир змішуємо. Додаємо цибулю. Густу начинку викладаємо на корж і розрівнюємо. Ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів, на 15 хвилин. Дістаємо і даємо охолонути. Начинка дуже ніжна, а тісто смачно хрумає...

У кожного свій нрав і права — знаємо ми зі школи. І страви всюди оригінальні. Де б ви не жили, спробуйте приготувати яворівський пиріг — за рецептом iз Львівщини. Без нього не обходиться там жодне свято у багатьох родинах, навіть Різдво і Великдень. Його особливiсть — картопляно-гречана начинка. Для тіста потрібно: 1,5 склянки води, 550-600 г пшеничного борошна, 30 г свіжих дріжджів, 40 г олії, 0,5 чайної ложки солі, столова — цукру. Для начинки беремо близько 2 кг картоплі, 150 г гречаної крупи, 2 цибулини. Не пісний варіант готується з додаванням у начинку яєць і шкварок.

Отже, готуємо. Змішати теплу воду з дріжджами, цукром сіллю. Додати борошно, замісити м’яке тісто, долити олію. Дати тісту двічі підійти. Поки тісто підходить, почистити картоплю, відварити до готовності. Цибулю порізати, підсмажити на олії. Картоплю пом’яти в пюре, додати засмажку, запарену гречку (залиту окропом на декілька хвилин), посолити, поперчити. Тісто розкачати. Начинку викласти на тісто. Защипати краї. Форму для випікання змастити олією, пиріг перевернути, розрівняти і поколоти виделкою, щоб вийшло повітря. Поверхню змастити чаєм або водою з цукром. (Не пісний пиріг змастити жовтком). Випікати до золотистого кольору приблизно 40 хвилин. Гарячий пиріг дуже смачно їсти зi сметаною. Холодний гарно доповнює овочеві страви, м’ясні й рибні.

І солоні, й солодкі

Кожна дитина (та й дорослі) любить млинці. А варіацій їх — сила-силенна.

Спробуйте приготувати томатні млинці з капустою. Потрібно: 3 яйця, 6-7 столових ложок борошна, 0,5 літра молока, чайна ложка томатної пасти, за смаком сіль, цукор, столова ложка соняшникової олії, для начинки — цибулина, чверть великої капустини і копчений чорнослив — 3-4 штуки. Борошно поєднуємо з яйцями і ретельно перемішуємо, доки не зникнуть грудочки. Потім виливаємо молоко, додаємо томатну пасту, сіль, цукор і олію. Залишаємо тісто трішки постояти і випікаємо млинці. Для начинки капусту нарізаємо соломкою, цибулю — півкільцями і тушкуємо на сковорідці. У майже готову капусту додаємо подрібнений чорнослив і підсолюємо.

На млинці викладаємо начинку і загортаємо так, як вам подобається. Зверху можна притрусити натертим твердим сиром, поставити на кілька секунд у мікрохвильовку, щоб він розплавився, — і смакувати.

Млинці з куркумою — це красивий жовтий колір, неймовірний смак і велика користь (куркума є природним антибіотиком). Потрібно: 450 мл води, 2 столові ложки олії, по чайній ложці куркуми і солі, 180 г пшеничного борошна, 100 г вершкового масла, столова ложка цукру, 4 яйця. Спочатку треба збити яйця з цукром і сіллю. Почергово додаючи воду і борошно, постійно збивати до утворення однорідної маси. Наприкінці додати куркуму й олію (можна — порізану дрібненько зелену цибулю або кріп). Залишити тісто на 20 хвилин для відпочинку. Випікати тоненькі млинці на розпеченій на середньому вогні пательні. Змастити готові млинці м’яким топленим вершковим маслом. Скрутити туго рулетом. Розрізати на 3-4 частини, зрізаючи рівно краї млинців.

Подавати млинці, поставивши їх «пеньками». Можна зверху притрусити сиром, покласти шматочок риби чи м’яса, викласти на кожен невеликою гіркою... ікру.

Ще один неймовірний варіант — уже солодкі млинці гарбузові з сиром та яблучно-гарбузовим соусом. Для тіста потрібно 250 мл молока, 2 яйця, 4 столові ложки гарбузового пюре, 160 г пшеничного борошна, сіль. Для начинки знадобиться 400 г кисломолочного вершкового сиру і півсклянки цукрової пудри. Для соусу — яблучне й гарбузове пюре, родзинки, кориця. Для довершення ще потрібні будуть вершкове масло, цукор і сметана.

Найпростіше запекти спочатку цілого гарбуза, зробити пюре, половину використати для приготування млинців, а решту — з’їсти чи заморозити на потім. Приготувати тісто для млинців слід так: у глибоку миску просіяти борошно, додати сіль, яйця, половину молока, збивати вінчиком, поступово вливаючи решту молока, поки маса не стане «гладенька». Далі додати пюре з гарбуза. На розігрітій сковорідці смажити тоненькі млинці. Виходить 10-11. Для начинки сир протерти через сито та перемішати з цукровою пудрою (якщо треба, цукор додати за смаком). Млинці перемастити солодким сиром. Готові рулетики перерізати навпіл і викласти у вогнетривку форму, змащену маслом. Зверху на млинці покласти ще шматочки масла і притрусити цукром. Запікати 5-10 хвилин.

Смачного! І хай здорові діти ростуть на радість батькам.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>