Субсидію дав — субсидію взяв,

02.07.2015
Субсидію дав — субсидію взяв,

До оплати комунальних послуг чиновники додали ще й оплачувані довідки. (з сайта ipress.ua.)

І без того зависокий градус невдоволення українців тарифною політикою, зростаючими цінами, відсутністю коштів на найнеобхідніше у Вінниці знову підігріли ще більше.

Із 1 липня 2015 р., згідно з рішенням НКРЄ, анульовано ліцензію на газопостачання ПАТ «Вінницягаз», на його базі створено іншу юридичну особу — ТОВ «ВінницягазЗбут», що й доставлятиме відтепер газ в оселі вінничан. У зв’язку зі зміною постачальника всім споживачам газу в обласному центрі, а таких нарахували 436 тисяч осіб, необхідно буде укласти новий договір.

І все б то нічого, звичайна процедура, якби оформлення договору вже не було новою бюрократичною тяганиною, та ще й із додатковими матеріальними витратами. Так, кожному споживачу необхідно зібрати щонайменше вісім довідок. Кожну з яких потрібно буде «вистояти» в різних інстанціях. Вінничани вже прикидають, на скільки днів брати відпустку за власний рахунок, аби отримати всі ці папірці, й це при тому, що нібито в нас усе комп’ютеризовано. Далі ще веселіше: деякі з цих довідок влетять у копієчку. Скажімо, лише одна довідка з БТІ про реального власника квартири коштуватиме 257 грн.

Не менше «паперової тяганини» ляже на плечі й нового постачальника.

Однак директор ТОВ «ВінницягазЗбут» Василь Сопільник зауважує, що, незважаючи на значне навантаження, припинятись поставка газу не буде.

За словами газових чиновників, нові договори дадуть можливість перевірити, хто живе в тій чи іншій квартирі — власник чи винаймач. Власників, які не оформили офіційний договір, позбавлятимуть субсидій.

Але, як стверджують правники, скажімо, юрист Олена Медведенко, така контролююча функція з боку постачальника газу — протизаконна.

Ми не схильні рахувати гроші в чужих кишенях, аж доки не починають тягнути останні копійки з наших. Отже, якщо порахувати, лише БТІ має за кожну довідку по 257 гривень від 436 000 споживачів отримати «якихось» 112 052 000 грн.

«Куди підуть такі кошти? — обурюється вінничанин Андрій, — у нас прокурори їздять на джипах, судді їздять на джипах, а враховуючи рівень корупції і майбутні черги в БТІ, рядові співробітники БТІ теж почнуть їздити на джипах?»

До нього приєднується ще одна мешканка Вінниці Світлана: «Договір із постачальником газу платний? Нечувані бюрократи, придумайте щось краще, щоб до сьогоднішніх цін на газ сумнівної якості ще пустити нас по колу платні бумажки збирати?».

Аби врегулювати і дещо стишити нову хвилю невдоволень, громадські активісти та представники газопостачальних компаній зустрілись у кабінеті голови облради Сергія Свитка.

Заступник голови правління ПАТ «Вінницягаз» iз газопостачання та газифікації Володимир Білаш зауважує, що необхідність надання додаткових документів для оформлення угоди викликана зміною нормативно-правової бази в державі. Зокрема, також було сказано, що у випадку неукладення договору газопостачання споживачам не буде припинятися.

На запитання, чим викликана необхідність надавати додаткові документи для укладення договору з новим постачальником газу — ТОВ «ВінницягазЗбут», а також у зв’язку з чим відбулася зміна постачальника газу у Вінницькій області — активістам та громадськості так ніхто відповіді й не дав. Однак вони самі висловили думку, що зміна постачальника пов’язана з перерозподілом газового ринку між олігархічними групами впливу в країні. Але хай там як, головна вимога мешканців області, як стверджують представники громадськості, — здійснити процедуру оформлення угод за рахунок підприємства-постачальника, адже в умовах соціальної скрути наші громадяни не мають додаткових коштів на отримання довідок, що створює матеріальні незручності й провокує соціальну дестабілізацію. «Зрештою, олігархи не збідніють», — резюмував голова Народної ради Майдану Вінниччини Віктор Малиновський.

Керівництво обласної ради, у свою чергу, відправило звернення до Кабінету Міністрів України з проханням відмінити додаткові необґрунтовані витрати побутовими споживачами газу у зв’язку зі зміною його постачальника у Вінницькій області.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>