Рататуй вам на стіл

09.09.2015
Рататуй вам на стіл

Аліна Пасльон уміє готувати «синенькі».

Справді так. «Божевільний» — назвали цей овоч ще у XVII столітті європейські мандрівники, побачивши на полях Індії. Може, не лише зовнішній вигляд баклажана спонукав їх до таких висновків, а й смакові якості: у сирому вигляді він містить соланін, який може спровокувати серйозне отруєння. Втім, якщо баклажани правильно приготувати, вони — суцільна користь. Калій та інші речовини з «синеньких» сприятливо впливають на діяльність серця і навіть розщеплюють холестеринові бляшки у судинах. Баклажани також корисні при порушеннях обміну речовин, для печінки і нирок, сприяють кровотворенню. Але в нашому випадку головне — смак. Напевне, не знайдеться людини, яка не має у своєму меню улюбленої страви «із синеньких».

Віяло

Киянка Аліна Пасльон радить використовувати молоді й неушкоджені «синенькі», бо саме у перезрілих багато соланіну. У більших баклажанах бажано зрізати шкірочку. Обов’язково перед приготуванням будь-якої страви слід виділити з овоча гіркоту. Для цього потрібно кожен розрізати, найкраще вздовж, посолити крупною сіллю і покласти на хвилин 20 під невеликий прес. Потім сіль змити у проточній воді, обсушити паперовим рушником і приступати до подальшого приготування. Для видалення зайвої гіркоти можна потримати порізані баклажани півгодини в холодній підсоленій воді (повна чайна ложка на півлітра води.) При обсмажуванні баклажани сильно вбирають олію. Якщо попередньо порізані баклажани опустити хвилин на десять у холодну воду, олії вони вберуть значно менше. Для того щоб видалити надлишки олії з уже обсмажених баклажанів, досить викласти їх хвилин на десять на паперовий рушник.

Коли ви чекаєте гостей і хочете, щоб стіл був не лише смачним, а й красивим, Аліна радить приготувати баклажанні рулетики. На 4 середні баклажани потрібно 2 помідори, пучок петрушки, 2 зубчики часнику, майонез, сіль і олія для смаження.

Баклажани помити, витерти насухо, нарізати вздовж на смужки («язички») товщиною 5-7 мм. Посолити їх і залишити на 15 хвилин. До майонезу тим часом додаємо розчавлений часник. Коли баклажани просоліли, з них зійшла гіркота — обсмажити їх на нерафінованій олії. Дати вистигнути на паперовому рушничку. Помідори нарізати на довгенькі шматки. Тепер крутимо рулетики: баклажанчики щедро намазуємо майонезом з часником, на край кладемо частку помідора та гілочку петрушки. Скручуємо рулетик, прошпилюємо шпажкою.

Можна вразити всіх, приготувавши баклажанні віяла. Для цього знадобляться лише по три баклажани та помідори, по дві цибулини і болгарські перчини, по 100 г бекону і твердого сиру, пучок петрушки, 4 зубчики часнику, сіль, чорний мелений перець і олія для смаження.

Баклажани слід промити під холодною проточною водою, висушити за допомогою паперових рушників. Розрізати кожен баклажан вздовж на дві половинки («хвостики» можна не відрізати). Кожну половинку слід порізати уздовж так, щоб вийшло віяло, при цьому розрізати потрібно не до кінця, щоб біля черешка скибочки залишалися нерозділеними. У розрізах баклажани посипаємо сіллю, перекладаємо у глибокий посуд і залишаємо на 20 хвилин, щоб зникла зайва гіркота, далі баклажани промиваємо від солі.

Болгарський перець миємо, розрізаємо навпіл, видаляємо серцевину і насіння, відрізаємо «хвостик» і нарізаємо на довгі смужки. Помідори миємо і нарізаємо кільцями або півкільцями. Бекон ріжемо на довгі смужки. Цибулю — півкільцями. Сир потрібно порізати на невеликі пластини, часник і зелень подрібнити.

А далі — починаємо творити своє «віяло»! Начиняємо кожен розріз баклажана нарізаними овочами: помідор, бекон, сир і болгарський перець. Розігріваємо духовку до 200 градусів. Деко або форму для запікання змащуємо олією і викладаємо не дуже щільно один до одного фаршировані баклажанові віяла. Зверху викладаємо нарізану цибулю, подрібнений часник, зелень. Нафаршировані баклажанові віяла збризкуємо соняшниковою олією, солимо, посипаємо чорним меленим перцем. Ставимо в духовку на півгодинки, далі витягуємо, присипаємо подрібненою зеленню, милуємося, а потім подаємо на стіл!

Привіт із Провансалю

Слово «рататуй» у мене особисто асоціюється з однойменним мультфільмом Бреда Берда — дуже сподобався. Аліна Пасльон каже, що страва з цією назвою також має шанси на успіх. Фактично це овочеве рагу зі спеціями та прянощами, але набір всіх інгредієнтів у певній послідовності робить страву особливою. Вперше цю страву приготували в Провансалі, але дуже швидко вона поширилася за межі Франції. Це і не дивно — у неї такий аромат, що всі сусіди заздритимуть вашому обіду чи вечері. Крім того, страва яскрава і приваблива. Отож потрібно: по два баклажани, цукіні, помідори, по кілька гілочок чебрецю і базиліку, чайна ложка бальзамічного оцту. Для соусу — 4 помідори, стручок болгарського перцю, 3 зубчики часнику, 3 столові ложки олії (будь-якої, яку любите), сіль,цукор і перець — за смаком.

Баклажани промиваємо і нарізаємо упоперек на кружальця товщиною не більше 3-4 міліметрів . Перекладаємо їх у глибоку посудину, присипаємо сіллю і залишаємо на півгодини, щоб вийшла гіркота. Далі промиваємо баклажани під проточною водою і перекладаємо їх на паперовий рушник. Потім надрізаємо шкірку помідора хрест—навхрест з одного боку і опускаємо овоч в каструлю з киплячою водою на 15-20 секунд. Коли помідори охолонуть, знімаємо з них шкірку і подрібнюємо в блендері до консистенції пюре.

Перець і цибулю подрібнюємо на невеликі квадратики, часник — на дрібні часточки. А далі на пательню вливаємо олію і обсмажуємо цибулю до злегка золотистого кольору. Додаємо перець і тушкуємо ще хвилин п’ять. Після цього з блендера виливаємо у сковорідку і томатний соус, солимо, перчимо, додаємо цукор за смаком. Накриваємо кришкою і на повільному вогні тушкуємо всі інгредієнти 15 хвилин.

Наступний крок — нарізаємо на пластинки цукіні і помідори (це робимо безпосередньо перед приготуванням страви, присолювати заздалегідь ці овочі не потрібно). Миємо і подрібнюємо по кілька гілочок чебрецю і базиліку (вони мають гострий смак, бажано «не переборщити»).

На дно дека з високими бортиками викладаємо томатний соус і за допомогою ложки рівномірно розрівнюємо його по всій поверхні ємкості. Потім у форму викладаємо кільця баклажанів, томатів і цукіні. Послідовно чергуючи між собою кільця овочевих інгредієнтів, викладаємо їх до тих пір, поки вони  повністю не заповнять форми для запікання. Потім зверху овочі рівномірно посипаємо подрібненим часником і подрібненим листям чебрецю і базиліка. Ще раз злегка солимо і перчимо, скроплюємо олією. Після цього ємність зверху щільно накриваємо харчовою фольгою або папером для випічки.  У попередньо розігріту до 180°-190°С духовку ставимо форму для запікання приблизно на годину. Коли дістали з духовки — можна скропити бальзамічним оцтом для більшої пікантності. До риби, м’яса,будь-яких каш або просто так — це чудовий витвір природи і людських рук!

Родинне свято

Баклажанна ікра теж готується дуже просто. Інгредієнти для неї: баклажани (3), цибуля (2), зелень (кінза, базилік), кілька зубчиків часнику, олія, сіль. Баклажани наколоти виделкою або злегка надрізати і запекти в духовці. Спечені овочі покласти під прес хвилин на 30, щоб видалити з них гіркоту. Після цього зняти з них шкірку і порізати на дуже дрібні шматочки. Злегка обсмажити дрібно нарізану цибулю з часником, зеленню і помідорами в невеликій кількості олії. Все змішати з баклажанами, посолити і протушкувати на дуже повільному вогні хвилин 15-20.

Будете задоволені собою, якщо навчитеся готувати баклажани з горіхами. Потрібно 3 баклажани, 100 г волоських горіхів або фундука, 2 невеликі цибулини, 1-2 зубчики часнику, лимон, зелень (кінза, базилік, селера), хмелі-сунелі, перець і сіль. Баклажани розрізати уздовж на смужки товщиною трохи більше сантиметра, присолити і почекати хвилин 20, промити. Далі — злегка обсмажити на олії. Викласти обсмажені баклажани на паперовий рушник. За цей час горіхи подрібнити в блендері або прокрутити на м’ясорубці. Цибулю порізати дуже дрібними кубиками і злегка полити лимонним соком. Часник розчавити. Зелень дрібно порізати. Цибулю, часник, хмелі-сунелі з перцем змішати з підготовленими горіхами і розвести в невеликій кількості холодної кип’яченої води. Маса повинна бути консистенції дуже густої сметани. Охолоджені баклажани розкласти на тарілку і покрити підготовленою горіховою масою. Якщо є бажання, можна згорнути їх у рулетики. Зверху все присипати зеленню. Такі баклажани не можуть не сподобатися!

Соте з баклажанів — це улюблена страва родини Аліни. Готується без особливих «заморочок», але результат перевершує старання: вишуканий і насичений смак, дуже літній, навіть якщо на вулиці осінь. Два баклажани потрібно порізати напівскибками товщиною приблизно 1 см, посолити і на півгодини залишити. Крупно порізати солодкий перець (2 штуки) — пелюстками — обсмажити, помідори (2 штуки) — ошпарити, зняти шкірку; цибулину порізати півкільцями і обсмажити, додати морквину кільцями, цукру і солі — за смаком, хмелі-сунелі. Окремо обсмажуємо баклажани. Скидаємо всі овочі в банячок чи товстостінну каструлю під кришку, перемішуємо, заправляємо томатним соусом чи пастою, подрібненим часником, додаємо зелень або без неї — можна прогріти 5 хвилин усе разом, а іноді воно там саме доходить, щоб не занадто розм’якало — хто що любить. «Ви знаєте, що найбільше полюбляють ваші рідні — намагайтеся посилити цю любов і за родинним обідом. Любов повертається, ви від цього лише виграєте», — підсумовує київська господиня.

Смачного!

ПРО ЗАПАС

Райська насолода

«Баклажани в аджиці» — страва, яка виручила не одну господиню, коли на порозі з’являлися несподівані гості. Така собі смачна палочка-виручалочка має бути в запасі у вас. На 3 кг баклажанів потрібно 3 кг помідорів, півкілограма болгарського перцю, 2 головки часнику, перчина чилі, 100 г солі, по 250 г цукру та олії, 100 оцту.

Помідори і солодкий перець для початку слід пропустити через соковижималку (якщо немає соковижималки — через м’ясорубку або блендер і процідити крізь сито). Додати сіль, цукор, давлений часник і дрібно порізаний гострий перець. Коли маса закипить — влити оцет. Ще раз дати закипіти. Покласти в каструлю кружальця баклажанів, порізані товщиною 1 см. Постійно помішуємо і даємо закипіти. Коли закипить, проварюємо, постійно помішуючи, 20 хвилин. Розкладаємо по стерилізованих банках і закатуємо. Готово! Соус не «часниковий» і має м’який солодкувато-гострий смак. З порції виходить 7 літрових банок консервації.

«Синій рай» — баклажани, щедро фаршировані овочами. Кандидат на коронну страву будь-якого застілля. Гарні, соковиті, барвисті, смачні, вони не залишать байдужими найвибагливіших гостей.

Отож на 20 середніх баклажанів потрібно качан капусти (чималенький), 4 морквини, 5 штук болгарського перцю, стручок перцю чилі, 20 зубчиків часнику, по пучку зелені — петрушки, кропу, селери, базиліку — зелені має бути багато! Баклажани опустіть у підсолений окріп на 3-5 хвилин (не більше, щоб не переварити), далі відразу — в холодну воду. Після цього розріжте їх повздовж (як кишеньки) і поставте на ніч під прес.

А зранку готуйте начинку: шинкуйте капусту і моркву, на тонкі смужки ріжте солодкий перець, подрібнюйте чилі, часник і зелень, все посоліть за смаком, старанно вимішайте і щедро начиніть баклажани. Перемотайте їх стеблами селери (перед цим вкиньте їх на хвилинку в окріп), складіть у велику каструлю і залийте розсолом. Його готують так: на 3 літра води потрібно 250 г томатної пасти, 180 г солі. Зверху поставити прес і чекати днів чотири. А далі — перекласти синенькі в банки, залити розсолом із них і поставити в холодне місце. Взимку — як знахідка!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>