Укропом страву не зіпсуєш

23.09.2015
Укропом страву не зіпсуєш

Грибна зупка. (з власного архіву.)

«Зранку задзвоню, маю славний рецепт грибної юшки», — пише мені повідомлення Орися Боднар, моя львівська подруга і чудова господиня. І я усвідомлюю, що мій наступний кулінарний день знову пройде під знаком галицької кухні. Бо буде багато інших рецептів, про які дізнаюся «у процесі». Про них — ніби між іншим, але з коментарями, смаковими враженнями, передачею кулінарних емоцій і вражень. Бо такі вони, галицькі господині, — самі себе не хвалитимуть, але зроблять усе, щоб їх страви були надзвичайними.

«Учорашні» страви

Якщо у Львові запрошують на каву додому, знайте: буде все, що завгодно, — від холодних закусок до найвишуканіших десертів. (Може не бути хіба кави, якщо ви забажаєте пити, приміром, зелений чай). І все зготоване гість просто мусить скуштувати: не тому, що заставлятимуть, а тому, що смачно. Так і з передачею рецептів і порад. Орися, звичайно, зателефонувала, але на початку розмови грибної зупки не було. Натомість — легкий польський борщик із млинчиками. Слухаючи, я уявляла тарілочку з рубіновою стравою («бурячок відварюємо окремо, тремо на тертці і на ситечку опускаємо в бульйон, бо має бути тільки рубіновий колір, або гріш ціна тобі як господині») і ті крихітні млинчики («млинчики смаж лише на маленькій пательні, а якщо великі, то розріж їх і згорни трикутничками, великі млинці — то кулінарний несмак»).

Якщо слинки потекли, занотовуйте покроково. Відварити бульйон на кісточці з м’ясом (на трилітрову каструлю борщику треба буде 400 г м’яса) з великою цибулиною, корінцем петрушки і морквиною. Два середні буряки відварюємо окремо. М’ясо слід відділити від кісточки і перекрутити на м’ясорубці — це буде начинка до наших крихітних млинчиків. Бульйон проціджуємо, тремо в нього відварену морквину і додаємо злегка припасеровану на олії дрібно покришену цибульку. Буряки чистимо, тремо і на ситечку опускаємо в казанок. Окремо збиваємо склянку домашньої сметани з ложкою борошна і додаємо все до борщику. Все варимо до того часу, коли зникнуть грудочки від сметани. Солимо, перчимо за смаком, хто любить пікантну кислинку в борщі — додасть дрібку лимонної кислоти чи оцту за смаком. Ну і зелені — хто яку любить. Орися кладе кріп.

Борщик має бути ріденьким, запашним, барвистим і милувати око. До нього можна спекти пампушки з часником, а можна зробити млинчики з м’ясом. Останні — традиційні: на півлітра молока 200 г борошна, 2 яйця, дрібка солі, столова ложка олії. Збити яйця вінчиком, посолити і збивати далі, поступово додаючи борошно. Влити молоко, олію, збити, щоб не було грудочок, і смажити на маленькій пательні, але на великому вогні. Начинка до млинчиків — із м’яса, яке ми вже перекрутили. Додати до нього 4 столові ложки бульйону, дрібно порізану підсмажену до золотавого кольору цибулинку, посолити, поперчити за смаком і загорнути.

А ще в Орисі вчора був грибний жульєн із курячим філе — «це з тих швидких простеньких страв, що мої полюбляють. У будній день нема багато часу на готування», — пояснює вона. Потрібно буде по 300 г курячого філе, печериць і вершків, 80 г масла, по 2 ложки олії і борошна, 150 г твердого тертого сиру, цибулина і спеції. Філе відварити і порізати на кубики. Печериці ріжемо на пластинки, цибулину — півкільцями і обсмажуємо все на олії. Соус: на пательні розігріваємо масло, додаємо борошно і вершки, солимо, перчимо і додаємо спеції за бажанням. У формочки розкладаємо гриби з куркою, заливаємо цим соусом, притрушуємо сиром, хвилин на 10 ставимо в духовку. Смачно буде, якщо сир не запікати в духовці, а притрусити ним страву безпосередньо на столі.

Сало їм, на салі сплю...

А скажіть, як можна не любити сало? Воно є дуже енергоємним продуктом, вживання якого здатне зарядити людину енергією на весь день. Сало містить корисні для людини амінокислоти, жири, без яких не може фукціонувати організм, захищає імунітет і омолоджує. Звичайно, при помірних його порціях, що в даному випадку дуже важливо.

В Орисі Боднар є багато рецептів приготування цього чудового продукту. Вона вважає, що сало саме по собі — смаколик, тому всі рецепти його приготування дадуть чудовий результати. Скажімо, сало варене (або шпондер). Спочатку приготуйте розсіл: на літр води додайте по три ложки оцту і солі, кілька лаврових листочків, доведіть до кипіння. Покладіть у воду шматочок сала чи шпондера (бекона), обв’язаного ниткою, і варіть 45 хвилин. Нехай охолоне сало у цій же воді, а затим викладіть шматок на паперовий рушник, просушіть його, зріжте нитку, обваляйте в негострій паприці і покладіть у холодильник. А хочете — подавайте відразу на стіл!

Щоб запекти шматок сала чи шпондеру, потрібно підготуватися заздалегідь. Для цього на літр води всипте 60 грам солі і й покладіть у цей маринад сало — на 3 дні. Запечіть і побачите результат! Будете приємно здивовані.

Хочете легшої страви, готуйте омріяну грибну зупку! Спочатку на ніч потрібно залити окропом 300 г добре промитих сушених грибів. Зранку гриби вийняти і подрібнити, а воду з них процідити, таким чином утворивши грибний бульйон. Покласти гриби в бульйон і варити їх годину. Поки варяться гриби, спасерувати на олії чотири невеликі цибулини, порізані кільцями, і середню морквину та корінь петрушки, потерті на дрібну тертку. Додати до грибів. 5 ложок борошна підсмажити до золотистого кольору і просіяти крізь сито, позбувшись таким чином грудочок. Змішати борошно з 5 ложками домашньої сметани, додати трішки води, старанно збити і влити до грибної маси. Посолити, поперчити і варити ще 5 хвилин. Наприкінці, за бажанням, можна додати трішки товченого часнику. Львівська газдиня каже, що оберігає аромат грибів, тому часнику не додає, але не втримується, щоб не покришити пучечок свого улюбленого кропу.

Чайна церемонія

І не можна пропустити чайної церемонії. Отже, спечемо яблучно-виноградний пляцок. Отож на півкілограма яблук потрібно 300 г винограду, 2 яйця, 400 г борошна, 300 г цукру, 300 г сметани і 200 г масла, половина чайної ложки кориці, 2 чайні ложки розпушувача, пакетик ванільного цукру. Розтираємо цукор (200 г) з розм’якшеним маслом (200 г) , додаємо сметану (200 г), все добре перемішуємо. Всипаємо борошно, розпушувач і знову добре перемішуємо. Поки готуємо начинку, тісто ставимо в холодильник.

Для начинки яблука чистимо і ріжемо на кубики, виноград ділимо навпіл, видаляючи кісточки. Фрукти обкачуємо в борошні, розмішаному з корицею. З яєць, сметани (100 г), цукру (100 г) і борошна (2 столові ложки) збиваємо заливку . Форму для випікання змащуємо маслом і притрушуємо сухарями. Викладаємо тісто, формуючи невеликі бортики. Кладемо начинку, заливаємо заливкою і притрушуємо корицею. Прикрашаємо виноградинками і випiкаємо 40 хвилин у духовцi.

А загалом кухня, каже львів’янка Орися, — це територія простору, любові і фантазії. Смачного! n

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>