Чаювання нечасто обходиться без ласощів. І необов’язково пекти торти. Можна влаштувати власне міні-виробництво цукерок, мармеладу або східних загадкових бурфі.
Бурфі — це індійський десерт. Він дуже солодкий, але ідеально підходить до чаю. Існує безліч рецептів його приготування: просто молочно-вершковий і з додатками — кунжутний, банановий, з горіхами або суто індійськими приправами. Отже, для приготування потрібні: по 200 г вершкового масла і цукру, пакетик ванільного цукру, 200-225 г вершків жирністю 35%, 450 г сухого молока (без рослинних добавок і жирністю не менше 25%), трохи смажених горіхів (якщо бути близькими до оригінального рецепту — кеш’ю або мигдалю).
Спочатку треба змішати вершкове масло, цукор і поставити на малий вогонь. Варити, помішуючи, поки цукор повністю не розчинитися. Додати ваніль. Повинна вийти однорідна маса. Додати вершки, довести до кипіння і варити ще хвилин 5. Перелити в миску й остудити (щоб маса була теплою). Підготувати прямокутну ємність iз бортиками, застеливши її плівкою, змащеною вершковим маслом, щоб застигле бурфі можна було легко дістати з форми.
В охолоджену суміш додати сухе молоко (можна спочатку половину, а решту в процесі збивання) і збивати міксером кілька хвилин до тих пір, поки маса не загусне (збивати вже буде складно). Перекласти масу в підготовлену ємність. Змоченою у воді рукою розрівняти поверхню бурфі. Ножем акуратно розмітити смуги, по яких будемо розрізати застигле бурфі, і в серединку кожного квадратика втиснути кеш’ю, мигдаль чи частинку ядра волоського горіха. Поставити в холодильник мінімум на 6 годин (краще — на довше). Застигле бурфі дістати з форми, потягнувши за плівку, і порозрізати ножем. Зберігати солодощі потрібно в холодильнику. (Якщо зготовані правильно, при кімнатній температурі не повинні розтікатися).
Якщо не можете жити без солодкого і хочете бути здоровими, зробіть натуральні цукерки за таким рецептом. Візьміть по 100 г чорносливу, кураги, родзинок, волоських горіхів, меду, якісного вершкового масла і лимона. Усі тверді інгредієнти треба дрібно посікти ножем чи перемолоти спеціальною насадкою у чашці міксера. Гарненько все вимішати з маслом. Сформувати круглі чи продовгуваті цукерочки — і лише по одній їсти щодня для зміцнення імунітету.
Усі пам’ятають ласощі без випічки з печива з вершковим маслом, які по-простому називали ковбаскою. Удосконалений варіант, вишуканіший — із сухофруктами або горіхами, у вафельній «удяганці». Потрібно: 5 квадратів вафель для торта, пачка желе, склянка води, 250 г масла і 200-250 г печива (на зразок «До кави» чи «Цукрове»), 3-4 столові ложки какао, 180 г цукру, 200-250 г сухофруктів (родзинки, чорнослив, курага, горіхи, будь-які сушені фрукти). Масло, цукор, какао і воду вимішуємо і підігріваємо на малому вогні, доки маса не стане однорідною. Всипаємо желе і розмішуємо до повного розчинення. Суміш ні в якому разі не треба кип’ятити.
Допоки вона вистигає, подрібнюємо горіхи чи ріжемо на малі шматочки сухофрукти. Печиво і три листи вафель ламаємо на дрібні частини. Все разом перемішуємо. З’єднуємо з желейною масою і знову ретельно перемішуємо. (Суміш має бути досить густою).
Далі чистий кухонний рушничок змочуємо у воді, зайву воду відтискаємо, стелемо на стіл, зверху кладемо один вафельний лист, накриваємо другою половиною рушничка і притискаємо злегка руками. Тримаємо, поки лист трохи не розм’якне (так, аби можна було скрутити). Викладаємо на нього половину маси і скручуємо у рулет. Те саме зробити з другим вафельним листом. Рулети загортаємо у фольгу та залишаємо в холодильнику на кілька годин (краще на ніч). Перед подачею нарізаємо тонкими шматочками.
Натуральний мармелад можна зробити вдома з цитрусових. Візьміть 6-7 мандаринок (можна взяти 3 апельсини та лимон), 15 г желатину, 150 г цукру та цукрову пудру для посипки. Найперше, треба вичавити сік iз цитрусових і поставити його на малий вогонь із цукром, допоки останній повністю не розчиниться. Треба залишити частину соку, щоб розвести в ньому желатин. З’єднати трохи оходжений сік iз цукром і розчинений желатин. Залити у формочку і поставити в холодне місце на кілька годин. Порізати на кубики, обсипати цукровою пудрою — і можна смакувати.