Пусті розмови і цілодобови бої

05.08.2015

Учора Президент Петро Порошенко терміново скликав Військовий кабінет. Це першим повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який несподівано залишив засідання колегії Мінінформполітики, щоб не запізнитися на Банкову. За даними джерел в адміністрації Президента, Військовий кабінет при РНБО розглядав ситуацію на лінії зіткнення в зоні АТО і результати останніх переговорів у Мінську.

Саме вчора в обід на черговому засіданні тристоронньої контактної групи щодо України в Мінську був практично узгоджений текст документа про відвід озброєнь, хоча у сторін і не було розуміння «щодо місць, iз яких потрібно відводити зброю». За даними джерел, українська сторона наполягає на тому, що не буде відводити озброєння калібром до 100 міліметрів iз чотирьох точок, в той час як представники самопроголошених «ДНР-ЛНР» наполягають на відводі озброєння по всій лінії фронту.

Також сторони обмінялися списками полонених. Водночас тут також є неузгодженості. Адже представник України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах нардеп Ірина Геращенко стверджує, що бойовики намагаються обміняти на українських вояків терористів, затриманих навіть не в зоні АТО.

Щодо лінії зіткнення, то тут обстановка погіршується. Особливо на Донецькому напрямку, поблизу Горлівки і Світлодарська. На західних околицях Донецька бої відбуваються практично цілодобово. Під масований артобстріл знову потрапив Авдіївський коксохімічний завод, у результаті чого було перервано енергопостачання та залізничне сполучення підприємства.

Як повідомляє прес-служба РНБО з посиланням на секретаря ради Олександра Турчинова, позаминулої доби терористи 109 разів обстріляли українські позиції, троє військовослужбовців ЗСУ загинуло, семеро отримали поранення.

«Вогонь ведеться з крупнокаліберної артилерії та мінометів, в основному розташованих у житлових кварталах окупованих міст, — обурюється секретар Ради нацбезпеки і оборони. — Росія знову застосовує відпрацьовану в Криму і на Донбасі тактику використання мирних мешканців як живий щит для прикриття своїх військових злочинів».

У селі Кримське, що на Луганщині, з мінометів обстріляли обласний протитуберкульозний диспансер. «Дивлячись на руйнування, які приніс на Луганщину «руській мір», укотре переконався, що в терористів, які практично кожного дня обстрілюють мирне населення, немає нічого святого!» — каже керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука.

ДО РЕЧІ

Президент України Петро Порошенко заявляє, що на сьогоднішній день на Донбасі перебуває 9 тис. російських військовослужбовців. «9 тисяч російських солдатів iз найсучаснішим озброєнням окупували мою країну. 60 тис. російських солдатів окупували Крим. Це грубе порушення міжнародного права, — підкреслив Порошенко в інтерв’ю австрійському виданню «Kurier». — Донбас є українською територією, на якій живуть громадяни України. Повинні статися дві речі: виведення іноземних військ і закриття кордону. Між українцями немає проблеми знайти між собою компроміс. Це не конфлікт в Україні, це агресія проти України».

Російських окупантів на Донбасі все частіше почали фіксувати і спостерігачі ОБСЄ. В останньому звіті місії, зокрема, йдеться про те, що спостерігачі зафіксували присутність російських військовослужбовців із 16-ї повітряно-десантної бригади з Оренбурга в місці зберігання відведеного важкого озброєння бойовиків «ДНР».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>