Літня казка в мороз зігріє

12.08.2015
Літня казка в мороз зігріє

Устим із задоволенням допомагав мамі готувати смачні й цікаві сливові ласощі.

Хоч скільки б ми просили літо залишитися, воно все одно минає. Але дбайливі господині всі дари цієї пори року старанно збирають у баночки, сушать у духовці й на дахах, в’ялять і заморожують барвисті пакуночки літніх ласощів. І довгі зимові вечори у їхніх родинах будуть сповнені ароматами духмяних літніх трав у смачних цілющих чаях, розмаїттям літніх барв і безмежжям смаків у креманках із джемами, варенням і повидлом, смачним яскравим калейдоскопом із пастили, конфітюрів і мармеладів домашнього приготування. Майже казково, чи не так? Отож давайте готувати літню казку для зими й собі! Нам знову пощастило з порадницею в цій гарній справі: журналіст за освітою і мама п’ятьох дітей Людмила Юрченко — справжній майстер кулінарної справи. Коли я побачила цілі полотна її фруктової пастили — довгі, цупкі, натуральні, смарагдові, коралові, прозорі, що аж сміються сонцем, а головне смачнющі, я просто загорілася ідеєю приготувати й собі такі. А в неї — банок, баночок, пуделочок — незчисленно, і всі — з літніми дарами. «Коли у мене питають, як я все встигаю, то, задумавшись, розумію, що насправді нічого не встигаю... А от сьогодні я молодець! Можу себе похвалити. Точніше, ми молодці. Закрито 10 баночок яблучно-грушевого джему, 4 баночки грушевого варення, 4 баночки грушево-аличевого варення, 6 баночок абрикосово-яблучного джему, 4 баночки кукурудзи та 6 трилітрових банок овочевого асорті. Ще он доварюється баняк із томатною заправкою до борщу... Як кажуть, «якби та бабуся не мала сто діток, була б і досі хатка — дірявий чобіток», — цитує задоволено Наталю Забілу.

Чай з ароматом любові

Щоб у холодну пору року вдихнути аромат літа, Людмила радить збирати чай власноруч, так він ще й пахнутиме любов’ю. «Якщо хтось починає збирати чай саме цієї пори, я раджу зараз зібрати листя малини, ожини (але вибирайте молодші листочки, без цяток), траву материнки (чай — смакота!), також можна збирати ягоди бузини, сушити шкірку яблука — вони містять вітамін С і додадуть смаку й аромату. Звісно ж, м’яту, мелісу — для заспокоєння нервів. Також варто зібрати деревій, цмин пісковий, полин — для корисних гірких чаїв при розладах шлунка. Ще доцвітають нагідки, тож не проґавте — це ліки на всі випадки. Десь о цій порі має цвісти ехінацея пурпурова. Якщо є поблизу, то назбирайте лофанту анісового — теж цінна рослинка. Ну і квіти чорнобривців, вони довершать літній ансамбль трав ідеально».

Цукеркові фантазії

Сливову пастилу, яка буквально зачарувала мене, Людмила готує так: «1 кг слив відібрати від кісточок, покласти в баняк і проварити близько години, помішуючи, щоб не пригоріло. Далі я подрібнюю їх блендером, щоб шкірочки перемололися і стали дрібнішими. У принципі, можна цього і не робити, але тоді пастила буде менш однорідна. Додати цукор (100-200 г), а можна і зовсім без цукру, кому потрібно дієтичний продукт. Можна додати улюблені спеції (ваніль, корицю, кардамон тощо), ще раз прокип’ятити, охолодити і вилити на металеве деко, застелене пергаментним папером, який можна змастити олією. А можна і не змащувати, у мене знімалося і без змащування. Важливо, щоб шар був не більш як 1 см, але і не надто тонко, бо потім порветься. Сушити в духовці при відкритих дверцятах або ж на горищі (балконі). На горищі сохне приблизно тиждень, залежно від погоди, а в духовці 4-6 годин. Готову пастилу зняти з пергаменту, порізати шматочками і обваляти в цукровій пудрі, розмішаній iз крохмалем (приблизно 5 до 1), або смужечками і скрутити в рулетики. Зберігати у скляній тарі щільно закритим».

«Абрикосова пастила,— каже Людмила, — готується точно так само. Але наприкінці додаються подрібнені горіхи». Отож щасливим власникам абрикосових дерев можна запастися і такою смакотою.

Чи куштували абрикосові цукати? Та це ж фантастичний десерт! Потрібно 1 кг абрикос, 400 мл води, 1 кг цукру, сік одного лимона. Абрикоси ретельно миємо і видаляємо кісточки. Фрукти беремо цілі (без пошкоджень), тверді, щоб не розварилися. У каструлю, у якій будуть варитися абрикоси, наливаємо воду, сік лимона та цукор і готуємо сироп. Викладаємо у сироп половинки абрикосів, доводимо до кипіння і варимо на малому вогні ще 5 хв. Виключаємо газ і даємо абрикосам вистоятися 6 годин, варимо за три прийоми. Після цього гарячу масу відкидаємо на сито, даємо сиропу стекти. Половинки абрикосів викладаємо шкіркою донизу на сітку (у сушці) або на деко, застелене папером для випічки. Сушимо при 45-50°С у сушці або духовці (якщо у духовці, то дверці духовки тримати відкритими). Готові плоди обваляти у цукровій пудрі або цукрі дрібного помолу і укласти у підготовлену тару. Найкраще зберігати у скляних банках, які щільно закриваються. Діти в захопленні від такого десерту.

Без яблук раю не буває!

І літа — також. Тому, щоб організувати собі взимку екскурс у літо, давайте готувати яблучні заготівлі. Хочу поділитися рецептом яблучного варення часточками з ваніллю від моєї подруги. Сподіваюся, що ви не будете розчаровані, коли приготуєте. Сама я не варила, лише частувалась. Варення надзвичайно смачне! Для цього варення яблука потрібно взяти солодких і кислих сортів — порівну. Солодкі сорти розварюються, утворюючи прозоре желе, а кислі зберігаються у всій своїй красі. Яблука помити, дати висохнути і зняти шкірку, після чого нарізати тонкими часточками. Часточки занурити у вже приготований сироп: на 1 кг яблук береться приблизно 1 кг цукру+трохи води (для сиропу). Варення варимо за три прийоми. Порізані яблука заливаємо гарячим сиропом, доводимо до кипіння, даємо побулькати їм хвилини 2-3. Потім виключаємо і даємо постояти, щоб вистигло. І так тричі.

Насамкінець додати трохи ваніліну (за смаком) і добре розмішати. Дати охолонути — і насолоджуватися смачним красивим варенням!

Яблука з ягодами добре готувати тим, хто перестарався із заморожуванням ягід, тобто багато їх заморозив. Хоча багато ягід радуює нас своїм смаком і досі, тому берімо і їх.

Яблука помити і видалити хвостики . У стерилізовані банки скласти яблука, додати ягоди (смородина, чорниця, вишня, можна заморожені). Залити окропом . Цукру 100 г (на літрову), 250 г (на трилітрову банку). Стерилізувати 10-15 хвилин з моменту закипання. Такі яблука добре поєднуються з корицею — також додавайте в баночки на кінчику ножа.

Чоловіки до яблук ставляться простіше. Вони їх шанують, звісно, і на зиму дбають, але якимись масштабнішими категоріями. Вінничанин Михайло Рюхов хвалиться, що за відпустку закрутив 55 літрів яблучного соку — солодкого, але без цукру. Ну, так ще треба вміти, щоб було три в одному: без цукру, солодкий і багато. Михайло із задоволенням ділиться рецептом яблучного соку: яблука мають бути солодкими, або, якщо кислі, треба додати до них груші (у пропорції 30% відсотків груш і 70% яблук). «Та й ніякого рецепту там нема, — по-господарськи оглядаючи свої банки з напоєм «без хімії», каже Михайло: — Просто яблука тремо, потім пресом вижимаємо сік, доводимо до кипіння і закриваємо ключем — ось і все. Варити не потрібно. А банки — стерилізувати. Закрутити сік гарячим, перевернути банки і заховати їх під ковдру до охолодження».

Солодкий, але не мед, смачний, та не груша

Пригадуєте загадку? Відповіддю може бути пікантне варення з груш — уже не груша, а смак так само неперевершений. Груші (5 кг) помити, почистити, вирізати серцевину, нарізати часточками. Порізані груші скропіть лимонним соком і засипте половиною цукру (загалом на 1 кг нарізаних груш потрібно 400 г цукру). Поставте на вогонь і, помішуючи, варіть годину, тоді збийте трохи міксером, але не повністю, варення буде оригінальнішим, коли в ньому буде трохи часточок; додайте сiк iз двох вичавлених апельсинів, дві чайні ложки кориці (за смаком) і 2- 3 гвоздички, другу половину цукру, і ще варіть півгодини. Якщо груші водяні, то можна додати загущувач для варення (продаються в магазині) або варити більше часу, тобто варення готове, коли при помішуванні лопатка починає залишати за собою боріздку, яка не зникає зразу. Готове варення розкладіть у стерилізовані банки і накрийте ковдрою до охолодження.

Ефектні глянцеві красені-джеми

Так називають сливові джеми з шоколадом — щось незвичайно смачне і трохи нове, як для варення. Ним ви порадуєте не лише рідних за звичним вечірнім чаюванням, а й гостей. Отож, слива в шоколаді. На 1 кг стиглої сливи (бажано угорки, але беріть, які є, результати практично безпрограшні) потрібно 100 г шоколаду, 800 г цукру, цедра одного апельсина і кориця на кінчику ножа. Сливу промиваємо і виймаємо кісточки. Потім прокручуємо м’якоть через м’ясорубку або подрібнюємо блендером до отримання однорідного пюре. Шоколад розламуємо на невеликі скибочки. Далі сливове пюре викладаємо в каструлю, ставимо на слабенький вогонь, доводимо до кипіння, додаємо цукор і, помішуючи, варимо його до повного розчинення кристалів. Знімаємо пінку, зменшуємо вогонь і варимо масу 15 хвилин. Після цього тремо цедру, додаємо корицю, кладемо поламаний шоколад, розтоплюємо його повністю, перемішуємо і розкладаємо готовий гарячий джем у сухі банки, закупорюючи кришками. Охолоджуємо консервацію при кімнатній температурі і зберігаємо сливу в шоколаді в прохолодному і темному місці.

Є ще один рецепт варення «Слива в шоколаді», мої подруги називають його «Масляним». І шоколадне, і масляне — те, що треба для задушевного чаювання подруг зимової пори. Отже, на 3 кг синіх слив потрібно 1,5 кг цукру, 200 г вершкового масла, дрібка кориці й 100 какао. Стиглі ягоди промиваємо, виймаємо кісточки і прокручуємо м’якоть через м’ясорубку або подрібнюємо у блендері. Отримане пюре з’єднуємо з цукром і проварюємо на слабенькому вогні близько 30 хвилин, регулярно помішуючи. Потім кладемо шматочок вершкового масла і додаємо корицю та какао. Все перемішуємо і варимо ще півгодини. Готове гаряче варення відразу ж розкладаємо в банки і закатуємо кришками. Зберігаємо такі ласощі всю зиму в погребі чи холодильнику. Дуже смачний джем iз тонкою сливовою кислинкою, рекомендую!

РЕЦЕПТ

Абрикосовий вечір

Холодної пори року треба влаштовувати такі-от сонячні вечори. Приміром — абрикосовий: із запашним літнім чаєм і абрикосовим пирогом чи ніжним домашнім крекером з абрикосовим варенням iз мигдалем. А хто хоч раз куштував таке, буде готувати його знову і знову. Хто не готував — давайте готувати! На 1 кг половинок (без кісточок) абрикосів потрібно 800 г цукру, 6 столових ложок лимонного соку, третина склянки мигдалю. Мигдаль заливаємо крутим окропом, накриваємо контейнер iз горішками кришкою і залишаємо хвилин на 10-15. Зливаємо окріп і знімаємо шкірку з горіхів. Кладемо очищені мигдальні горішки в каструлю разом iз половинками абрикосів, цукром і лимонним соком. Чекаємо, поки абрикоси пустять сік. Щоб прискорити цей процес, фрукти можна злегка розім’яти дерев’яною ложкою. Через пару годин ставимо каструльку з усім її вмістом на середній вогонь і варимо варення протягом 30 хвилин, постійно помішуючи, щоб плоди не прилипали до дна посуду. Стерилізуємо банки в киплячій воді 10-20 хвилин, залежно від ємності. Потім переливаємо варення в чисті сухі банки, накриваємо кришками і залишаємо охолоджуватися.

Не менш смачний класичний абрикосовий джем.

Абрикоси (1 кг) помити, вибрати кісточки, нарізати соломкою, пересипати половиною (400 г) цукру, поставити в холодильник на 12 год. Далі варити на легкому вогні 10 хв, додати другу частину цукру (ще 400 г) і варити ще 10 хв. Гарячим розлити в стерилізовані банки.

Вибирайте, фантазуйте, мудруйте! Всім-бо відомо, що літній день зиму годує.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>