Ілля та «матч його життя»

22.09.2015
Ілля та «матч його життя»

Ілля Марченко майже самотужки виграв «матч життя» у литовської збірної. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Не так давно, змагаючись у Кубку Девіса з чоловічою збірною Іспанії на чолі з зірковим Рафаелем Надалем, українські тенісисти намагалися пробитися до елітного дивізіону цього турніру. Нині ж «синьо-жовті» змушені виконувати значно скромніші завдання. Минулого уїк-енду у Вільнюсі наші збірники боролися з місцевою командою за збереження прописки в Першій Євро-Африканській зоні. І, незважаючи на відсутність у команді одразу двох найсильніших тенісистів країни, підопічні Михайла Філіми впоралися з непростим випробуванням.

Якщо до періодичної відсутності в таборі синьо-жовтого колективу Олександра Долгополова не звикати, то крок Сергія Стаховського, котрий вирішив трохи відпочити від збірної, неабияк здивував. Упродовж багатьох років Стах виконував у команді роль генератора патріотичної ідеології, але цього разу був змушений поставити індивідуальні потреби вище колективних. Зрештою, завдяки титанічним старанням Іллі Марченка, за участі якого «синьо-жовті» виграли у литовців три необхідні для загальної перемоги поєдинки, взагалі не довелося шукати крайніх у невдачах наших збірників.

Щоправда, починалося литовське турне для команди Філіми не надто добре, адже другий номер «синьо-жовтих» у Вільнюсі Владислав Манафов практично без боротьби програв лідерові господарського колективу Річарду Баранкісу. Після чого стало зрозуміло, що весь тягар відповідальності лягає на Марченка.

В один момент здалося, що Ілля може не впоратися з навантаженням, але, втративши на деякий час в своєму першому матчі концентрацію, донеччанин усе ж таки виправив ситуацію. У зустрічі першого ігрового дня проти Лаурінаса Грігеліса новоспечений лідер української команди, здавалося, йшов до впевненої та легкої перемоги. Але, опинившись у третьому сеті за крок від виграшу всього поєдинку, Марченко під тиском трибун віддав ініціативу суперникові, котрий примудрився зрівняти рахунок у матчі. Проте останнє слово в цьому двобої все ж залишилося за більш іменитим українцем, який на класі виграв вирішальну п’яту партію.

Писати «під себе» історію Ілля продовжив і в парній дуелі, коли разом iз Денисом Молчановим у чотирьох сетах переграв дует Беранкіса й Грігеліса.

Здається, що після цього протистояння у господарів кортів просто сіли батарейки. Як відзначив згодом Марченко, він розраховував на більш потужний спротив Беранкіса в матчі перших ракеток збірних. Але сил на вирішальний двобій у лідера литовської збірної просто не знайшлося.

ТАБЛО

Кубок Девіса. Перша Євро-Африканська зона. «Плей-оф». Литва — Україна — 1:4 (Беранкіс — Манафов — 6:4, 6:2, 6:2. Грігеліс — Марченко — 0:6, 1:6, 7:6, 6:4, 3:6. Беранкіс/Грігеліс — Марченко/Молчанов — 6:7, 7:6, 4:6, 2:6. Беранкіс — Марченко — 5:7, 2:6, 2:6. Мугевічус — Девет’яров — 1:6, 3:6).

А ТИМ ЧАСОМ...

«Челленджер» у Стамбулі (призовий фонд — 75,5 тис. дол.). Фінал. Ачанов (Росія) — Стаховський (Україна, 1) — 4:6, 6:4, 6:3.

«Челленджер» у Щеціні (106,5 тис. євро). Фінал. Штруфф (Німеччина, 7) — Смирнов (Україна, Q) — 6:4, 6:3.

Турнір WTA в Токіо (881 100 дол.). Фінал кваліфікації. К. Бондаренко (Україна) — Хібіно (Японія) — 6:3, 6:4; Савчук (Україна) — Егучі (Японія) — 6:3, 6:4.

Турнір WTA в Cеулі (426 750 дол.). Фінал кваліфікації. Козлова (Україна) — Ліу (Китай) — 6:3, 6:2.