«Золото» всупереч

22.09.2015
«Золото» всупереч

Олег Верняєв на своїх улюблених брусах. (з сайта unian.net.)

Попри вельми аскетичні умови підготовки, слабку фінансову підтримку з боку держави та дзвін «золотих монет», якими зваблюють іноземні розвідники, 21-річний Олег Верняєв продовжує гідно тримати марку української спортивної гімнастики.

Готуючись до передолімпійського чемпіонату світу, який 23 жовтня — 1 листопада прийматиме шотландське Глазго, вихованець Геннадія Сартинського підтвердив високий клас лідера планетарної гімнастики на етапі Кубка світу в Осієку, де виграв «золото» на улюблених брусах.

Перед від’їздом до Хорватії, на своїй сторінці у«Вконтактє» Олег написав, що він знову їде на змагання, які, окрім вітчизняних спортсменів, більше нікому не цікаві. Емоції Верняєва зрозумілі — уже не перший рік уся українська гімнастична збірна чекає від держави сучасного килима, але зрушити воза з мертвої точки не змогли навіть заяви Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, який не так давно пообіцяв вирішити наболілу проблему.

«Якщо навіть перед кваліфікаційним чемпіонатом світу на Олімпійські ігри нам не можуть або не хочуть купувати килим, то які вимоги нам узагалі можна пред’являти?» — розмірковує титулований вітчизняний спортсмен.

Як свідчить динамічна статистика його персональних здобутків, розміщена в соцмережі, з часу завершення літніх Ігор у Лондоні-2012, результати Верняєва суттєво пішли вгору, відтак підопічного Геннадія Сартинського можна сміливо зараховувати до числа головних претендентів на олімпійські «призи». От тільки думки у Олега якісь невеселі. «У нашій країні дивуються, чому хороші спортсмени йдуть туди, де можна працювати, а їх будуть поважати і любити! Дуже накипіло, але боюся, що все до того йде. Чекати дива й бути в ролі наївних дітей вже теж немає сил», — відзначив лідер нашої чоловічої збірної.

Без сумніву, з такими думками змагатися в Хорватії Олегу було не легко. Власне, після перемоги на брусах Верняєв сказав, що це були одні з найтяжчих змагань у сезоні, на яких, до слова, він продемонстрував доволі складну програму (коефіцієнт — 7,2), перескочивши при цьому «гросмейстерський» очковий норматив. За свій виступ українець отримав 16,050 бала.

«Мінімальне завдання виконано — «золото» на брусах, як подарунок тату до дня народження», — поділився емоціями наш чемпіон. Примітно, що кваліфікацію у цій дисципліні український гімнаст завершив iз восьмим результатом, але підвищення складності програми та майже ідеальне її виконання дозволило Верняєву здійснити в протоколі суттєву рокіровку.