Грибний сезон

07.10.2015
Грибний сезон

У Карпатах знайшли найбільшого білого гриба. (з соціальної мережі.)

Кінець вересня почав радувати любителів тихого полювання: гриби з’явилися на Київщині, Чернігівщині, Волині, а особливі врожаї — у тих, хто живе поблизу Карпат. Тож, як кажуть, були б гриби, а що з них зготувати — рецептів вдосталь. Ось кілька з них.

Для приготування запеченої картоплі з грибами по-польськи беремо кілограм бульб, 500-750 г свіжих грибів, 2 столові ложки жиру, склянку сметани, яйце, 1-2 ріпчасті цибулини, сіль, мелений чорний перець, зелень кропу — за смаком. Гриби треба перебрати, почистити, промити й нарізати. Цибулю порізати кільцями, підсмажити на жирі, додати гриби, приправити сіллю, перцем, додати трохи води і тушкувати під кришкою кілька хвилин. Картоплю почистити, промити, покласти в киплячу підсолену воду і варити 7-10 хвилин з додаванням гілочки кропу. Гарячу картоплю злегка обсушити. Потім покласти у змащену жиром жаровню шар картоплі, потім гриби, знову картоплю, полити сметаною, змішаною з яйцем, додати сіль і перець. Поставити в духовку на 20 - 30 хвилин.

Досить просто зробити грибний пиріг. Беремо для тіста 850 г борошна, 7-8 г сухих дріжджів, 2-4 столові ложки олії і трохи оливкової для змащування пирога, 500-600 г грибів, цибулину, за смаком сіль і чорний або червоний мелений перець. Заздалегідь підготуємо тісто: із дріжджів (спочатку їх кілька хвилин розпускаємо із невеликим об’ємом води і дрібкою цукру) 600 г борошна, яке поступово всипаємо, та 1,5 склянки теплої води, яку поступово доливаємо. Після того як тiсто, постоявши в теплому місці, підніметься, ми додаємо чайну ложку солі та 2 столові ложки соняшникової олії, підсипаємо решту борошна і мнемо тісто доти, поки не буде відставати від стінок посуду та рук. І знову ставимо в тепле місце, щоб пiдiймалося.

Гриби миємо, перебираємо і варимо майже до готовності. Потім ріжемо на маленькі шматки і пасеруємо на сковороді разом з нашаткованою цибулею. Ближче до кінця солимо і перчимо за смаком. Ділимо тісто на дві частини. Одну розкачуємо, кладемо на деко, рівномірно розподіляємо по ній начинку. Далі слід розкачати другу частину тіста, накрити пиріг, акуратно і щільно защипати краї, змастити верх оливковою олією і ставити в розігріту до 180-190 градусів духовку на 25-30 хвилин. Готовий пиріг виймаємо і накриваємо чистою тканиною на 10-15 хвилин.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>