Запах слив і кориці

30.09.2015
Запах слив і кориці

Нинішня осінь щедра на сливи. (з власного архіву.)

Із кожним днем усе менше лишається природних дарів — яскравих, соковитих і смачних — якими щедро радує тепла пора. Ще трохи — і закінчаться сливи. Тому треба встигнути насолодитися ними до нового сезону: свіжими плодами і стравами, приготовленими з них.

На перше і на друге

Сливовий суп на сніданок — це те, що ви зможете назвати любов’ю з першої ложки. Особливо ті, хто досі такої страви не куштував. Готується швидко, легкий для травлення, а що смачний — готуйте і переконаєтеся!

На літр води потрібно 300 г слив, 200 г цукру, 100 г сметани, столова ложка крохмалю, сухарики (4 столові ложки) і 0, 5 чайної ложки кориці. Сливи помийте і видаліть кісточки. У воді розведіть цукор і доведіть сироп до кипіння. Покладіть сливи, додайте корицю і варіть на повільному вогні 15 хвилин. Наприкінці влийте розведений холодною водою крохмаль. Гарячим суп розлийте по тарілках, посипте сухариками. А коли він стане холодним, заправте його сметаною.

Такий суп дуже доречно їсти вранці: надовго забезпечує енергією, милує око і тішить смак. До речі, два останні чинники також важливі при будь-якій трапезі, і вдень, і навіть увечері. Бо лікарі кажуть, що саме вони забезпечують правильне сприйняття їжі організмом та її засвоєння.

Є чим зайнятися благословенної сливової пори і і шанувальникам салатів. Оригінальний сливово-грушевий салат із курячим філе — це той варіант, який підійде і для родинного застілля, і для прийому гостей. Знадобиться по 300 г слив і курячого філе, груша, пучок салату, 2 столові ложки оливкової олії, чайна ложка лимонного соку, перець і сіль.

Сливи і груші помити, видалити кісточки і насіння, порізати на маленькі шматочки. Куряче філе відварити в підсоленій воді зі спеціями, дати охолонути і порізати тонкими скибочками. Крупно порвати салат. З’єднати всі інгредієнти, розмішати, підсолити за смаком і заправити лимонним соком та оливковою олією. І смакуйте на здоров’я!

Із газети New York Times

До чаю можна спекти сливово-сирний пиріг. Потрібно: 200 г домашнього сиру, 1-1,5 склянки борошна, 100 г вершкового масла, 100 г цукру, жовток, цедра лимона, по дещиці солі і соди, 2-3 збитих білки, по 3 столові ложки рідкого меду та цукру, чайна ложка кориці, сливи. Спочатку треба ножем посікти масло разом із борошном, додати цукор, сир і жовток. Перемішати з цедрою, содою і сіллю. (Дуже липнутиме до рук!) Далі покладіть тісто на 20 хвилин у холодильник. Тим часом поріжте сливи скибочками чи кубиками. Вийміть тісто з холодильника. Посипавши руки борошном, рівномірно розподіліть тісто по деку, роблячи невеликі борти. Змастіть тісто медом, поверх викладіть сливи. Посипте їх цукром з корицею. Збийте білки, акуратно вилийте на сливи. Випікайте при температурі 180 градусів близько 40 хвилин.

Сливовий бісквітний пиріг нашвидкуруч робимо за таким рецептом. Спочатку треба збити 3 яйця зі склянкою цукру. До склянки сметани (чи кефіру) додати чайну ложку соди, погашеної лимонним соком (чи оцтом). Усе з’єднати та додати 2 склянки борошна. Заздалегідь порізати помиті сливи — 100-200 г. Форму з високими бортами змастити олією чи маргарином, притрусити борошном, викласти половину тіста, далі начинку і знову тісто. Випікати при температурі 180 градусів, готовність перевіряти дерев’яною паличкою. Готовий пиріг, ще гарячим, можна притрусити цукровою пудрою.

Викладач столичного Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Оксана Калита, «за сумісництвом» — чудова кулінарна майстриня. Бо саме шедеврами можна назвати витончені й смачні творіння її рук. За її визначенням, запах слив і кориці — це запах осені. «Сливовий пиріг за рецептом з газети New York Times дуже просто готувати, а смак у нього неповторний. Спеціально для нього морожу сливи на зиму», — каже Оксана Калита .

Отож, по-перше, слід заморозити і собі слив на зиму. Це нескладно: помити, посушити, видалити кісточки, скласти в контейнери чи пакетики і відправити в морозилку.

А щоб спекти пиріг, не обов’язково чекати зими. Оксана Калита радить: спочатку потрібно 10 слив-угорок розібрати на половинки та 2 ложки цукру в мисочці змішати з корицею (за смаком). Увімкнути духовку на 180 градусів. Приготувати тісто: 115 г розм’якшеного масла або маргарину збити зі 180 г цукру, додати 2 яйця, збивати до розчинення цукру. Додати дрібку солі, чайну ложку розпушувача для тіста, 235 г просіяного борошна, вимішати ложкою до однорідності. Форму застелити пекарським папером, змастити маслом і притрусити борошном.

Насамкінець ложкою викладаємо тісто у форму, розрівнюємо, наверх викладаємо сливи шкірочкою донизу (притискати їх не треба), посипаємо сумішшю цукру з корицею. Випікаємо близько години (залежить від духовки), готовність перевіряємо паличкою. Діставати з форми слід, коли трохи охолоне.

Про «українські оливки»

Сливове варення — густе, дуже запашне, з приємною кисло-солодкою ноткою — це «вінець» будь-якого зимового чаювання. Спекти з ним пиріг або намастити на хрумкий тост — до чаю чи какао — і, вважайте, побували в літі. Для його приготування сливи й цукор беруть у пропорції 1:1.

Вимиті й висушені сливи розріжте навпіл і видаліть кісточки. Складіть сливи в посудину, в якій буде варитися варення, і посипте цукром. Коли сливи пустять сік, поставте на вогонь. Доведіть до кипіння, зніміть піну. Нехай варення покипить на повільному вогні хвилин 5-10. Зніміть з вогню і відставте. Кип’ятіть по 5-10 хвилин два рази на день на повільному вогні три дні поспіль. А далі — розкладіть його у стерилізовані баночки і закрутіть.

Якщо у вас вродили горіхи і сливи водночас, приготуйте надзвичайний делікатес, для якого потрібно буде ще три апельсинки і ваше натхнення. Зате на зиму матимете сливово-апельсинове варення з горіхами. Отож на 2 кг слив візьміть 1, 5 кг цукру, апельсини і 200 г грецьких горіхів. Сливи і апельсини помийте, видаліть кісточки і прокрутіть крізь м’ясорубку (апельсини — з цедрою), горіхи подрібніть. Додайте цукор із горіхами, розмішайте і варіть на повільному вогні 40 хвилин, постійно помішуючи. Розкладіть у стерилізовані банки і чекайте нагоди здивувати своїх гостей!

Обов’язково намаринуйте слив на зиму! Їх дехто називає «українськими оливками». Один із рецептів такий. На 2 кг слив потрібно 400 мл оцту, 400 г цукру, півтора літра води, 10 суцвіть гвоздики, 20 штук лаврового листя. Сливи помийте і складіть в емальовану посудину. Приготуйте маринад: закип’ятіть воду, додайте цукор, оцет, гвоздику і лавровий лист. Дуже гарячим маринадом (градусів 95) залийте сливи, накрийте кришкою і залиште на добу. На другий день маринад злийте, закип’ятіть його і знову залийте ним сливки та залиште їх на добу. На третій день знову повторіть ці ж самі дії, а коли сливки вистигнуть, розкладіть їх у баночки і накрийте пластмасовими кришками. Зберігайте в холодному місці.

Ще один варіант маринування такий. Розраховані пропорції на щедрий урожай — 7 кг слив. Для маринаду потрібно: 1,5 л води, 3 кг цукру, літр оцту 9% (нехай це не насторожує), 0,5 пакетика лаврового листа, 0,5 пакетика гвоздики, 0,5 пакетика духмяного перцю. Спочатку з води, цукру, оцту та лаврового листа, гвоздики і духмяного перцю треба зварити маринад. Помиті сливи залити в каструлі чи емальованому відрі кип’ячим маринадом, закрити кришкою і залишити до наступного дня. На наступний день маринад зцідити, знову закип’ятити і залити сливи. Так повторювати 4 рази (4 дні). На 5-й день сливи розкласти в гарячі простерилізовані банки, залити в кожну банку кип’ячий маринад і закрити простерилізованими кришками. Після охолодження винести в холодне місце.

Смачної осені і зими, оскільки осінній день рік годує!

ДОВІДНИК

І мало калорій

Сливи — один із найцінніших дарів наших рідних садочків. Згадайте, як взимку хочеться чорносливу — і не тільки тому, що він корисний і лікувальний, а й тому, що він дуже смачний. Кожен знає, що в сливах є багатюща кількість корисних речовин: вітаміни А, В1, В2, Р, С, Е, калій, кальцій, фосфор, залізо, органічні кислоти, дубильні речовини тощо. Комусь лікарі радять включати в своє меню сливи для зниження кров’яного тиску, зміцнення кровоносних судин, поліпшення самопочуття при гіпертонії, іншим — для лікування нирок, шлунка, комусь — нервової системи. До того ж сливи — це чудовий дієтичний продукт: у 100 г сливи лише близько 50 калорій.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>