Сезонна салатоманія

20.05.2015
Сезонна салатоманія

Салати — дорослим і дітям.

Коли у холодильнику є буряк, трохи листя щавлю і петрушки — голодним не будеш. Будеш навіть задоволеним, бо поєднуєш корисне і смачне. А якщо ще додати трохи квасолі чи інших бобових або екзотичних приправ... Хоча уже починається сезон просто легких зелених салатів. Тож вибирай чого душа забажає.

«Червоне море»

Від Джейма Олівера рецепт салату з буряком такий. Потрібно 2 буряки, 130 г моцарели, чайна ложка лимонного соку, трохи зеленої цибулі, сіль, перець, 2 столові ложки оливкової олії. Буряки відварити. Почистити і потерти на грубій терці. Полити оливковою олією, соком лимона, добавити сіль та перець за смаком. Зелену цибулю дрібно нарізати і викласти на буряк. Моцарелу (чи будь-який твердий сир) натерти на грубій терці. Салат полити оливковою олією. Можна перемішати, а можна сформувати у круглих спеціальних формах, які перед подачею зняти.

Заправлений майонезом салат зі столових буряків дехто називає «Червоним морем». Його інгредієнти: 2 буряки, 3 яйця, 100 г твердого сиру, 100 г крабових паличок, 150 г майонезу, 1-2 зубчики часнику, за смаком — сіль, перець. Заздалегідь треба відварити буряк (приблизно 350-400 г), коли охолоне — потерти на грубій терці разом із яйцями і сиром. Крабові палички нарізати дрібно, подрібнити часник. Усе перемішати, посолити, поперчити, заправити майонезом і поставити у холодильник хоча б на півгодини до столування.

Є ще народна «Принцеса». Цей салат роблять із ріпчастої невеликої цибулини, банки консервованої кукурудзи (чи домашньої розмороженої, 250-300 г), відварених великих буряка і морквини, 3-4 яєць, курячого філе (за бажанням). Ще потрібні три по-особливому зготовані картоплини. Їх спочатку чистимо, натираємо на грубій тертці і замочуємо в холодній воді. Через 10-15 хвилин треба добре відтиснути її від води. На сковорідку налити трохи олії, розігріти, викладати по 2-3 ложки картоплі, розрівнюючи тоненьким шаром по сковорідці. Коли зарум’яниться з одного боку — перевернути на інший. Після обсмаження викласти на тарілку з паперовою серветкою, щоб увібралася олія. Цибулю і варені буряк, моркву та яйця нарізати кубиками. Змішати з обсмаженою картоплею і кукурудзою. Приправити сіллю та перцем. Заправити майонезом. Можна додати до такого салату ще відварене та нарізане кубиками куряче філе.

Лише плюс один екзотичний інгредієнт, не рахуючи приправ, — і матимемо вишуканий салат. До варених буряка і морквини варто додати зелений ківі. Поріжемо все, як нам подобається: кубиками, брусочками чи скибками. Посолимо та поперчимо. Окремо приготуємо заправку: в мисочці змішаємо оливкову олію, чайну ложку лимонного соку та 0,5 чайної ложки меду і суміші прованських трав. Незвичайно, смачно і дуже корисно. Бо ківі — справжня комора вітамінів, вуглеводів, білків, мікроелементів і клітковини. Морква багата на бета-каротин, з якого утворюється вітамін А. Але з сирої моркви його засвоюється значно менше, ніж із вареної чи тушкованої. До того ж порівняно з сирою у вареній моркві міститься втричі більше антиоксидантів, які сприяють запобіганню розвитку недружніх організму клітин. А буряк — це, зокрема, кальцій, магній, калій, фосфор, йод і залізо.

Від простого до складного

Було б салатне листя чи молода капуста — і салат до гарніру вже є. Молоді овочі й зелень справді ароматні та смачні навіть просто із сіллю-перцем та олією. А вже далі можна фантазувати до нескінченності або підглядати у рецепти інших. Головне — взяти за правило не обходитися без зелено-вітамінних додатків за сніданком, обідом і вечерею. Краще обійтися без картоплі на гарнір або макаронів, ніж відмахнутися — «та коли той салат кришити». Не встигаєте покраяти — покладіть цілий листок на скибку хліба або загорніть у нього шматочок сиру чи окраєць із салом.

У салатах найсмачніших поєднань кілька. Рукола або салатне листя, помідори і моцарела — скажуть італійці. Але якщо візьмете будь-який вітчизняний м’який сир — страва буде не менш смачною. У китайців геть інша кухня — але вони точно додають у різні овочеві варіації огірки. Корейці не уявляють свого харчування без пекінської капусти.

Дуже важлива для овочів-зелені заправка. Обов’язкові у ній звичайнісінькі сіль, чорний перець і олія. Якщо на краплини розділити лише один лимон — на десять великих порцій точно вистачить. А далі — знову простір для поєднання кулінарних фантазій і вподобань: присипати трохи паприкою чи куркумою, або клітковиною із гарбузового насіння чи кунжутом, або соняшниковим насінням. Можна навіть поекспериментувати з поєднанням у салаті, скажімо, огірків із кокосовою стружкою.

Спробуймо вдома приготувати салат «Цезар». За класичним рецептом, одним із його складових є обсмажена попередньо замаринована куряча грудка. Отже, треба: куряча грудка, половина качана салату айсберг чи ромен, 3 столові ложки крутонів (маленька магазинна упаковка сухариків чи підсмажені вдома шматочки хліба), по половині невеликого помідора й огірка. Для маринаду: 1,5 столової ложки лимонного соку, невеликий подрібнений зубчик часнику, по 0,25 чайної ложки перемеленого насіння коріандру, куркуми й орегано, столова ложка рослинної олії, кілька гілочок порізаної петрушки. Замаринувати куряче філе. Для цього спочатку треба зробити на ньому кілька проколів виделкою — щоб маринувалося швидше. Потім покласти грудку в миску, вилити зверху лимонний сік, висипати спеції та часник, посолити та поперчити. Добре обмастити кожен шматок цією сумішшю. Насамкінець додати рослинну олію та петрушку, перемішати і залишити філе для маринування на 30-40 хвилин. Далі обсмажити м’ясо до готовності (на грилі чи просто сковорідці). Руками порвати листя салату в миску, додати крутони, перемішати. Заправити спеціальним соусом «Цезар». Перед тим як перекласти салат в порційні тарілки, по краю кожної викласти шматочки помідорів і огірків. Філе порізати скибочками під кутом приблизно 45°. Викласти м’ясо поверх салату. Можна посипати тертим пармезаном або простішим сиром і свіжозмеленим чорним перцем.

Соус «Цезар» можна приготувати вдома. Потрібно: олія оливкова 60 мл, 4 каперси для смаку, 10 г пармезану, по 1,5 чайної ложки соку лимона й винного оцту, чайна ложка гірчиці, 4-5 анчоусів, жовток, зубчик часнику, сіль, перець. Поступово нарізаємо часник і анчоуси, каперси додаємо до олії. Далі — гірчиця і оцет. Перемішати, додати сік лимона. Сир натерти дрібно, додати перед жовтком. Посолити-поперчити і змішати, щоб соус був однорідним.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>