«Сім’я» та її «нащадки»

20.10.2015

Нардеп Сергій Лещенко, обраний від Блоку Порошенка, не щадить того політичного кола, яке привело його до влади. В черговому розслідуванні від колишнього журналiста «Української правди» йдеться про те, що «австрійські правоохоронці виявили переміщення 315 мільйонів євро з рахунків компанії, пов’язаної з «фінасистом Сім’ї Януковича» Сергієм Курченком на рахунки компанії, пов’язаної з нинішнім главою АП Борисом Ложкіним під час продажу медіа-активів». Резюме цього розслідування Лещенко виклав в своєму блозі на УП.

Згідно iз запитом Мін’юсту Австрії, який був направлений в Україну 5 серпня 2015 року, «Центральна прокуратура по боротьбі з економічною злочинністю і корупцією веде слідство у кримінальній справі проти Бориса Ложкіна, Григорія Шверка та Світлани Шиян за підозрою у відмиванні грошей», пише Лещенко. У матеріалах справи фігурує загальна вартість, виплачена Курченком за активи Ложкіна і його партнерів. Ця вартість становить 315 мільйонів євро, а відбувалися транзакції між двома офшорними компаніями, в одній з яких (під назвою INTEGRITY INTERNATIONAL HOLDINGS LTD) повноваження має Борис Ложкін, а право підпису передано Григорію Шверку і Світлані Шиян.

«Саме Ложкін є мажоритарним акціонером цієї компанії — йому належить 71% акцій. Крім того, її міноритарними співвласниками є колишній депутат від блоку Тимошенко Олексій Логвиненко, підприємець Анатолій Бурбеза та згаданий уже Григорій Шверк», — зазначає Лещенко. «Виявлення австрійськими правоохоронцями документально підтвердженого переміщення астрономічних сум від Курченка до Ложкіна є приводом перевірити, чи всі податки було сплачено нинішнім главою АП під час продажу медіа-активів. Втім, судячи з того, як австрійський запит ховали в Україні, у найближчі роки такого розслідування чекати не доводиться», — підводить риску нардеп. Що стосується самого фігуранта скандалу, то Борис Ложкін стверджує, що прокуратура жодної країни не висувала йому претензії.