День звільнень та призначень

03.07.2015
День звільнень та призначень

А під Радою, як і завжди, тривали мітинги з найрізноманітнішими вимогами — від «конституційних» до «кредитних». (Наталки ТУРАК.)

Парламентський четвер Верховна Рада мала відкрити чи не найголовнішим на сьогодні завданням — внесенням правок до закону про місцеві вибори та голосуванням за нього. Проте в якості «розминки» депутати почали роботу з кадрових питань. Парламентарії звільнили Ігоря Шевченка з посади міністра екології та природних ресурсів. За це рішення проголосували 235 нардепів.

Ця відставка відбулася з ініціативи Кабміну, котрий «інкримінує» Шевченку «втрату керованості очолюваного ним міністерства, незабезпечення виконання функцій та зобов’язань держави у сфері охорони довкілля». Насправді ж скандал довкола тепер уже колишнього міністра розпочався з обвинувачень народного депутата Олега Ляшка.

Ляшко закидав урядовцю відпочинок у Ніцці, причому саме тоді, коли під Києвом палала нафтобаза, а також — корупційні зв’язки з екс-«регіоналом» Олександром Онищенком. Члени уряду пропонували Шевченку добровільно скласти повноваження міністра, проте той відмовився. Згодом Кабмін ухвалив рішення провести перевірку на предмет «корупційності» міністра Шевченка і доповісти про отримані результати. Тим часом у Раді відбулося звільнення чиновника.

А щоб його місце довго не залишалося порожнім, Блок Петра Порошенка вже підібрав Шевченку заміну. Фракція БПП говорить, що пропонуватиме на посаду міністра екології Володимира Бучка — колишнього очільника департаменту правової і міжнародної діяльності Мінекології. Що стосується фракції «Батьківщини», чиєю креатурою був свого часу Шевченко, то колеги Юлії Тимошенко утримаються від висування власного претендента на міністерське крісло.

Розібравшись iз Шевченком, Рада поставила крапку в питанні голови СБУ. Замість звільненого 18 червня Валентина Наливайченка керівником Служби безпеки було призначено Василя Грицака (голоси «за» віддали 340 народних депутатів). У цьому питанні народні обранці виявили вражаючу одностайність — проти проголосував лише один депутат — позафракційний Віталій Купрій. Ще 30 депутатів утрималися, зокрема фракція «Самопомочі» у повному складі.

Перед голосуванням представник Президента у Раді Степан Кубів заявив, що це подання «не було легким» і обговорювалося з депутатами протягом чотирьох днів «до пізньої ночі», а також у четвер зранку ще до відкриття засідання парламенту. За словами голови Комітету з нацбезпеки і оборони Сергія Пашинського, комітет підтримав цю кандидатуру одноголосно. Серед переваг Грицака він назвав те, що той займається реальними справами, «а не піариться у Facebook». (Нагадаємо, що «УМ» в одному з попередніх номерів наводила досьє Грицака, з якого про минуле новоспеченого голови СБУ можна дізнатися чимало цікавого і навіть пікантного).

А тим часом по інший бік вулиці Грушевського — у Кабінеті Міністрів — відбулося відсторонення Дениса Антонюка з посади голови Державної авіаційної служби до завершення службового розслідування. За кілька днів до цього голова Одеської ОДА Михаїл Саакашвілі різко розкритикував Антонюка через прийняті Державіаслужбою рішення про недопуск низки авіакомпаній на ринок України і, зокрема, Одеси.

Паралельно з цим найбільш обговорюваною темою четверга стала буцімто відставка міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі. Двозначність ситуації у тому, що один iз лідерів фракції БПП у парламенті Ігор Кононенко заявив про добровільне складання міністром своїх обов’язків, тоді як прес-секретар Квіташвілі Тетяна Циба інформацію спростувала. «Це неправда», — сказала вона.

Перед завершенням ранкового засідання Верховної Ради стало відомо про те, що Президент Петро Порошенко вніс на розгляд ВР проект закону щодо змін до Конституції у частині децентралізації влади. Проект зареєстровано під номером 2217а. Після завершення процесу децентралізації влади Кабінет Міністрів очікують кадрові зміни, а саме — скорочення штату, зазначив Петро Порошенко. За його словами, Україну також чекає перерозподілення повноважень між Президентом, парламентом і урядом.