Фактор другого туру

19.08.2015

Судячи з того, що Віталій Кличко знов висунув свою кандидатуру на вибори київського міського голови, бути мером йому сподобалось. Інша справа, чи сподобалось його керівництво містом киянам.

Як зазначають експерти, дерибан землі в Києві залишився на тому ж самому рівні, що й за часів Черновецького та Попова.

Особисто мене це анітрохи не здивувало, бо очікувати чогось іншого від людини, яка свого часу знімалась «на добру пам’ять» із відомим кримінальним авторитетом, а українську мову знає значно гірше за російську, німецьку та англійську, на мою думку, не доводиться.

Але дуже багато киян, схоже, вважають, що абсолютний чемпіон світу з боксу, напевне, буде й гарним міським головою. Вони й на наступних виборах можуть вивести Віталія Володимировича в другий тур. Тим більше що він уже заручився підтримкою Президента Порошенка. А що робити, коли власних добрих справ на посаді мера, м’яко кажучи, негусто. А от другий тур (недарма й сам Кличко та його «Удар» так його не хотіли) уже не гарантує чільному голові перемогу, й ось чому.

Перемогти його там може, наприклад, той же кандидат від ВО «Свобода» Юрій Левченко. Креативний промовець із прекрасною закордонною освітою, він уже вигравав мажоритарний округ у Києві на останніх виборах до Верховної Ради. Левченко — бажаний гість у студіях багатьох українських топових телеканалів, отож популярності йому, як кажуть, не позичати.

Не виключено, що замість Юрія Левченка суперником Кличка у другому турі буде Геннадій Корбан від партії «Укроп». Принаймні битися на виборах той буде, як лев, бо його бородатий шеф, схоже, не може змиритися з тим, що вбухав у Корбана стільки гречки в Чернігові та залишився притому без додаткового свого депутатського мандата. Питання лише в тому, чи вистачить у нього гречки на Київ?

Поки що від «Батьківщини» висунуто Володимира Бондаренка. Але він не такий яскравий публічний політик, як той же Кличко. До того ж у Бондаренка вже є досвід поразки на виборах від чільного мера.

Але «Батьківщина» за великого свого бажання могла б мати свою людину в мерському кріслі. Для цього треба було, щоб на вибори було висунуто лідера партії Юлію Тимошенко. І кращого плацдарму, ніж посада міського голови Києва, для старту в наступній президентській кампанії, погодьтеся, важко собі навіть уявити. Але в Юлії Володимирівни, схоже, є свій шлях до президентства — більш раціональний та менш трудомісткий.