Громадяни українці

05.08.2015

У вівторок, 4 серпня, Президент Петро Порошенко підписав Указ про надання громадянства і вручив паспорти громадян України росіянці Марії Гайдар і російському журналісту, колишньому головному редактору видання «Forbes-Україна» одеситу Володимиру Федорину.

Під час вручення паспортів глава держави зазначив, що велика кількість росіян, які розуміють реальний стан речей, роблять вибір: «або ти залишаєшся з вільним світом, демократією і робиш усе, щоб забезпечити торжество свободи і демократії, або мовчиш. І при цій мовчазній згоді вчиняються дуже важкі злочини... Ваш приклад переконливо доводить, що мовчати не можна, треба жити в злагоді зі своєю совістю», — повідомила прес-служба АП.

«Я вважаю, що Україна зараз — це флагман свободи на просторах тієї країни, в якій ми народилися. Флагман, який дає надію народам усього колишнього СРСР стати колись членами всесвітньої родини вільних народів», — відзначив у своїй промові Володимир Федорин. Уродженець Одеси, громадянин Російської Федерації, він завжди відстоював інтереси України.

«Людей наших поглядів досить багато. На жаль, їхній голос не чути, вони непомітні. Я сподіваюся, Україна побачить, що росіяни — це не лише війна, Путін, агресія, ненависть, але і щось інше», — заявила Марія Гайдар. 17 липня її — російського політика-опозиціонера, активну учасницю громадського «антипутінського» руху Російської Федерації Михайло Саакашвілі призначив своїм заступником.

Нагадаємо, що призначення Марії на посаду заступника «губернатора» супроводжувалося скандалом. Під час офіційного представлення для преси чиновниця не змогла відповісти на запитання: «З ким воює Україна?». Вона назвала його «тролінгом» iз боку журналістки «1+1». Потім за підлеглу виправдовувався сам Саакашвілі, мовляв, Гайдар має чітку проукраїнську позицію, про яку не раз заявляла публічно.

Президент попросив новоспечених українців, попри нове громадянство, не втрачати зв’язків із батьківщиною, тому що саме вони є інформаційною альтернативою кремлівській пропаганді для своїх співвітчизників.

ДО РЕЧІ

Одеська команда Михаіла Саакашвілі до початку вересня обіцяє впровадити кілька реформ. Про це на своїй сторінці у «Фейсбуцi» повідомив радник «губернатора» Одещини Саша Боровик. За його словами, проект під назвою «Одеський пакет» нанесе кілька точкових ударів по старій системі й змінить динаміку у сферах будівництва, сільського господарства та землекористування, приватизації, трудового та митного права, а також держслужби.

«Пропоновані зміни будуть засновані на грузинському досвіді з урахуванням рекомендацій від міжнародних партнерів, — зазначив пан Боровик. — Ми готуємо наш пакет за підтримки USAID, кількох фондів, think-tanks і міжнародних організацій. Нам треба скоріше мінятися і починати жити краще, бо ми того варті».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>