Запіканка без борошна
Запіканки з картоплі чи вершкового сиру — звичні на сніданок чи обід. А ви ще спробуйте несолодку кабачково-рисову. Беріть 3 склянки кабачка, натертого на крупній тертці; одну велику цибулину; 200 г сметани 20% жирності і більше; 150-200 г твердого сиру; 3 яйця, три четвертини склянки рису; десь 0,5 чайної ложки солі й олію для смаження.
Починаємо приготування з того, що промиваємо рис і відварюємо його до напівготовності. Цибулю нарізати дрібними кубиками і спасерувати або обсмажити на олії до золотавого кольору, відставити, щоб охолола. Сир натерти на крупній тертці. Кабачок очистити від шкірки і насіння, натерти на крупній тертці. Сік віджати руками і злити.
Починаємо збирати «тісто» для запіканки. З’єднуємо в мисцi для вимішування всі інгредієнти за списком: спочатку кабачок і сир, потім збиті виделкою яйця, далі кладемо рис, сметану, солимо, насамкінець додаємо цибулю. Вимішуємо до однорідної консистенції. У змащену форму викладаємо масу для запіканки. Ставимо у розігріту до 180 градусів духовку десь на 40-50 хвилин.
Будь-яку несолодку запіканку чи просто відварені картоплю чи рис органічно доповнить кабачково-баклажанна ікра. Для приготування потрібно: кабачки — 400 г, баклажани — 700 г, помідори — 200 г, морква — 300 г, болгарський перець — 250 г, цибуля — 400 г, 5-6 зубчиків часнику, олія — 150 мл, сіль та суміш перців — за смаком, 3 лаврові листки.
Спочатку треба моркву натерти на крупній тертці. Цибулю порізати начетверо і покришити. Болгарський перець очистити від плодоніжки та насіння і нарізати маленькими кубиками. Усе скласти в глибоку сковорідку, попередньо влити трохи олії і обсмажити овочі на середньому вогні до м’якості.
Тим часом почищені кабачки нарізати на шматки, невеликого розміру. Те ж саме зробити і з баклажанами, залишаючи на них шкірку. На 5-10 хвилин ці «синенькі» кубики можна опустити у підсолену воду, щоб точно позбутися можливої гіркоти. Помиті помідори, з яких краще зняти шкірку, порізати на кілька частин.
Обсмажені овочі перекласти в каструлю з товстим дном, до них додати помідори, кабачки і баклажани. Поставити посудину на середній вогонь і тушкувати під закритою кришкою упродовж години. Додати масло. Через 20-30 хвилин після початку тушкування відкрити кришку, додати сіль і перець. Вміст каструлі має суттєво обм’якнути і осісти. Ще через 20 хвилин додати часник і лавровий лист, ще трохи тушкувати, потім зняти з вогню. Насамкінець вибрати лавровий лист і в блендері подрібнити овочі до однорідної маси. Охолоджену овочеву ікру можна подавати до столу.
Нашвидкуруч
Якщо не маєте багато часу для приготувань, зробіть нашвидкуруч запечені у духовці кружальця кабачків. Беріть 3-4 середні кабачки, 100 г твердого сиру, 150 г сметани, зубчик часнику і сіль-перець за смаком.
Перше, треба помити і обсушити кабачки та нарізати їх кружальцями. Сир натерти на тертці. Змішати сметану з часником, сиром, посолити суміш і поперчити. Деко застелити папером, кабачки намастити сметаною і запекти в духовці до рум’яної скоринки. Зверху посипати зеленню.
Можна зробити простіші чи вишукані кабачкові рулетики. Одні з найпростіших робимо так. Кабачки порізати вздовж, посолити і залишити, щоб зійшов сік. Потім обсипати борошном, можна вмочити у збиті яйця й обсмажити. Готові кабачки змастити майонезом із часником, покласти шматочок помідора і скрутити в рулет. Прикрасити зеленню.
Швидко і смачно — кабачкові «човники». Беремо 2 невеликих кабачки, 300 г курячого фаршу, 150 г твердого тертого сиру, цибулину, майонез, сіль, перець.
Розрізаємо кабачки навпіл, акуратно ложечкою виймаємо середину, змащуємо внутрішні стінки майонезом, перчимо. Сирий фарш змішуємо з тертою цибулею, дрібно порізаною серединкою кабачків, перчимо, солимо, кладемо начинку в кабачок, знову змащуємо майонезом і посипаємо сиром. Запiкаємо у розігрітiй до 190 градусів духовцi і через 20 хвилин виймаємо ситну й одночасно корисну страву.
...або про запас
Можна приготувати лечо з кабачків. Потрібно: 4-5 кабачків (1кг 300г), 200 г моркви, 3 червоні болгарські перці, 300 г червоних помідорів, 2 цибулини (100 г), 40 мл олії, 10 г свіжого зеленого базиліка ,кінзи (коріандру), петрушки і кропу — по 5 г, голівка часнику, чайна ложка солі і трохи цукру.
Овочі ретельно помити, почистити, з помідорів зняти шкірку і нарізати кубиками. Цибулю — дрібно. Глибоку сковороду розігріти і налити 20 мл олії. Обсмажити у ній цибулю до прозорості. В іншій сковороді обсмажити кабачки в 20 мл рослинної олії. Потім з інтервалом в 2 хвилини викласти у сковороду з цибулею спочатку моркву, потім перець і нарешті помідори. Зменшити вогонь і тушкувати 20 хвилин. У цей час нарізати зелень: петрушку, базилік, кінзу, кріп. Подрібнити часник. Додати в овочі, тушкувати ще 5 хвилин. Додати обсмажені кабачки. Посолити, додати дрібку цукру. Тушкувати ще 10-15 хвилин. І лечо готове — за консистенцією і на смак виходить дуже ніжним.
Таке лечо можна консервувати про запас, добавши оцет (50 г). Укладіть його гарячим у чисті банки, стерилізуйте як зазвичай, переверніть, укутайте. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить приблизно 1,5 — 2 літри лечо.
Смачного!
ОРИГІНАЛЬНО
І цитрусовий мікс
Про варення з кабачків чули всі, але не всі його готували. Саме час зробити собі до чаю такої дивовижі. Нинішній рецепт — із додаванням лимона й апельсина. Беріть: кабачки — 1 кг; цукор пісок — 700 г; півапельсина, півлимона і півсклянки води.
Кабачки потрібно очистити від шкірки і від насіння. І нарізати дрібними кубиками чи продовгуватою соломкою. У посуд для варіння варення насипаємо цукор, вливаємо воду. Ретельно перемішуємо. У цей холодний сироп опускаємо нарізані кабачки і ставимо каструлю на малий вогонь. Тим часом займемося цитрусовими. Можна використовувати тільки лимон або тільки апельсин. Але смачніше, коли беремо мікс цитрусових. Апельсин пропускаємо через м’ясорубку (разом з цедрою), а лимон нарізаємо кубиками (також разом з цедрою). Як тільки кабачки закиплять, додаємо до них цитрусові. І залишаємо варення кипіти на повільному вогні 45-50 хвилин. Якщо захочете, можна наприкiнцi варіння додати ще трохи лимонної кислоти, приблизно 0,5 ч. л., і стільки ж пектину — матимете конфітюр.
Залишилося варення розлити у банки. Вийде три півлітрові баночки. Їх треба закрутити, перевернути і залишити, щоб охололи. І смакувати, коли захочеться у холодну пору відчути літо.