Теплому прийому — раді

25.09.2015
Теплому прийому — раді

«Миколаєву» не вдалося порадувати своїх уболівальників перемогою над «Волинню». (з сайта mfc.mk.ua.)

Не секрет, що однією з головних причин нещодавньої зміни регламенту Кубка країни, яким організатори турніру повернули раніше скасований норматив повторних матчів, було бажання вітчизняних флагманів збільшити для себе ігрове навантаження в умовах чемпіонату, що втрачає кадри. Утім, дивлячись на склади «Динамо» та «Шахтаря» в перших поєдинках 1/8 фіналу Кубка країни, просто не розумієш логіку їхніх попередніх кроків.

Кілька років тому нашим грандам була необхідна практика, але позавчора в їхніх основних гравців, можна сказати, був день відпочинку. І якщо динамівський наставник Сергій Ребров у київському «дербі» з «Оболонь-Бровар» застосував класичну ротацію, замінивши в «основі» ключових виконавців їхніми «дублерами», то очільник «Шахтаря» Мірча Луческу на гру проти «Тернополя» виставив, по суті, молодіжний склад, розбавивши його резервістами з першої команди.

Іще рік тому Віктор Коваленко, Микола Матвієнко, Олександр Зубков, Андрій Борячук та Андрій Коробенко захищали кольори «Шахтаря» в юнацькій Лізі чемпіонів, нині ж хлопці змагаються на серйозному, дорослому, рівні. Звісно, першоліговий «Тернопіль» — не найкращий екзаменатор для молодого покоління «гірників», яке намагається задекларувати перед тренером основної команди успішність свого змужніння. Усе ж рівень футбольних шкіл Тернополя та Донецька суттєво різниться. Водночас хто хотів, наочно продемонстрував Луческу свої амбіції й, що важливо, ігрові перспективи. Як заявив після поєдинку румунський тренер, він задоволений діями всіх юнаків, які в середу виходили на поле «Центрального стадіону» в Тернополі. А як інакше? Суперника свого, попри несамовиту підтримку 15-тисячної глядацької аудиторії, «Шахтар» розбив ущент — 5:0.

«Коли гра проходить у такій атмосфері, то рахунок не надто важливий. Якщо пригадати, скільки глядачів було на останніх поєдинках чемпіонату, то сьогодні я хочу привітати всіх з аншлагом», — відзначив Мірча Луческу. Теплий прийом настільки вразив «гірників», що вони не виключають проведення в Тернополі й матчу-відповіді. Хто ж не хоче потішити свої амбіції вщент заповненим стадіоном, коли можна абсолютно не хвилюватися за підсумковий рахунок двобою!

Варто відзначити, що неабияку аудиторію вболівальникiв збирають у Миколаєві кубкові матчі місцевої команди. Так, на поєдинок попереднього раунду КУ проти «Металіста» на головну спортивну арену міста корабелів завітали 10 тисяч глядачів. А на іншого представника прем’єр-ліги — «Волинь», незважаючи на ранній початок гри в будній день, прийшли подивитися майже дев’ять тисяч палких фанатів. Щоправда, досягти позитивного результату перед візитом-відповіддю до Луцька команді Руслана Забранського не вдалося — 0:2.

Подібний рахунок було зафіксовано в половині позавчорашніх поєдинків, при цьому перемагали щоразу гостьові команди, які мають у своїй парі статус «сіяної». Тож думається, що після комфортної виїзної перемоги й «Волині», й «Зорі», й «Динамо», і «Дніпру» особливо хвилюватися за свої місця в чвертьфіналі Кубка не варто. Цікаво, що наставник дніпропетровського клубу Мирон Маркевич був упевнений у своїх підопічних настільки, що навіть не поїхав iз командою до Києва на зустріч з «Олімпіком». Як відзначили у клубі, у Мирона Богдановича — планове медичне обстеження, а через напружений змагальний графік іншого «вікна» для контролю його стану здоров’я просто не знайшлося.

Нагоду повністю «залатати пробоїни» після незрозумілої «болячки» отримав від наставника й лідер «Динамо» Андрій Ярмоленко, який разом із Олександром Шовковським, Денисом Гармашем та Олегом Гусєвим був відсутній у заявці на гру з «пивоварами». Останній, до речі, перед цим поєдинком заявив, що «біло-сині» повинні потроху зменшувати свою залежність від Андрія Ярмоленка, який, не виключено, вже взимку залишить «Динамо». Власне, без своїх лідерів команда Реброва не надто яскраво провела столичне «дербі». «Важко грати проти суперника, який обороняється всією командою», — пояснив динамівський наставник.

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу.

Перші матчі.

«Миколаїв» — «Волинь» — 0:2

Голи: Козьбан, 75; Мемешев, 90

Миколаїв, стадіон «Центральний», 8 900 глядачів

«Гірник» — «Сталь» (Ддз) — 1:1

Голи: Григорик, 22 — А. Кравченко, 68

Кривий Ріг, стадіон «Металург»,
4 000 глядачів

«Олімпік» — «Дніпро» — 0:2

Голи: Селезньов, 16; Бабатунде, 90+2

Київ, стадіон ім. Баннікова,
600 глядачів

«Зірка» — «Олександрія» — 1:1

Голи: Кучеренко, 12 — Таргамадзе, 43

Кіровоград, стадіон «Зірка»,
7 230 глядачів

«Тернопіль» — «Шахтар» — 0:5

Голи: Малишев, 34; Бернард, 47, 61; Борячук, 76; Коваленко, 77

Тернопіль, «Центральний стадіон», 15 500 глядачів

«Чорноморець» — «Ворскла» — 0:1

Гол: Бартулович, 39

Одеса, стадіон «Чорноморець»,
3 820 глядачів

«Геліос — «Зоря» — 0:2

Голи: Будківський, 34, 37

Харків, стадіон «Металіст»,
3 160 глядачів

«Оболонь-Бровар» — «Динамо» — 0:2

Голи: Коваленко, 27 (у свої ворота); Мораес, 73

Київ, «Оболонь-Арена»,
5 100 глядачів

* * *

Перша ліга. Перенесений матч 7-го туру. «Іллічівець» — «Десна» — 0:1.