Що написано пером...

14.10.2015
Що написано пером...

Епістолярний жанр у Вінниці перед кожними виборами попередніх років перетворювався зі способу вітання на зброю масового ураження. Із поштових скриньок подоляни виймали чимало псевдолистів від кандидатів у президенти, депутати; листівок із виведенням на чисту воду конкурентів тощо. В останні дві виборчі кампанії хоч і з’являлись подібні листи, однак почерпнути розлогу, майже «інсайдерську» інформацію у Вінниці стало можливим завдяки одній газеті — «Тарасова правда». Саме її і на нинішній передвиборчій гонці громадянська мережа ОПОРА у Вінницькій області називає головним маніпулятивним впливом на формування думки виборця щодо потенційних кандидатів.

Однак варто зазначити, абсолютно все, що видає «на-гора» про ключових персонажів виборчої гонки цей специфічний збірник, назвати суцільною брехнею не можна. Іноді трапляються елементи незручної правди (напевне, для підсилення ефекту). Хто без гріха, хай першим кине камінь. Та все ж кричуще негативна тональність та гіпербола примушують персонажів цих опусів не один раз спішно в лихоманці спростовувати зміст провокацій. Проте навіть «коли ложечки знаходяться, то певний осад усе ж залишається».

От і свіжий номер згаданої газети виправдав сподівання тих, хто цікавиться збіркою чорного піару цьогорічного виборчого сезону. Зауважимо, під роздачу потрапили всі, окрім провладних учасників передвиборчої гонки.

На цей раз пройшлися не лише по місцевих кандидатах, а й по політиках загальноукраїнського масштабу: «Порошенко просят проверить Ляшко в психбольнице на адекватность», «Тимошенко ездит на ворованном «броневичке» Януковича за 800 тысяч долларов», «Віктор Козак — старий аферист-невдаха», «Малиновская украла миллион у переселенцев», «Витя-кастрюля — мер Винницы!» тощо. Фігурантами згаданих публікацій є кандидати до місцевих рад та на посаду міського голови Вінниці: кандидатка у депутати Вінницької міської ради від політичної партії «Народний контроль» Ольга Малиновська, кандидат на посаду міського голови Віктор Малиновський від Партії пенсіонерів України, кандидат у депутати обласної ради від «Батьківщини» Віктор Козак.

ГО ОПОРА зазначає, що зi згаданих політиків та суб’єктів виборчого процесу жодного з них не було в судовому порядку визнано винним у тих злочинах, про які йдеться в публікаціях. А тому активісти вважають, що такі заклики містять елементи образи та маніпулюють свідомістю людей, чим порушують низку статей Цивільного кодексу України та Закону України «Про місцеві вибори».

От тільки чи буде відповідне реагування на подібну «творчість» iз боку компетентних органів? Це питання — одне з «висяків». Хіба якщо персонажі цих «писаній» звернуться самі до суду. І тоді в ході слідства можуть виплисти ті самі, вже нинішні, замовники подібної «аналітики».

Принаймні без детального розбору польотів передвиборча медіа-ситуація в області, як і раніше, залишається один в один за Шендеровичем: «Здрастуйте. Я з фірми «Репутація». Чорний і сірий піар. Повне моральне знищення конкурента. Створення темної біографії зі свідченнями й документами. Крадіжки в школі, продаж Батьківщини, дитячий онанізм, зваблення неповнолітніх на державні свята, зоофілія, дім на Багамах і родинні зв’язки з Чикатилом — на вибір замовника».

І як у анекдоті, двісті разів поспiль. Доки невтручання правоохоронних органів буде індульгенцією від Кримінального кодексу для зацікавлених у подібних «піарах».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>