НОВИНИ ПЛЮС

05.08.2015

Нафта дешевшає

Вартість нафти північноморської марки Brent вперше з січня цього року опустилася нижче за позначку 50 доларів за барель. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, в понеділок станом на 21:20 на Лондонській біржі ICE вартість ф’ючерсного контракту на нафту з постачанням у вересні становила 49,83 долара за барель. На цьому тлі національна валюта Росії, федеральний бюджет якої наполовину формується за рахунок нафтогазових надходжень, подешевшала до 63 рублів за долар (уперше з 11 березня) і 69 рублів за євро (вперше з 4 березня).

На котирування нафти найбільше вплинули заяви Ірану про готовність різко наростити її видобуток після скасування санкцій та падіння ділової активності в Китаї, який є одним із найбільших у світі споживачів нафти. Втім санкції з Ірану зніматимуть поступово, й експерти зазначають, що світовий нафтовий ринок не відчує реальних наслідків цього до початку 2016 року. А отже, нинішнє здешевлення «чорного золота» — це лише початок.

Прокуратура Румунії звинуватила «Лукойл» у відмиванні 1,8 млрд. євро

Генеральна прокуратура Румунії висунула дочірній компанії російського «Лукойла» — Petrotel Lukoil — звинувачення у відмиванні коштів. «Державне обвинувачення Апеляційного суду Плоешті завершило розслідування та звинуватило громадянина Росії Андрія Богданова у відмиванні коштів і використанні капіталу компанії з нечесною метою», — цитує заяву прокуратури портал Romania TV.

Андрій Богданов є генеральним директором — Petrotel Lukoil. Румунія оцінює свої збитки від незаконної діяльності компанії у майже 1,8 мільярда євро. Звинувачення стосуються також трьох інших топ-менеджерів компанії, при цьому «Лукойл» їх категорично відкидає.

Росія знову просить ООН віддати їй арктичний шельф

Росія повторно подала в ООН заявку на розширення міжконтинентального шельфу в Арктиці за рахунок приєднання хребта Ломоносова та інших ділянок дна Північного Льодовитого океану. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, у заявці сказано, що ці ділянки дна є природними компонентами материкової окраїни, а саме на цій підставі Конвенція з морського права дозволяє розширювати економічну зону держав.

Росія вже подавала аналогічну заявку 2001 року, але тоді комісія ООН відхилила її, заявивши про недостатність доказів. На підводний хребет Ломоносова також претендує Канада. Восени минулого року міністр природних ресурсів і екології РФ Сергій Донський заявляв, що в заявці йдеться про збільшення виняткової економічної зони на 1,2 мільйона квадратних кілометрів у Північному Льодовитому океані, що дозволить збільшити доступні Росії запаси вуглеводневих ресурсів більш ніж на 5 мільярдів тонн умовного палива.

Індія і Бангладеш обмінялися анклавами

Індія і Бангладеш нарешті врегулювали територіальний спір, який тягнувся з часів утворення незалежного Бангладешу в 1970-х. Як повідомляє газета «Вашингтон пост», проблема полягала в існуванні цілої низки анклавів, у яких проживало більше 50 тисяч осіб без громадянства. Тепер, після досягнення домовленості на міждержавному рівні, вони самі зможуть обрати громадянство. За попередніми даними, Бангладеш поповнить своє населення на 35 тисяч осіб, тоді як Індія — на 15 тисяч.

Як пише видання, крім отримання громадянства, завдяки вирішенню суперечки мешканці досі спірних територій отримають доступ до освіти, інфраструктури, соціальних послуг, яких були позбавлені раніше. З цієї нагоди в анклавах влаштували бучні святкування.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>