НОВИНИ ПЛЮС

20.10.2015

Російського сліду на Майдані Шокін не побачив

Генеральний прокурор України Віктор Шокін оголосив про практичне завершення розслідування справи про розстріл Небесної сотні під час подій 18-20 лютого 2014 року в центрі столиці. Спілкуючись із журналістами, він зазначив, що слідству «вдалося вибудувати піраміду людей, причетних до злочинів проти Євромайдану. На її вершині — Віктор Янукович». Водночас очільник Генпрокуратури повідомив, що їм так і не вдалося довести причетність російських спецслужб до розстрілів активістів. «З тих матеріалів, якими ми зараз володіємо, неможливо зробити такий висновок», — підкреслив Генпрокурор.

Утім екс-глава СБУ Валентин Наливайченко наполягає на тому, що «російський слід» у справі розстрілу Небесної сотні таки присутній. За його інформацією, 20-21 лютого 2014 року в Києві перебував радник президента РФ Володимира Путіна Владислав Сурков за документами, оформленими на ім’я Асланбека Дудаєва, і було завезено зброю. «Він прибув у супроводі шести генералів ФСБ, його зустрічав генерал СБУ Бик, який наразі — під арештом. Ці матеріали передано листом №468 від 8 травня 2015 року. На другій сторінці листа написано, у яких кейсах і снайперські гвинтівки якого типу було завезено», — повідомив Наливайченко в ефірі програми HardTalk («Важка розмова»).

Сам Шокін стверджує, що жодних доказів російської присутності на Майдані він не бачив. Раніше повідомлялося, що більшість матеріалів по справі розстрілу Небесної сотні було знищено. Наразі з усім наявним фактажем по цій справі можна ознайомитися в реєстрі розслідування злочинів проти Євромайдану, відкритому на офіційному порталі ГПУ.

«Друг Януковича» іде до Київради під прапорами БПП

Скандалом завершилася поява у виборчих списках кандидатів до Київської облради від партії «Блок Петра Порошенка — «Солідарність» В’ячеслава Соболєва, власника мережі супермаркетів «Обжора», що працюють на території «ДНР», який балотувався по 33-му округу. «Це той випадок, коли все настільки погано, що втрачаєш мову. Гірше було б, якби «Солідарність» виставила кандидатом самого Януковича. Соболєв — власник донецьких супермаркетів, які зараз працюють на сепаратистів. У цих магазинах прапори «ДНР» висіли біля входу, ще коли ніхто не вірив у «ДНР», а на касах лежали агітаційні листівки за війну проти хунти і монетниці з картою України без Криму. Це я особисто застав, доки жив у Донецьку», — відреагував на появу агітаційних біг-бордів Соболєва журналіст Денис Казанський.

Сам Соболєв усі обвинувачення відкидає, називаючи витік інформації — чорним піаром з боку виборчого штабу його конкурента Геннадія Корбана. Він зазначив, що був одним із співзасновників мережі супермаркетів «Обжора», однак у 2007 році вийшов зi складу засновників. Утім у матеріалі про весілля В’ячеслава Соболєва з екс-дружиною Миколи Баскова, дочкою колишнього сенатора Держдуми РФ і фармацевтичного магната Бориса Шульца Світланою, опублікованому на сайті газети «Сегодня» 18 квітня 2011 року, його називають таки дійсним власником «Обжори» і «другом президента Януковича». На свій захист Соболєв поширив у соцмережах свідоцтво про шлюб, де значиться, що він одружений із уродженкою Вінниччини Інгою. Щоправда, одне другому не завада — останній шлюб (судячи з усього — вже третій) був укладений лише у липні 2015 року.

В’ячеслав Соболєв наголосив, що зніметься з перегонів, якщо факти підтвердяться. Утім, схоже, його київська кар’єра закінчилася: лідер «Солідарності» Юрій Луценко відреагував на критику і повідомив на «Фейсбуці», що «його біографія — не наш формат», а тому буде проведено внутріпартійне розслідування і «скоро буде заява про зняття з виборів». Питання, чому ця перевірка не була проведена до складання списків, лишається риторичним.