«П’ятниця»: Я той, хто тобі потрібен

20.05.2015
«П’ятниця»: Я той, хто тобі потрібен

Артисти ще не знають, чи стануть їхні гастролі запорукою нової хвилі популярності. (надане гуртом 5nizza.)

У 2007 році як грім серед ясного неба пролунала новина, що харківський музичний дует 5’nizza («П’ятниця»), який виконував пісні у стилі фанк і реггі, розпадається. Останні сім років музиканти не давали забувати про себе і розвивалися у власних проектах.

Вокаліст Андрій «Сан» Запорожець заснував гурт SunSay, з яким випустив п’ять альбомів, продовжив захоплюватися дзен-буддизмом — ученням, яке його надихає. Гітарист і бек-вокаліст Сергій Бабкін, у свою чергу, розпочав сольну кар’єру, час від часу співпрацюючи зі Святославом Вакарчуком, Дмитром Шуровим та іншими виконавцями. Знявся у двох фільмах — «Відторгнення» Володимира Лерта та у документально-ігровій картині «Олександр Довженко. Одеський світанок» Артема Антоненка у головній ролі.

Однак нещодавно шляхи музикантів знову перетнулися в буквальному сенсі — вони несподівано зустрілися на вулиці й подумали, що прийшов час спробувати відродити 5’nizza. «Яка ж хімічна реакція вийде цього разу?» — розмірковує Сергій, а Андрій додає: «Після десяти років нам знову є що сказати, а старі пісні, можливо, отримають нове життя та новий сенс».

Записавши дві нові спільні пісні I belive in you та «Вперед» — і, мабуть, надихнувшись останньою, музиканти вирішили йти вперед, а точніше — їхати на гастролі. Після Харкова та Одеси відновлений гурт 5’nizza дасть концерт у Києві.

Чи стане перерва у спільній діяльності поштовхом до нової хвилі популярності, музиканти й самі не знають. «Це експеримент, який потішить багатьох людей. А щодо нової хвилі популярності, подивимося. Думаю, треба робити нову музику, щоб була нова хвиля. А ми, швидше, спробували повернутися в минуле, не без задоволення, звичайно», — розмірковує Сан.

Тож варто згадати, якою була «П’ятниця». Двоє харківських хлопців зустрілися у музичному ліцеї в далекому 1994 році. Перші пісні гурту, який тоді не мав ще ні назви, ні тисячі переглядів у «Ютубі», прозвучали в гуртожитку цього ліцею. Офіційно ж 5’nizza виник у 2000 році, а вже в 2002-му харківські парубки зачарували своїми виступами фестиваль KaZaнтип у Криму. У процесі запису третього альбому група розпалася. Причиною вважають введення партій інших інструментів за бажанням Андрія Сана зробити композиції більш «насиченими», що призвело до зменшення ролі людини-карнавалу Сергія Бабкіна, чого він не сприйняв. Та, мабуть, групи 5’nizza ці роки не вистачало не лише фанатам, а й самим солістам гурту, тому вони і вирішили відновити творчий дует.

Концерт гурту 5’nizza у Києві відбудеться 30 травня о 20.00 у комплексі Stereoplaza.