Нові варіації легкості

15.07.2015
Нові варіації легкості

Поєднувати у салатах овочі — задоволення для душі і тіла. (з соціальної мережі.)

Урожайне літо не дає змоги забути про дуже легкі для організму овочі: кабачки та огірки. Якщо вам уже трохи приїлися найпростіші страви з них, підказуємо вишукані рецепти.

Для приготування теплого салату з кабачками (трапляються серед літа і прохолодніші дні) потрібно: 2 пучки листя салату, 5-6 печериць, невеличкий кабачок, банка консервованого тунця. Кабачки ріжемо півкільцями, солимо, обсмажуємо на олії до появи скоринки. Чистимо і ріжемо гриби. На велику тарілку викладаємо рване руками листя салату, на нього кабачки та шампіньйони. Зверху викладаємо подрібненого тунця.

Далі готуємо заправку. Для цього мають бути під рукою 3 столові ложки олії, 3 зубці часнику, столова ложка вустерського соусу (можна замінити соєвим), сіль, цукор, чайна ложка лимонного соку, 1-2 помідори. На сковорідку виливаємо олію, додаємо подрібнені зубці часнику. Його потрібно тільки довести до прозорого стану, а не смажити. Додати вустерський соус, дрібку солі та цукру, лимонний сік, перемішати. Помідори нарізати часточками, додати на пательню, по 30 секунд підсмажити з кожного боку і перекласти на тарілку. Готовим соусом полити салат, зверху приправити чорним меленим перцем. Смачна і корисна страва на сніданок чи вечерю готова. Страва смакує і холодною.

Салат із огірком і яйцями. Потрібно: 100-120 г міксу салатів на ваш смак, 100 г тунця, помідор, огірок, 3 столові ложки консервованої кукурудзи, 1— 2 яйця, 8-10 маслин, скибка житнього хліба. Заправляти будемо французьким соусом. Для його приготування припасіть 4 столові ложки оливкової (соняшникової) олії, по столовій ложці гострої гірчиці й оцту, по дрібці солі та чорного меленого перцю. Швидко готуємо соус. У невеличкий салатник кладемо гірчицю, в яку поступово вводимо олію, весь час легенько збиваючи вінчиком (за принципом приготування майонезу), допоки маса не стане однорідною. Солимо, перчимо, додаємо оцет і перемішуємо. Соус має бути гострим. Якщо вийшов надто густим, можна додати трішки води, але зовсім небагато.

Яйця можна просто зварити, а можна приготувати яйця-пашот. Якщо обрали другий варіант, у невеличку, бажано високу, посудину наливаємо воду, даємо закипіти. Вливаємо півчайної ложки оцту. У велику ложку чи невеличку кружку вибиваємо яйце. В ємності з кип’ячою водою робимо воронку і за нею пускаємо яйце. Через хвилину-півтори ваше яйце-пашот повинно бути готовим. Легко виймаємо і даємо стекти залишкам води.

Із скибки житнього хліба робимо грінки: ріжемо на довільні шматки й обсмажуємо на сухій сковороді. Найкраще, якщо цей процес робити паралельно зі збиранням салату, щоб вони залишилися теплими. Салат збираємо на великій плоскій тарілці. Всі інгредієнти розкладаємо по всій її площині: спочатку помитий і висушений салат (можна порвати листки), потім порізані огірок та помідор, кукурудзу, оливки, тунець. Все поливаємо соусом. У центр викладаємо пашот чи порізані варені яйця, навколо — грінки.

Якщо у вас на тарілці — яйця-пашот, їсти страву варто у такий спосіб: теплу гріночку ви занурюєте у рідкий жовток, після того як розрізали яйце, і паралельно виделкою набираєте овочево-листяні інгредієнти салату.

НАШВИДКУРУЧ

Знову обізвались огірочки

За кілька годин приготувати ароматні і гостренькі огірки на закуску — дуже просто. Беріть на 0,5 кг огірків 0,5 л води, 100 г оцту (9%), 3 чайні ложки солі, 4 зубчики часнику, 4 столові ложки олії, зелень кропу. Огірки почистити і порізати: на чотири частини або як забажаєте. Воду закип’ятити, додати сіль і оцет, охолодити. Холодним маринадом залити огірки і залишити на 3 години в холодному місці. Потім полити олією, додати розчавлений часник та порізану зелень кропу. Відразу можна подавати до столу.

Малосольні огірки готуємо за таким рецептом. На літрову банку беремо 100 г солі , 70 г оцту, лавровий лист, духмяний перець, парасольку кропу, листок хрону. На дно банки викласти лавровий лист, перець чорний, перець духмяний, кріп, лист хрону, заповнити банку до верху огірками, влити оцет, додати сіль. Долити охолодженої прокип’яченої водопровідної води (чи колодязної) до країв банки. Залишити при кімнатній температурі на 2-3 дні.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>