Домашні градусні напої з фруктів — справді насолода. А готувати їх не так і складно. Щоправда, треба мати витримку, щоб дочекатися визрівання. У сезон груш пропонуємо два рецепти приготування з цих плодів лікеру.
Для першого варіанта — пришвидшеного — беремо 5-6 соковитих груш та 750 г горілки; для сиропу — 600 г цукру і 300 г води. Груші порізати скибочками, покласти в скляну 3-літрову банку, влити горілку, закрити кришкою і поставити на сонце на 4-5 тижнів. Потім процідити через марлю і додати охолоджений сироп, зварений із цукру і води. Банку знову закрити кришкою, залишити лікер для дозрівання ще на тиждень. Потім рідину ще раз процідити, розлити в пляшки і закупорити. Через 5-7 днів лікер готовий.
Для другого варіанта — коли доведеться чекати дегустації аж десь до Різдва — знадобиться 6 соковитих груш, 0,5 стручка ванілі, 0,5 кг цукру, 0,7 л води, одна гвоздики, 10 горішків мигдалю, дещиця кориці та 0,7 л спирту. Груші нарізати скибочками, скласти в скляну банку. Додати ваніль, мигдаль, гвоздику і корицю. Влити спирт. Закрити банку кришкою і залишити у теплому місці на 10 днів, періодично збовтуючи. Влити в каструлю воду, всипати цукор, довести сироп до кипіння і варити 2-3 хвилини. Зняти з вогню і дати охолонути. Спирт із грушами процідити через сито, викладене двома шарами марлі.
Потім змішати з цукровим сиропом. Закрити і настоювати протягом 10 днів при кімнатній температурі, щодня збовтуючи суміш. Готовий лікер профільтрувати через кілька шарів марлі, розлити у пляшки і закрити. Лікер повинен дозрівати приблизно півроку.
ПРО ЗАПАС
М’ятний сироп
Цей додаток буде доречним до випічки, різних десертів, млинців, напоїв та для просочування коржів. Для приготування потрібно 500 мл води, 500 г цукру, 100 г м’яти (великий пучок) та лимон (сік і цедра). Із води і цукру спочатку треба зварити сироп (довести до кипіння, щоб розчинився цукор, і проварити буквально хвилину). Відставити. М’яту промити і покласти в сироп. Накрити ємність і залишити на добу. Потім додати сік і натерту цедру лимона, довести до кипіння і проварити 3 хвилини. Залишити на добу. Вийняти м’яту, процідити сироп через сито. Довести до кипіння і проварити ще хвилину. Розлити в простерилізовані баночки і закатати. Зберігати як звичайну консервацію.