Солодка спокуса з назвами відомих брендів

22.04.2015
Солодка спокуса з назвами відомих брендів

Домашня випічка — ласунам щастя. (з сайта open.az.)

У дослідників соціуму і моди навіть такий термін є — «брендизм». Це коли люди заради відомої модної назви готові, наприклад, носити навіть дешеві речі, але з бажаним написом, які жодного стосунку до такої марки не мають. Із кулінарними виробами все трохи по-іншому. Називаючи торт «Баунті», скажімо, господині підкреслюють, що буде у ньому смак кокоса і горіха у вершковому кремі. Так само і «Київський», і «Снікерс». А насправді така домашня випічка, як правило, ще краща від магазинної продукції з такими назвами. Бо не містить різних барвників і підсилювачів смаку. І про рослинні жири у ній ви знатимете — якщо клали не вершкове масло, а маргарин.

Щоб зацвіли каштани...

Майже «Київський» торт можна спекти за таким рецептом. Для тіста потрібно: 6 яєць, 200 г цукру, 110 г борошна, 100 г мелених волоських горіхів. Коржі будемо обмащувати двома видами крему. Для одного треба 250 мл вершків (жирність — більше 30%), 2 столові ложки цукрової пудри і лимонна цедра. Для крему на верхній корж знадобляться 150 г гіркого шоколаду та 250 мл так само, як і для першого крему, жирних вершків.

Спочатку включаємо духовку, щоб розігрілася до 180 градусів, і готуємо тісто. Найперше — розділяємо яйця на білки і жовтки. Білки збиваємо міксером на великій швидкості, поступово додаючи цукор. Має утворитися стійка піна. Далі додаємо жовтки і збиваємо кілька хвилин. Ще краще— збиваємо жовтки окремо й акуратно вводимо у піну. Додаємо борошно і горіхи, збиваємо масу міксером на малій швидкості, щоб утворилося однорідне тісто. Форму (бажано роз’ємну) діаметром 26 см змащуємо маслом або вистилаємо промащеним олією папером для випічки. Виливаємо тісто і ставимо десь на 30 хвилин у духовку. Коли готовий бісквіт охолоне, розрізаємо його на два коржі. Один намащуємо просто вершковим кремом, накриваємо іншим — довершуємо «картину» зверху і з боків вершково-шоколадним кремом. (Ще можна пофантазувати і прикрасити уже готовий торт лініями з розтопленого чорного шоколаду або квіточками з кулінарної мастики).

Технологія приготування першого крему зовсім проста: спочатку треба збити вершки з цукровою пудрою, а потім добавити цедру й акуратно перемішати. Другий потребує трохи більше часу: спочатку розтоплюємо шоколад на водяній бані або у мікрохвильовій пічці, збиваємо вершки, поєднуємо інгредієнти і перемішуємо до однорідного стану.

Смакувати цим горіхово-шоколадним тортом краще після того, як коржі хоча б кілька годин просякнуть кремом.

Ти — не ти, коли голодний...

Якщо хочете здивувати домашніх, які піддаються впливам назв модних солодощів, печіть торт «Снікерс». Отже, для тіста беремо 5 яєць, по склянці цукру і борошна, 2 столові ложки молока, 70—100 г чорного шоколаду, ваніль. Для першого крему — 400 г вершків жирністю 35% і 2 столові ложки цукру. Для другого крему — дві третини банки вареного згущеного молока, 100 г м’якого вершкового масла, 100 г не дрібно порубаного ножем смаженого арахісу. Для глазурі потрібно 100 г шоколаду і 2 столові ложки молока.

Спочатку треба відділити жовтки від білків, жовтки збити з цукром та ваніллю. У невелику вогнетривку (неметалеву) посудину налити молоко і покласти туди поламаний на кусочки шоколад, розтопити в мікрохвильовій пічці (можна розпустити на водяній бані). Далі вимішати масу до однорідного стану, додати до жовтків і збити міксером. Окремо до стану стійкої піни збити білки, додати до шоколадної маси разом із борошном, обережно вимішати до однорідності. Взяти форму діаметром 24-26 см, дно змастити маслом і злегка присипати борошном. Вилити у неї тісто, випікати у розігрітій до 180 градусів духовці близько півгодини. Коли корж охолоне, розрізати його на два тонші.

Вершки збиваємо з цукром у стійку масу, викладаємо на корж і розрівнюємо. Ставимо в холодильник на 15 хвилин, щоб вершковий крем трохи загус. Тим часом масло збиваємо з вареним згущеним молоком, додаємо арахіс, акуратно перемішуємо. Обережно намащуємо цей другий крем на вершковий і зверху кладемо другий корж.

Щоб зробити глазур, у мікрохвильовій пічці розтоплюємо шоколад iз молоком, перемішуємо до однорідного стану й акуратно повільно виливаємо зверху на торт, рівномірно розподіляючи по всій поверхні. Перед подачею торт має постояти в холодильнику не менше 3-4 годин.

Райська насолода

Ще одна спокуслива для багатьох назва — «Баунті». Є торт і з такою назвою. Пропонуємо варіацію — ще і з вишнями. Для двох коричневих коржів потрібно: 6 жовтків, пачка маргарину (200 г), склянка цукру, по 3 столові ложки сметани і какао, 1,5 склянки борошна, 150 г кокосової стружки, пачка порошку до печива, 100 г арахісу, 6 білків і ще склянка цукру. Жовтки треба збити з цукром, поступово додати сметану, м’який маргарин, какао,борошно з порошком для печива, кокос. Тісто має бути, як дуже густа сметана. Його треба роділити на дві приблизно рівні частини. Білки добре збити з цукром. Форму для випічки застелити пергаментом, вилити одну частину тіста, посипати арахісом і зверху викласти половину білків. Пекти при температурі 170—180 градусів близько 30 хвилин. Аналогічно спекти другий корж.

Для середнього коржа майбутнього торта потрібно 100 г маргарину (масла), 2 столові ложки сметани, 2 яйця , оцет (столова ложка), 300 г борошна, вишні у своєму соку. Спочатку треба маргарин посікти з борошном, додати жовтки, сметану і оцет. Замісити тісто як на вареники і поставити в холодильник на кілька годин, можна на ніч. Тісто розділити на дві частини. Одну частину треба розкачати, викласти поверх вишні, висушені паперовою серветкою. На вишні викласти 2 збиті білки з цукром. Зверху накрити другою розкачаною частиною тіста. Поколоти виделкою і пекти при невисокій температурі десь півгодини. Складаємо так: коричневий корж,білками всередину — крем — середній з вишнями — крем — коричневий корж,білками всередину.

Крем робимо яєчно-молочний, який ще називають «шарлот». Для нього потрібно 200 г вершкового масла, 2 яйця, 100 г молока і 4 столові ложки цукру. Яйця і цукор збиваємо у посудині, додаємо молоко і перемішуємо. Переливаємо суміш у каструльку, підігріваємо на повільному вогні, постійно помішуючи, поки не загусне. Не варимо і не кип’ятимо. Охолоджуємо. Міксером збиваємо розм’якшене масло, поки не утвориться біла пишна маса. Не припиняючи збивати, поступово додаємо яєчно-молочну суміш. Має вийти однорідний повітряний крем.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>