Три в одному

01.07.2015
Три в одному

Літо змушує готувати смачні страви з кабачків. (з сайта shefkuhar.com.ua, соціальних мереж.)

Якщо думаєте, що все уже переготували з кабачків, — помиляєтеся. Страв із цим невибагливим овочем — сила-силенна, як і «пузатиків» біля стебла на городі чи на магазинних полицях у сезон. Головне — правильно поєднати кабачки з іншими інгредієнтами, і тоді матимемо на столі смачні, корисні і незвичайні страви.

Запіканка без борошна

Запіканки з картоплі чи вершкового сиру — звичні на сніданок чи обід. А ви ще спробуйте несолодку кабачково-рисову. Беріть 3 склянки кабачка, натертого на крупній тертці; одну велику цибулину; 200 г сметани 20% жирності і більше; 150-200 г твердого сиру; 3 яйця, три четвертини склянки рису; десь 0,5 чайної ложки солі й олію для смаження.

Починаємо приготування з того, що промиваємо рис і відварюємо його до напівготовності. Цибулю нарізати дрібними кубиками і спасерувати або обсмажити на олії до золотавого кольору, відставити, щоб охолола. Сир натерти на крупній тертці. Кабачок очистити від шкірки і насіння, натерти на крупній тертці. Сік віджати руками і злити.

Починаємо збирати «тісто» для запіканки. З’єднуємо в мисцi для вимішування всі інгредієнти за списком: спочатку кабачок і сир, потім збиті виделкою яйця, далі кладемо рис, сметану, солимо, насамкінець додаємо цибулю. Вимішуємо до однорідної консистенції. У змащену форму викладаємо масу для запіканки. Ставимо у розігріту до 180 градусів духовку десь на 40-50 хвилин.

Будь-яку несолодку запіканку чи просто відварені картоплю чи рис органічно доповнить кабачково-баклажанна ікра. Для приготування потрібно: кабачки — 400 г, баклажани — 700 г, помідори — 200 г, морква — 300 г, болгарський перець — 250 г, цибуля — 400 г, 5-6 зубчиків часнику, олія — 150 мл, сіль та суміш перців — за смаком, 3 лаврові листки.

Спочатку треба моркву натерти на крупній тертці. Цибулю порізати начетверо і покришити. Болгарський перець очистити від плодоніжки та насіння і нарізати маленькими кубиками. Усе скласти в глибоку сковорідку, попередньо влити трохи олії і обсмажити овочі на середньому вогні до м’якості.

Тим часом почищені кабачки нарізати на шматки, невеликого розміру. Те ж саме зробити і з баклажанами, залишаючи на них шкірку. На 5-10 хвилин ці «синенькі» кубики можна опустити у підсолену воду, щоб точно позбутися можливої гіркоти. Помиті помідори, з яких краще зняти шкірку, порізати на кілька частин.

Обсмажені овочі перекласти в каструлю з товстим дном, до них додати помідори, кабачки і баклажани. Поставити посудину на середній вогонь і тушкувати під закритою кришкою упродовж години. Додати масло. Через 20-30 хвилин після початку тушкування відкрити кришку, додати сіль і перець. Вміст каструлі має суттєво обм’якнути і осісти. Ще через 20 хвилин додати часник і лавровий лист, ще трохи тушкувати, потім зняти з вогню. Насамкінець вибрати лавровий лист і в блендері подрібнити овочі до однорідної маси. Охолоджену овочеву ікру можна подавати до столу.

Нашвидкуруч

Якщо не маєте багато часу для приготувань, зробіть нашвидкуруч запечені у духовці кружальця кабачків. Беріть 3-4 середні кабачки, 100 г твердого сиру, 150 г сметани, зубчик часнику і сіль-перець за смаком.

Перше, треба помити і обсушити кабачки та нарізати їх кружальцями. Сир натерти на тертці. Змішати сметану з часником, сиром, посолити суміш і поперчити. Деко застелити папером, кабачки намастити сметаною і запекти в духовці до рум’яної скоринки. Зверху посипати зеленню.

Можна зробити простіші чи вишукані кабачкові рулетики. Одні з найпростіших робимо так. Кабачки порізати вздовж, посолити і залишити, щоб зійшов сік. Потім обсипати борошном, можна вмочити у збиті яйця й обсмажити. Готові кабачки змастити майонезом із часником, покласти шматочок помідора і скрутити в рулет. Прикрасити зеленню.

Швидко і смачно — кабачкові «човники». Беремо 2 невеликих кабачки, 300 г курячого фаршу, 150 г твердого тертого сиру, цибулину, майонез, сіль, перець.

Розрізаємо кабачки навпіл, акуратно ложечкою виймаємо середину, змащуємо внутрішні стінки майонезом, перчимо. Сирий фарш змішуємо з тертою цибулею, дрібно порізаною серединкою кабачків, перчимо, солимо, кладемо начинку в кабачок, знову змащуємо майонезом і посипаємо сиром. Запiкаємо у розігрітiй до 190 градусів духовцi і через 20 хвилин виймаємо ситну й одночасно корисну страву.

...або про запас

Можна приготувати лечо з кабачків. Потрібно: 4-5 кабачків (1кг 300г), 200 г моркви, 3 червоні болгарські перці, 300 г червоних помідорів, 2 цибулини (100 г), 40 мл олії, 10 г свіжого зеленого базиліка ,кінзи (коріандру), петрушки і кропу — по 5 г, голівка часнику, чайна ложка солі і трохи цукру.

Овочі ретельно помити, почистити, з помідорів зняти шкірку і нарізати кубиками. Цибулю — дрібно. Глибоку сковороду розігріти і налити 20 мл олії. Обсмажити у ній цибулю до прозорості. В іншій сковороді обсмажити кабачки в 20 мл рослинної олії. Потім з інтервалом в 2 хвилини викласти у сковороду з цибулею спочатку моркву, потім перець і нарешті помідори. Зменшити вогонь і тушкувати 20 хвилин. У цей час нарізати зелень: петрушку, базилік, кінзу, кріп. Подрібнити часник. Додати в овочі, тушкувати ще 5 хвилин. Додати обсмажені кабачки. Посолити, додати дрібку цукру. Тушкувати ще 10-15 хвилин. І лечо готове — за консистенцією і на смак виходить дуже ніжним.

Таке лечо можна консервувати про запас, добавши оцет (50 г). Укладіть його гарячим у чисті банки, стерилізуйте як зазвичай, переверніть, укутайте. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить приблизно 1,5 — 2 літри лечо.

Смачного!

ОРИГІНАЛЬНО

І цитрусовий мікс

Про варення з кабачків чули всі, але не всі його готували. Саме час зробити собі до чаю такої дивовижі. Нинішній рецепт — із додаванням лимона й апельсина. Беріть: кабачки — 1 кг; цукор пісок — 700 г; півапельсина, півлимона і півсклянки води.

Кабачки потрібно очистити від шкірки і від насіння. І нарізати дрібними кубиками чи продовгуватою соломкою. У посуд для варіння варення насипаємо цукор, вливаємо воду. Ретельно перемішуємо. У цей холодний сироп опускаємо нарізані кабачки і ставимо каструлю на малий вогонь. Тим часом займемося цитрусовими. Можна використовувати тільки лимон або тільки апельсин. Але смачніше, коли беремо мікс цитрусових. Апельсин пропускаємо через м’ясорубку (разом з цедрою), а лимон нарізаємо кубиками (також разом з цедрою). Як тільки кабачки закиплять, додаємо до них цитрусові. І залишаємо варення кипіти на повільному вогні 45-50 хвилин. Якщо захочете, можна наприкiнцi варіння додати ще трохи лимонної кислоти, приблизно 0,5 ч. л., і стільки ж пектину — матимете конфітюр.

Залишилося варення розлити у банки. Вийде три півлітрові баночки. Їх треба закрутити, перевернути і залишити, щоб охололи. І смакувати, коли захочеться у холодну пору відчути літо.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>