Варити-не варити
Вершкове морозиво можна приготувати із 35-процентних вершків (0,5 літра) і згущеного молока (300 г). Виливаємо вершки у пластикову чи керамічну ємність. Збиваємо до тих пір, поки маса не стане густою і не «піде хвилями». Далі починаємо потроху додавати згущене молоко, продовжуючи збивати, допоки два інгредієнти не стануть однорідною масою. Для смаку і кольору можемо додати натертий на дрібній тертці шоколад (25-30 г) або подрібнені горіхи. Насамкінець виливаємо вершкову масу у великий чи порційний посуд для заморожування. Можна використовувати звичайні пластикові судочки, спеціальні формочки для морозива чи силіконові для випічки. Ставимо в морозилку. Найнетерплячіші можуть ласувати десертом уже через годину-півтори (особливо, якщо це порційний «розлив»). Але краще почекати 10— 12 годин, щоб морозиво повністю замерзло.
Ще один рецепт вершкового морозива такий. Беремо 3 склянки вершків або молока, цукор за смаком (близько склянки), 3 жовтки, пакетик ваніліну. Жовтки яєць вбиваємо у каструлю, змішуємо з цукром і ваніллю, розтираємо і розводимо гарячими вершками або молоком. Після цього ставимо на малий вогонь і варимо, увесь час помішуючи дерев’яною ложкою. Коли суміш трохи загусне і з поверхні зникне пінка, каструлю треба зняти з вогню, масу процідити крізь сито (чи просто збити у блендері) й охолодити. Викласти у форму і поставити в морозилку.
Натуральні барвники
Саме час зготувати вишневе морозиво. Потрібно: вишні — 250 г, сметани 20% — 150 г, цукор-пісок — близько 100 г (усе залежить від вашого смаку і кислоти вишень), згущене молоко — 100 г. Спочатку із помитих і висушених вишень виймаємо кісточки. Кладемо м’якоть у чашу блендера, додаємо цукровий пісок і збиваємо до стану однорідного пюре. Додаємо сметану, збиваємо. Вливаємо згущене молоко. І продовжуємо ретельно збивати. Весь процес приготування маси для заморожування займає не більше п’яти-семи хвилин. Розливаємо у формочки і заморожуємо 3-5 годин.
Малинове морозиво можемо зготувати за таким рецептом. Беремо 300 г ягід, дві третини склянки цукру, 2 жовтки, по столовій ложці вершків 30%, нежирного молока і крохмалю (без гірки), ванілін (на кінчику чайної ложки), 2-3 столові ложки цукрової пудри. Спочатку підготуємо крохмаль, щоб він не залишився збитим у маленькі грудочки. У невелику баночку наливаємо трохи молока, кладемо туди крохмаль, щільно закриваємо кришку і дуже добре збовтуємо — як коктейль у шейкері. Поєднуємо в каструльці молоко, вершки, ваніль, крохмаль і половину цукру, ставимо на повільний вогонь і доводимо майже до кипіння. Потім масу вливаємо тонкою цівкою у збитий жовток, гарненько розмішуючи, ставимо назад на вогонь і варимо на повільному вогні до загустіння. Знімаємо і чекаємо, поки охолоне. Тим часом половину малини засипаємо цукром, що залишився, і ставимо на повільний вогонь. Варимо хвилин 10-15. Знімаємо з вогню, остуджуємо. Залишки малини засипаємо цукровою пудрою — ягоди через хвилин 15 пустять сік. Жовтково-вершкову суміш змішуємо з вареною малиною і заливаємо в мороженицю. Прокручуємо хвилин 20, додаємо малину з цукровою пудрою, прокручуємо ще хвилин 5. Викладаємо масу в пластикову тару і ставимо в морозилку. Якщо нема морожениці, то всю малину ретельно змішуємо з жовтково-вершковою сумішшю, кладемо в тару і ставимо в морозилку. Дістаємо і перемішуємо кожні 2 години, поки не замерзне остаточно.
Смачного!
ВЛАСНИЙ ДОСВІД
Зернистий не бери
Ще більше користі — у морозиві з вершкового сиру. Потрібно: 400 г кисломолочного м’якого сиру (із зернистого не вийде), 150-200 г згущеного молока, столова ложка порошку какао, ванільний цукор на кінчику ножа, за бажанням шоколад для прикраси.
У сир додаємо згущене молоко (у кисліший — більше). Для кольору і смаку всипаємо какао-порошок і ванільний цукор на кінчику ножа. Всі інгредієнти дуже добре збиваємо блендером в однорідну масу. Розливаємо у формочки, ставимо в морозилку щонайменше на 2-3 години. Якщо використовуємо великий контейнер (з кришкою), час перебування у морозильнику, зрозуміло, збільшується. Спочатку набираємося терпіння, а потім ложкою беремо по кілька кульок, поливаємо ягідним сиропом чи розплавленим шоколадом — і подаємо.