Крижана спокуса

15.07.2015
Крижана спокуса

Гармонійно доповнюють домашнє морозиво фрукти, горішки або тертий шоколад.

Спекотного літа мало кому вдається не піддатися спокусі поласувати морозивом. Щоправда, магазинна продукція — або з рослинними жирами (а вони у твердому стані не корисні для здоров’я) і так само небезпечними штучними барвниками-стабілізаторами, або відчутно дорога. У більшості випадків недешевим задоволення буде й справжнє домашнє морозиво. Але однозначно корисним для малих і дорослих ласунів. Не засмучуйтеся, якщо у вас немає морожениці — заморожені десерти можна приготувати без такого спеціального пристрою.

Варити-не варити

Вершкове морозиво можна приготувати із 35-процентних вершків (0,5 літра) і згущеного молока (300 г). Виливаємо вершки у пластикову чи керамічну ємність. Збиваємо до тих пір, поки маса не стане густою і не «піде хвилями». Далі починаємо потроху додавати згущене молоко, продовжуючи збивати, допоки два інгредієнти не стануть однорідною масою. Для смаку і кольору можемо додати натертий на дрібній тертці шоколад (25-30 г) або подрібнені горіхи. Насамкінець виливаємо вершкову масу у великий чи порційний посуд для заморожування. Можна використовувати звичайні пластикові судочки, спеціальні формочки для морозива чи силіконові для випічки. Ставимо в морозилку. Найнетерплячіші можуть ласувати десертом уже через годину-півтори (особливо, якщо це порційний «розлив»). Але краще почекати 10— 12 годин, щоб морозиво повністю замерзло.

Ще один рецепт вершкового морозива такий. Беремо 3 склянки вершків або молока, цукор за смаком (близько склянки), 3 жовтки, пакетик ваніліну. Жовтки яєць вбиваємо у каструлю, змішуємо з цукром і ваніллю, розтираємо і розводимо гарячими вершками або молоком. Після цього ставимо на малий вогонь і варимо, увесь час помішуючи дерев’яною ложкою. Коли суміш трохи загусне і з поверхні зникне пінка, каструлю треба зняти з вогню, масу процідити крізь сито (чи просто збити у блендері) й охолодити. Викласти у форму і поставити в морозилку.

Натуральні барвники

Саме час зготувати вишневе морозиво. Потрібно: вишні — 250 г, сметани 20% — 150 г, цукор-пісок — близько 100 г (усе залежить від вашого смаку і кислоти вишень), згущене молоко — 100 г. Спочатку із помитих і висушених вишень виймаємо кісточки. Кладемо м’якоть у чашу блендера, додаємо цукровий пісок і збиваємо до стану однорідного пюре. Додаємо сметану, збиваємо. Вливаємо згущене молоко. І продовжуємо ретельно збивати. Весь процес приготування маси для заморожування займає не більше п’яти-семи хвилин. Розливаємо у формочки і заморожуємо 3-5 годин.

Малинове морозиво можемо зготувати за таким рецептом. Беремо 300 г ягід, дві третини склянки цукру, 2 жовтки, по столовій ложці вершків 30%, нежирного молока і крохмалю (без гірки), ванілін (на кінчику чайної ложки), 2-3 столові ложки цукрової пудри. Спочатку підготуємо крохмаль, щоб він не залишився збитим у маленькі грудочки. У невелику баночку наливаємо трохи молока, кладемо туди крохмаль, щільно закриваємо кришку і дуже добре збовтуємо — як коктейль у шейкері. Поєднуємо в каструльці молоко, вершки, ваніль, крохмаль і половину цукру, ставимо на повільний вогонь і доводимо майже до кипіння. Потім масу вливаємо тонкою цівкою у збитий жовток, гарненько розмішуючи, ставимо назад на вогонь і варимо на повільному вогні до загустіння. Знімаємо і чекаємо, поки охолоне. Тим часом половину малини засипаємо цукром, що залишився, і ставимо на повільний вогонь. Варимо хвилин 10-15. Знімаємо з вогню, остуджуємо. Залишки малини засипаємо цукровою пудрою — ягоди через хвилин 15 пустять сік. Жовтково-вершкову суміш змішуємо з вареною малиною і заливаємо в мороженицю. Прокручуємо хвилин 20, додаємо малину з цукровою пудрою, прокручуємо ще хвилин 5. Викладаємо масу в пластикову тару і ставимо в морозилку. Якщо нема морожениці, то всю малину ретельно змішуємо з жовтково-вершковою сумішшю, кладемо в тару і ставимо в морозилку. Дістаємо і перемішуємо кожні 2 години, поки не замерзне остаточно.

Смачного!

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Зернистий не бери

Ще більше користі — у морозиві з вершкового сиру. Потрібно: 400 г кисломолочного м’якого сиру (із зернистого не вийде), 150-200 г згущеного молока, столова ложка порошку какао, ванільний цукор на кінчику ножа, за бажанням шоколад для прикраси.

У сир додаємо згущене молоко (у кисліший — більше). Для кольору і смаку всипаємо какао-порошок і ванільний цукор на кінчику ножа. Всі інгредієнти дуже добре збиваємо блендером в однорідну масу. Розливаємо у формочки, ставимо в морозилку щонайменше на 2-3 години. Якщо використовуємо великий контейнер (з кришкою), час перебування у морозильнику, зрозуміло, збільшується. Спочатку набираємося терпіння, а потім ложкою беремо по кілька кульок, поливаємо ягідним сиропом чи розплавленим шоколадом — і подаємо.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>