Із зелениною пироги

22.07.2015
Із зелениною пироги

Із маленькими помічниками готувати веселіше. (з соціальних мереж.)

У теплі дні не зовсім хочеться вдаватися до довготривалих трапез із зміною трьох-п’яти страв. Зручно, смачно і ситно — спекти несолодкий пиріг із зелениною, який може замінити основну страву і салат.

Схопила капустяний листочок

Пиріг зі шпинатом і капустою. Для приготування потрібно: 3 яйця, 250 мл жирного кефіру, 80 г масла, 2-2,5 склянки борошна, чайна ложка порошку для печива, дрібка солі та жовток для змащення. Для начинки — невелика капустина, 2 пучки шпинату, сіль, перець, зелена цибуля або (і) часник. Перед приготуванням тіста потрібно тонко нашинкувати капусту та порізати шпинат. Змішати, додати цибулю-часник, посолити.

Щоб зготувати тісто, треба яйця збити з сіллю, додати кефір та розтоплене масло. Вмішати муку і порошок для печива. За консистенцією має бути як густа сметана. Форму 20 см на 30 см змастити олією, викласти половину тіста, зверху начинку, на начинку знову тісто. Змастити жовтком, розведеним із молоком. Випікати 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.

Запіканка з молодої капусти. Для приготування тіста беремо: 3 яйця, 250 г сметани, склянку борошна, чайну ложку розпушувача, сіль. Спочатку треба яйця збити з сіллю і, продовжуючи збивати, добавити сметану. Потім — борошно, перемішати — тісто має бути , як кляр.

Для начинки знадобляться: качан капусти, 150-200 г грибів, цибулина, сіль, чорний перець, зелена цибуля, петрушка. Капусту нарізати, трохи пом’яти з сіллю, порізати зелену цибулю, петрушку, посолити, поперчити і перемішати. Окремо посмажити порізану цибулину та гриби. Охолодити і додати до капусти. Форму змастити маслом і викласти половину тіста, потім всю капусту і зверху полити знову тістом. Пекти до готовності при температурі 180-190 градусів.

Ситно

Картопляно-гречаний пиріг. Для тіста беремо 0,5 кг борошна, склянку теплого молока, 0,5 склянки теплої води, 4 столові ложки олії, 50 г дріжджів, сіль і цукор за смаком. Для начинки: 200 г вареної гречки, 500 г вареної картоплі, 1-2 цибулини, олія, часник, сіль, зелень.

Щоб замісити тісто, поєднуємо молоко і воду, додаємо чайну ложку цукру, дріжджі — розмішуємо. Додаємо решту складників і вимішуємо. Залишаємо на 15 хвилин, щоб тісто підросло. Картоплю (краще всього тільки-но зварену і відціджену) потовкти, додати гречку, смажену на олії цибулю, подрібнений часник, зелень. Все вимішати, посолити-поперчити за смаком.

Форму для пирога змастити жиром. Викласти 2/3 тіста, потім начинку, зверху накрити рештою тіста. Змастити яйцем, пекти близько години при температурі 200 градусів.Щоб верх не пригорів, можемо накрити промасленим термотривким папером. Якщо хто любить, можна цибулю підсмажити на смальці зі шкварками.

До речі, досить часто раніше пекли пироги з гречкою овальної форми із тіста з кислого молока. Найсмачніші вони, коли теплі. Начинку готували так: шматок сирого сала чи шпондера (250-300 г) порізати кубиками, підсмажити на вогні, додати дрібно нарізану цибулю і посмажити до золотистого кольору. Потім вимішати зі щойно звареною і потовченою бульбою, гречкою, додати до смаку солі-перцю і наприкінці додати кілька зубців дрібно нарізаного часнику. Добре вимішати.

Смачний грибний пиріг із пісочного тіста. Щоб його зробити, беремо 250 г маргарину, яйце, сіль, борошно. Маргарин розтопити, додати яйце, сіль, муку і замісити м’яке тісто.

Для начинки: 2 морквини, 2 цибулини, 300 г грибів, плавлений сирок, 3 сирі яйця, сіль, перець, олія. Потерту морквину, порізані пластинками гриби і порізану півкільцями цибулю окремо підсмажуємо на олії. Охолоджуємо, з’єднуємо з потертим на крупній терці плавленим сирком, додаємо 2 яйця, солимо, перчимо. Тісто ділимо на дві частини і кожну розкачуємо. Одну викладаємо на змащене деко, поверх — начинку і накриваємо другою частиною тіста.

Кінці пирога защипуємо, а верх змащуємо збитим яйцем. Випікаємо у розігрітій до 190 градусів духовці до готовності.

Смачного!

ОРИГІНАЛЬНО

І солодко, й корисно

Здивуйте домашніх чи гостей незвичайним пирогом із вишнями і гарбузом. Для приготування тіста потрібно 450 г борошна, 30 г цукру, 25 г маргарину, яйце, дрібку солі, 15 г дріжджів, 220 г води або молока. Для начинки: 550 г гарбуза, 200-300 г вишень без кісточок, 100 г цукру, кориця, 20 г масла. Почищений гарбуз (м’якоть) нарізають дрібними кубиками і підсмажують на маргарині, додають цукор, корицю, вишні і добре перемішують.

Тісто для пирога готується опарним способом. Третину готового тіста залишають для приготування решітки — оформлення пирога. Решту розкачують у пласт товщиною 1,2-1,5 см. Викладають на змащений лист; поверх — начинку. Далі треба по краях викласти тісто у вигляді бортика, з прутиків тіста зробити решітку, закріпляючи кінці кожного по краях. Змастити жовтком, випікати при температурі 180 градусів протягом 50-60 хвилин.

Ще один оригінальний рецепт випічки — хліб із картоплею, що довго не черствіє. Для приготування хліба вагою близько 2 кг потрібно: 1400 г борошна, 30 г дріжджів, 10 г цукру, 800 г молока, 25 г солі, 120 г вареної картоплі.

Тісто готують опарним способом. Дріжджі розводять у невеликому об’ємі теплого молока, додають цукор, трохи борошна і ретельно вимішують до однорідної маси. Опару залишають у теплому місці для бродіння на 1-2 години. Коли опара збільшиться в 2-2,5 раза в об’ємі, до неї додають решту молока з розчиненою сіллю і варену, натерту на дрібній терці картоплю, а також борошно. Тісто залишають на 2-2,5 години для бродіння. За цей час перемішують двічі.

Готове тісто формують у вигляді двох-трьох батонів і дають підійти 30 хвилин. Перед випіканням змащують водою і гострим ножем упоперек роблять два-чотири надрізи. Випікають при темптературі 180 градусів протягом 45 хвилин.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>