Кадровий голод подолано

20.05.2015
Кадровий голод подолано

Новопризначені голови Фонду держмайна Ігор Білоус та Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

У понеділок, перед початком нового пленарного тижня, депутати домовились розглянути найближчими днями кілька «силових» законів — про Національну поліцію, про прокуратуру та Антикорупційне бюро. Іще у планах було посилення відповідальності за підрив обороноздатності країни — санкція відповідної статті, яку пропонують включити до ККУ, чимала — від штрафу в 17 тисяч гривень до восьми років тюрми. Але головним завданням Ради цього тижня було розв’язання кількох кадрових питань.

Передусім парламент визначився з очільником Фонду держмайна — Кабмін запропонував на цю посаду Ігоря Білоуса (до цього він очолював Державну фіскальну службу). Голосування за урядову креатуру було успішним — Білоуса затвердили 258 голосами «за». Відтак свого керівника отримав і Антимонопольний комітет — ним став Юрій Терентьєв (його останнє місце роботи — генеральний юрисконсульт одного з найбільших в Україні металургійних комбінатів «АрселорМіттал Кривий Ріг»). За Терентьєва, котрий задекларував за 2014 рік дохід у сумі 2 мільйони гривень, проголосували 266 народних обранців.

Також парламент визначився з двома (з трьох необхідних) кандидатурами на посаду членів Вищої ради юстиції. Свою квоту Верховна Рада заповнила суддею Іриною Мамонтовою (її висунув «Народний фронт») та суддею Олексієм Маловацьким (кандидатура Блоку Порошенка). За них проголосували, відповідно, 261 та 269 парламентаріїв. Третя вакантна посада лишилася вільною через те, що решта фракцій коаліції не змогли дійти згоди у цьому питанні. Після таємного голосування і підрахунку голосів новообрані члени ВРЮ склали присягу в Раді.

Депутатам лишилося створити слідчий комітет, який розбиратиметься зі звинуваченнями у корупції, висунутими екс-головою Держфінінспекції Миколою Гордієнком на адресу Арсенія Яценюка, але у вівторок це питання не розглядали.

Що ж стосується кількох міністрів, щодо яких лунали вимоги про відставку, то урядовців вирішено поки що не «чіпати» — вони, мовляв, мають імунітет завдяки коаліційнiй угодi. Таким чином, очільник МВС Арсен Аваков, голова Мін’юсту Павло Петренко та перший охоронець здоров’я Олександр Квіташвілі залишаються при своїх портфелях. Принаймні поки що. Тим часом Юлії Тимошенко уряд запропонував нову цікаву роботу. Юлію Володимирівну ангажують очолити Національну комісію з питань регулювання сфери енергетики та комунальних послуг. Про це вчора на брифінгу заявив депутат «Народного фронту» Антон Геращенко.

За словами Геращенка, Прем’єр Яценюк говорив про таку можливість цілком серйозно, адже Тимошенко є «майстром вирішення газових питань». «Фракція «Батьківщина» дуже часто критикує уряд, вказуючи на необґрунтованість завищених тарифів на газ», саме тому, вів далі Геращенко, Яценюк і пропонує Тимошенко засукати рукави та братися до роботи. Сам Прем’єр раніше звинуватив «Батьківщину» та її лідерку в деструктивній роботі. «Я звертаюся до своїх колишніх соратників iз «Батьківщини»... Не боріться за владу, ви в ній уже були», — зазначив Яценюк, підкресливши: все, що робить Тимошенко, має на меті змістити його з посади.

Іронізуючи та обмінюючись «компліментами», депутати ознайомилися у вівторок iз цікавою новацією — «дошкою ганьби» на сайті ВРУ. Її представив спікер Володимир Гройсман, зауваживши, що відтепер iнтернет-сторінка парламенту буде фіксувати топ-25 найбільших прогульників. «Країна повинна знати своїх «героїв» — і нехай вони потім виправдовуються перед виборцями, чому не беруть участь у роботі Ради», — сказав Гройсман. Він закликав громадськість і медіа долучитися до акції «Стоп прогульник!». За словами Голови ВР, метод вже діє: вчорашнє засідання парламенту буцімто засвідчило меншу кількість відсутніх без поважних причин, ніж це буває зазвичай. Депутати злякалися публічності?..