Кінець вересня почав радувати любителів тихого полювання: гриби з’явилися на Київщині, Чернігівщині, Волині, а особливі врожаї — у тих, хто живе поблизу Карпат. Тож, як кажуть, були б гриби, а що з них зготувати — рецептів вдосталь. Ось кілька з них.
Для приготування запеченої картоплі з грибами по-польськи беремо кілограм бульб, 500-750 г свіжих грибів, 2 столові ложки жиру, склянку сметани, яйце, 1-2 ріпчасті цибулини, сіль, мелений чорний перець, зелень кропу — за смаком. Гриби треба перебрати, почистити, промити й нарізати. Цибулю порізати кільцями, підсмажити на жирі, додати гриби, приправити сіллю, перцем, додати трохи води і тушкувати під кришкою кілька хвилин. Картоплю почистити, промити, покласти в киплячу підсолену воду і варити 7-10 хвилин з додаванням гілочки кропу. Гарячу картоплю злегка обсушити. Потім покласти у змащену жиром жаровню шар картоплі, потім гриби, знову картоплю, полити сметаною, змішаною з яйцем, додати сіль і перець. Поставити в духовку на 20 - 30 хвилин.
Досить просто зробити грибний пиріг. Беремо для тіста 850 г борошна, 7-8 г сухих дріжджів, 2-4 столові ложки олії і трохи оливкової для змащування пирога, 500-600 г грибів, цибулину, за смаком сіль і чорний або червоний мелений перець. Заздалегідь підготуємо тісто: із дріжджів (спочатку їх кілька хвилин розпускаємо із невеликим об’ємом води і дрібкою цукру) 600 г борошна, яке поступово всипаємо, та 1,5 склянки теплої води, яку поступово доливаємо. Після того як тiсто, постоявши в теплому місці, підніметься, ми додаємо чайну ложку солі та 2 столові ложки соняшникової олії, підсипаємо решту борошна і мнемо тісто доти, поки не буде відставати від стінок посуду та рук. І знову ставимо в тепле місце, щоб пiдiймалося.
Гриби миємо, перебираємо і варимо майже до готовності. Потім ріжемо на маленькі шматки і пасеруємо на сковороді разом з нашаткованою цибулею. Ближче до кінця солимо і перчимо за смаком. Ділимо тісто на дві частини. Одну розкачуємо, кладемо на деко, рівномірно розподіляємо по ній начинку. Далі слід розкачати другу частину тіста, накрити пиріг, акуратно і щільно защипати краї, змастити верх оливковою олією і ставити в розігріту до 180-190 градусів духовку на 25-30 хвилин. Готовий пиріг виймаємо і накриваємо чистою тканиною на 10-15 хвилин.