Як індійська принцеса

20.05.2015
Як індійська принцеса

Індійський десерт бурфі.

Чаювання нечасто обходиться без ласощів. І необов’язково пекти торти. Можна влаштувати власне міні-виробництво цукерок, мармеладу або східних загадкових бурфі.

Бурфі — це індійський десерт. Він дуже солодкий, але ідеально підходить до чаю. Існує безліч рецептів його приготування: просто молочно-вершковий і з додатками — кунжутний, банановий, з горіхами або суто індійськими приправами. Отже, для приготування потрібні: по 200 г вершкового масла і цукру, пакетик ванільного цукру, 200-225 г вершків жирністю 35%, 450 г сухого молока (без рослинних добавок і жирністю не менше 25%), трохи смажених горіхів (якщо бути близькими до оригінального рецепту — кеш’ю або мигдалю).

Спочатку треба змішати вершкове масло, цукор і поставити на малий вогонь. Варити, помішуючи, поки цукор повністю не розчинитися. Додати ваніль. Повинна вийти однорідна маса. Додати вершки, довести до кипіння і варити ще хвилин 5. Перелити в миску й остудити (щоб маса була теплою). Підготувати прямокутну ємність iз бортиками, застеливши її плівкою, змащеною вершковим маслом, щоб застигле бурфі можна було легко дістати з форми.

В охолоджену суміш додати сухе молоко (можна спочатку половину, а решту в процесі збивання) і збивати міксером кілька хвилин до тих пір, поки маса не загусне (збивати вже буде складно). Перекласти масу в підготовлену ємність. Змоченою у воді рукою розрівняти поверхню бурфі. Ножем акуратно розмітити смуги, по яких будемо розрізати застигле бурфі, і в серединку кожного квадратика втиснути кеш’ю, мигдаль чи частинку ядра волоського горіха. Поставити в холодильник мінімум на 6 годин (краще — на довше). Застигле бурфі дістати з форми, потягнувши за плівку, і порозрізати ножем. Зберігати солодощі потрібно в холодильнику. (Якщо зготовані правильно, при кімнатній температурі не повинні розтікатися).

Якщо не можете жити без солодкого і хочете бути здоровими, зробіть натуральні цукерки за таким рецептом. Візьміть по 100 г чорносливу, кураги, родзинок, волоських горіхів, меду, якісного вершкового масла і лимона. Усі тверді інгредієнти треба дрібно посікти ножем чи перемолоти спеціальною насадкою у чашці міксера. Гарненько все вимішати з маслом. Сформувати круглі чи продовгуваті цукерочки — і лише по одній їсти щодня для зміцнення імунітету.

Усі пам’ятають ласощі без випічки з печива з вершковим маслом, які по-простому називали ковбаскою. Удосконалений варіант, вишуканіший — із сухофруктами або горіхами, у вафельній «удяганці». Потрібно: 5 квадратів вафель для торта, пачка желе, склянка води, 250 г масла і 200-250 г печива (на зразок «До кави» чи «Цукрове»), 3-4 столові ложки какао, 180 г цукру, 200-250 г сухофруктів (родзинки, чорнослив, курага, горіхи, будь-які сушені фрукти). Масло, цукор, какао і воду вимішуємо і підігріваємо на малому вогні, доки маса не стане однорідною. Всипаємо желе і розмішуємо до повного розчинення. Суміш ні в якому разі не треба кип’ятити.

Допоки вона вистигає, подрібнюємо горіхи чи ріжемо на малі шматочки сухофрукти. Печиво і три листи вафель ламаємо на дрібні частини. Все разом перемішуємо. З’єднуємо з желейною масою і знову ретельно перемішуємо. (Суміш має бути досить густою).

Далі чистий кухонний рушничок змочуємо у воді, зайву воду відтискаємо, стелемо на стіл, зверху кладемо один вафельний лист, накриваємо другою половиною рушничка і притискаємо злегка руками. Тримаємо, поки лист трохи не розм’якне (так, аби можна було скрутити). Викладаємо на нього половину маси і скручуємо у рулет. Те саме зробити з другим вафельним листом. Рулети загортаємо у фольгу та залишаємо в холодильнику на кілька годин (краще на ніч). Перед подачею нарізаємо тонкими шматочками.

Натуральний мармелад можна зробити вдома з цитрусових. Візьміть 6-7 мандаринок (можна взяти 3 апельсини та лимон), 15 г желатину, 150 г цукру та цукрову пудру для посипки. Найперше, треба вичавити сік iз цитрусових і поставити його на малий вогонь із цукром, допоки останній повністю не розчиниться. Треба залишити частину соку, щоб розвести в ньому желатин. З’єднати трохи оходжений сік iз цукром і розчинений желатин. Залити у формочку і поставити в холодне місце на кілька годин. Порізати на кубики, обсипати цукровою пудрою — і можна смакувати.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>