Ягідний мікс

24.06.2015
Ягідний мікс

Надзвичайно смачно. (з соціальної мережі.)

Яскраво-вітамінні дари літа радують погляд і смакові рецептори. Уже стиглі малина, полуниці, ожина й чорниці... Починають наливатися чорнильними кольорами на кущах кульки смородини. І порічки дозрівають. Уся ця смакота-краса найкорисніша, зрозуміло, свіжою. Але не побалувати себе й інших випічкою з ягодами — просто несила.

Відкритий пиріг з основою з пісочно-сирного тіста можна наповнити цілими чорницями чи четвертинками середнього розміру полуниць. Або й суницями (їх тепер у великих магазинах продають, принаймні у Києві). Отже, беремо для тіста 130 г борошна, 100 г вершкового нежирного сиру, 50 г розтертого мигдалю, яйце і дрібку солі. Спочатку треба на стільницю чи у широку миску просіяти борошно, додати мигдаль, кисломолочний сир, дрібку солі і нарізане кубиками масло. Масло (його перед використанням можна покласти хвилин на 10 у морозильну камеру) і сир повинні бути дуже холодними. Все швидко посікти ножем до стану величеньких крихт. В отриманій суміші зробити заглиблення, влити туди збите яйце і швидко замісити однорідне, дуже ніжне тісто. Якщо воно буде виходити занадто рідке, — ще додайте трохи борошна. Далі на присипаній борошном стільниці розкачати тісто і за допомогою качалки (тісто намотати на обмащену борошном качалку) викласти у форму, сформувати бортики. У тісті зробити проколи виделкою і покласти форму з тістом у морозильну камеру на 20-30 хвилин. Усе потрібно робити дуже швидко, щоб частинки масла не встигли повністю розтанути.

Для начинки знадобляться ягоди — 200 г, 250-300 г жирної сметани, 4 жовтки, 100 г цукру і 16 г — ванільного цукру (маленька упаковка). Робимо крем: у посудину викласти сметану, додати цукор, 4 жовтки і ванільний цукор. Все ретельно перемішати виделкою чи вінчиком, але не збивати. Потім крем вилити на охолоджене тісто і рівномірно викласти ягоди. Випікати пиріг у заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці, поки не загусне крем, хвилин 40.

Найефектнішим із чорницями, буде пиріг, покритий білками. Для тіста потрібно: 200 г масла, 120 г цукру, 2 жовтки, яйце, 2,5 склянки борошна і півчайної ложки соди, погашеної оцтом. Усі інгредієнти поступово з’єднуємо, збиваючи міксером: цукор, яйця, жовтки, розм’якшенне масло, а потім борошно й соду. Тісто має бути густе , його викладаємо у форму і ложкою розрівнюємо приблизно на 1 см. Краї тіста мають були вищі. Окремо печемо корж-основу 20-25 хвилин при температурі 180 градусів. Для начинки й оздоблення беремо 400-500 г ягід, 100 г сметани, 2 білки, 2 столові ложки цукру або цукрової пудри. Спочатку треба до стійкої піни збити білки з цукром. Трохи охолоджений корж змастити сметаною (щоб ягоди не падали), викласти ягідний шар і покрити білком. Пекти 15 хвилин при температурі 160 градусів.

«Повітряна насолода» — тонкий бісквіт із ягодами, покритий високим шаром суфле. Для тіста потрібно: 2 яйця, 0,3 склянки цукру, 0,5 склянки борошна, чайна ложка ванільного цукру. Для суфле: 6 білків, склянка цукру, півчайної ложки лимонного соку (чи дрібка лимонної кислоти), по 100 г ягід ожини й полуниці, 10 г желатину. Зробити бісквіт — зовсім просто й швидко. Яйця з цукром та ванільним цукром збиваємо до густої піни, вмішуємо борошно, ще збиваємо і випікаємо 15-20 хвилин при 180 градусах. Якщо хочете бути певними, що бісквіт буде височеньким, — додайте трохи соди, гашеної оцтом.

Суфле робимо у такій послідовності. Ожину (можна смородину або чорницю) перетираємо в блендері. Желатин засипаємо в сік, який залишився, даємо набухнути 10 хвилин. Узагалі, суфле готуємо за принципом білкового крему на водяній бані. Збиваємо міксером лише дві-три хвилини білки з цукром і лимонною кислотою тільки з однією метою: перемішати ці інгредієнти. У каструлю наливаємо воду і доводимо її до кипіння. Вогонь зменшуємо. На каструлю ставимо миску з білками, цукром і лимонною кислотою. Збиваємо 10-12 хвилин, поки суміш не збільшиться в об’ємі і не загусне. Коли білки зіб’ються так, що слід від міксера в них буде чітким і перестане розпливатися, можна вимкнути вогонь і припинити збивати на водяній бані. Після цього збиваємо масу вже без водяної бані ще 4-5 хвилин. Сік із желатином прогріваємо, але не доводимо до кипіння, охолоджуємо і швидко вливаємо у білки, туди ж додаємо перетерту ожину, збиваємо все до однорідного стану. Насамкінець збираємо наш пиріг: на бісквітний корж викладаємо полуницю (або малину чи вишні). По них розподіляємо суфле і ставимо у холодильник хоча б на годину.

Смачного!

НАШВИДКУРУЧ

 

Щоб зробити шоколадний бісквіт із малиною, беріть 80 г борошна, 200 г малини, 4 яйця, 20 г горіхів, 20 г какао, 105 г цукру, 20 г крохмалю кукурудзяного, дрібку солі. Ділимо яйця на жовтки і білки. Жовтки гарненько розтираємо міксером до білого кольору, додавши 90 грамів цукру. Окремо збиваємо до піни білки, додавши дрібку солі й 15 грамів цукру. Перекладаємо білкову масу на жовткову (краще — за допомогою силіконової лопатки) й акуратно, знизу вгору, перемішуємо. Борошно просіваємо з крохмалем та какао і змішуємо з обсмаженими меленими горіхами. Суху суміш із борошна та горіхів висипаємо поверх яєчної суміші й акуратно, знову ж знизу вгору, перемішуємо лопаткою чи ложкою до однорідності. Деко змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном. Перекладаємо тісто. Зверху розкладаємо малину і ставимо у розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. Готовому бісквіту даємо трохи охолонути і виймаємо. Зверху можна присипати цукровою пудрою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>