Посуд, що стояв на столі, як завжди, наповнився їжею. Домашні ельфи на кухні, очевидно, трудилися не покладаючи рук — перед ними стояли різноманітні страви, з яких кілька були явно іноземної кухні.
— А це що таке? — спитав Рон, показуючи на чашу, наповнену чимось, схожим на рагу з устриць, креветок, крабів і молюсків, що стояло поряд з пудингом, начиненим телятиною.
— Буйябес, — відповіла Герміона.
— Будь здорова! — відгукнувся Рон.
— Це — страва французької кухні, — продовжила Герміона, — я їла його, коли відпочивала у Франції в позаминулому році. Дуже смачно.
«Гаррі Поттер та вогненний кубок», Джоан К. Роулінг.
Страва з такою незвичною назвою (та й сама вона для нас досить незвична) заслуговує на самостійне літературне життя. Згадку про цей специфічний суп можна знайти не лише у Джоан Роулінг, а й у Жоржа Сіменона, коли його комісар Мегре був у відрядженні на півдні Франції. Саме Прованс з його оливковими гаями, лавандовими галявинами та цитрусовими садами є батьківщиною цієї страви. Дари моря в ній поєднуються з прянощами прованської землі.
Усі звикли, що французька кухня дуже витончена і вишукана. Але ж Франція така велика, в ній стільки земель — від суворих Нормандії та Бретані на півночі до спекотного і жагучого Провансу на півдні. Відповідно й кухня така ж різноманітна. Не буду писати про всю французьку кухню — це просто неможливо зробити на одній шпальті. А от про буйабес напишу кілька слів.
Колись цей суп варили бідні рибалки із залишків неспроданого улову, з риби і морепродуктів, тепер це класичний французький густий суп для спеціальних випадків. У нас його можна спробувати у фешенебельних ресторанах, а можна приготувати й самим. Звісно ж, з нашою допомогою.
Буйабес традиційно подають з крутонами (сухариками) з часниковим майонезом айолі: мочання сухариків у суп — це невід'ємна частина трапези.
Айолі
Дрібно посікти 6 зубчиків часнику, покласти в ступку з 1/2 ст. л. морської солі і розмолоти в однорідну масу. Викласти в миску і додати 2 яєчних жовтки, вимішати дерев'яною ложкою до однорідної маси. Продовжувати збивати віничком, потроху додаючи по краплі оливкової олії. Коли суміш почне гуснути, додати 250 мл оливкової олії дуже тоненьким струменем. Приправити і подавати.
Крутони, або часникові сухарики
Розігріти духовку до 190 гр. Порізати 4 шматки білого хліба без скоринки на кубики. Нагріти у пательні 3 ст. л. оливкової олії. Додати 3 роздушених через часникодавку зубчики часнику, готувати 5 хв. на невеликому вогні. Зняти з вогню, намазати хліб часниковою масою, покласти на деко, готувати 5-10 хв., доки кубики не стануть хрумкими і золотистими.
Для приготування самого буйабесу потрібно: 250 г тигрових креветок в оболонках, 3 ст. л. оливкової олії, 6 зубчиків часнику, 4 порізаних цибулини-шалот, 1 ст. л. насіння фенхелю, 2 ст. л. томатной пасти, 400 г консервованих маленьких помідорчиків, 6 помідорів «дамські пальчики», почищених від шкірки і порізаних на 4 частини, 1,5 л охолодженого рибного бульйону, 1/4 ст. л. гілочки шафрану, 1 апельсин (терта цедра і сік), 750 г філе різної риби (наприклад, тріски чи морського окуня), нарізаного великими шматками.
Приготування.
Відкрутити голови креветкам, потім зняти решту панцира і відкласти. Якщо використовувати великі креветки, то в них потрібно видалити кишковий тракт і розрізати кожну креветку навпіл і вздовж.
Розігріти олію в каструлі на середньому вогні. Додати відкладені панцирі, часник, цибулю і фенхель. Обсмажити, не доводячи до коричневого кольору, 8-10 хв.
У каструлю додати томатну пасту, консервовані і свіжі помідори. Перемішати і готувати на середньому вогні 2-3 хв., постійно помішуючи.
Обережно влити охолоджений рибний бульйон у каструлю. Накрити і довести до кипіння. Зменшити вогонь і тушкувати 45 хв., помішуючи.
Процідити суп через сито. Викинути панцирі від креветок. Суміш, що залишилася, покласти в кухонний комбайн і зробити пюре.
Вилити суп у каструлю, додати фенхель і варити на повільному вогні 20 хв. Додати шафран, апельсинову цедру і сік, довести до кипіння. Зменшити вогонь, викласти рибне філе і креветки, тушкувати 5 хв. Після цього можна подавати.
Звісно, це не єдиний рецепт приготування буйабесу, так само як існує безліч способів приготування нашого борщу. Сподіваюся, ви спробуєте, дофантазуєте і у вас обов'язково вийде ну якщо і не буйабес, то наша рибна юшка з часником і креветками точно.Смачного!