«Холодильник» зіпсувався

05.08.2015

Такою поганою ситуація не була ще ніколи з часу початку досліджень на цю тему. Льодовики у всьому світі зменшилися до найнижчого рівня за останні 120 років. І цей процес стрімко прискорився у першій декаді ХХІ століття, повідомляє «Франс пресс» із посиланням на наукове видання Journal of Glaciology («Журнал гляціології» — науки про льодовики, або кригознавства). З оприлюдненого позавчора звіту Світової організації моніторингу льодовиків випливає, що, починаючи з 2000-го, льодовики щороку зменшувалися, втрачаючи від 50 до 150 сантиметрів покриття. «Це в два-три рази більше, ніж за аналогічний період ХХ століття», — наголосив голова організації Майкл Земп.

Приблизно мільярд мешканців планети, особливо в Азії та Латинській Америці, отримують більше половини всієї питної води завдяки сезонному таненню льодовиків. Попередні дані моніторингу за останні п’ять років, які ще не враховані у згаданому останньому звіті, доводять, що процес швидкого танення льодовиків набирає обертів.

Восени минулого року вчені Університету Фрайбурга (Німеччина) повідомили, що потепління клімату спричинило значне скорочення поверхні льодовиків у Швейцарських Альпах. І 2010 року вони загалом займали 940 квадратних кілометрів території, що на третину менше, ніж 1973-го.

А головне, що зменшується не лише поверхня льодовиків, а й об’єм. Із 1973 року швейцарські льодовики втратили 22,5 квадратного кілометра льоду. Найшвидше тануть льодовики у кантоні Тічино, в районах Енгадіну та Шуйдбаундена.

Раніше вчені НАСА й Університету Каліфорнії також попередили про те, що процес танення льодовиків в Антарктиді «пройшов точку неповернення» і став незворотним. Це загрожує затопленням багатьох прибережних районів по всій Землі, зміною клімату та іншими катастрофічними наслідками, про які неодноразово попереджали екологи.

Кліматичні зміни є наслідком глобального потепління, що спричинене діяльністю людини й озоновою дірою в атмосфері, утвореною в результаті цієї нерозумної діяльності. Незважаючи на критичність ситуації, не всі світові лідери усвідомлюють важливість зменшення шкідливих викидів від підприємств та регулювання цього процесу на державному рівні. Але все ж є й позитивні тенденції.

Так, президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама позавчора виступив із новими пропозиціями щодо радикального скорочення викидів парникових газів у США. Він назвав їх «найбільшим і найважливішим кроком» у боротьбі зі зміною клімату, повідомляє Бі-Бі-Сі. План «Чиста енергія» ставить на меті скорочення викидів парникових газів американськими електростанціями майже на третину впродовж наступних 15 років. Крім того, ним передбачено заходи з поширення відновлюваних енергоресурсів, зокрема вітряних та сонячних електростанцій.

Вугледобувна промисловість забезпечує США третиною енергопотужностей, і водночас теплоелектростанції є найбільшим джерелом викидів парникових газів в атмосферу. Згідно з планом «Чиста енергія», обсяги цих викидів на ТЕС мають скоротитися на 32% до 2030 року. Кожен американський штат матиме свою квоту запланованих скорочень викидів і буде зобов’язаний надавати Федеральному агентству із захисту навколишнього середовища свої пропозиції щодо виконання нормативів.

Водночас противники таких ініціатив — а це переважно представники «старої» енергетичної промисловості — уже пообіцяли боротися з їх впровадженням. Опоненти звинуватили Обаму в тому, що він оголосив «війну вугіллю». Про намір ігнорувати план президентської адміністрації вже заявили й губернатори кількох штатів.

У відповідь на критику Білий дім заявив, що оприлюднення плану є «відправною точкою для нової політики президента і його кабінету у сфері охорони навколишнього середовища». Впровадження заходів зі скорочення викидів парникових газів у США дасть Обамі необхідний моральний авторитет, аби відстоювати питання скорочення викидів на глобальному рівні на конференції з кліматичних змін, що відбудеться восени цього року в Парижі. У відеозверненні, оприлюдненому Білим домом, президент стверджує, що нові заходи спираються на дані про велику небезпеку незворотних кліматичних змін, отримані впродовж кількох останніх десятиріч.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>