Щоб зацвіли каштани...
Майже «Київський» торт можна спекти за таким рецептом. Для тіста потрібно: 6 яєць, 200 г цукру, 110 г борошна, 100 г мелених волоських горіхів. Коржі будемо обмащувати двома видами крему. Для одного треба 250 мл вершків (жирність — більше 30%), 2 столові ложки цукрової пудри і лимонна цедра. Для крему на верхній корж знадобляться 150 г гіркого шоколаду та 250 мл так само, як і для першого крему, жирних вершків.
Спочатку включаємо духовку, щоб розігрілася до 180 градусів, і готуємо тісто. Найперше — розділяємо яйця на білки і жовтки. Білки збиваємо міксером на великій швидкості, поступово додаючи цукор. Має утворитися стійка піна. Далі додаємо жовтки і збиваємо кілька хвилин. Ще краще— збиваємо жовтки окремо й акуратно вводимо у піну. Додаємо борошно і горіхи, збиваємо масу міксером на малій швидкості, щоб утворилося однорідне тісто. Форму (бажано роз’ємну) діаметром 26 см змащуємо маслом або вистилаємо промащеним олією папером для випічки. Виливаємо тісто і ставимо десь на 30 хвилин у духовку. Коли готовий бісквіт охолоне, розрізаємо його на два коржі. Один намащуємо просто вершковим кремом, накриваємо іншим — довершуємо «картину» зверху і з боків вершково-шоколадним кремом. (Ще можна пофантазувати і прикрасити уже готовий торт лініями з розтопленого чорного шоколаду або квіточками з кулінарної мастики).
Технологія приготування першого крему зовсім проста: спочатку треба збити вершки з цукровою пудрою, а потім добавити цедру й акуратно перемішати. Другий потребує трохи більше часу: спочатку розтоплюємо шоколад на водяній бані або у мікрохвильовій пічці, збиваємо вершки, поєднуємо інгредієнти і перемішуємо до однорідного стану.
Смакувати цим горіхово-шоколадним тортом краще після того, як коржі хоча б кілька годин просякнуть кремом.
Ти — не ти, коли голодний...
Якщо хочете здивувати домашніх, які піддаються впливам назв модних солодощів, печіть торт «Снікерс». Отже, для тіста беремо 5 яєць, по склянці цукру і борошна, 2 столові ложки молока, 70—100 г чорного шоколаду, ваніль. Для першого крему — 400 г вершків жирністю 35% і 2 столові ложки цукру. Для другого крему — дві третини банки вареного згущеного молока, 100 г м’якого вершкового масла, 100 г не дрібно порубаного ножем смаженого арахісу. Для глазурі потрібно 100 г шоколаду і 2 столові ложки молока.
Спочатку треба відділити жовтки від білків, жовтки збити з цукром та ваніллю. У невелику вогнетривку (неметалеву) посудину налити молоко і покласти туди поламаний на кусочки шоколад, розтопити в мікрохвильовій пічці (можна розпустити на водяній бані). Далі вимішати масу до однорідного стану, додати до жовтків і збити міксером. Окремо до стану стійкої піни збити білки, додати до шоколадної маси разом із борошном, обережно вимішати до однорідності. Взяти форму діаметром 24-26 см, дно змастити маслом і злегка присипати борошном. Вилити у неї тісто, випікати у розігрітій до 180 градусів духовці близько півгодини. Коли корж охолоне, розрізати його на два тонші.
Вершки збиваємо з цукром у стійку масу, викладаємо на корж і розрівнюємо. Ставимо в холодильник на 15 хвилин, щоб вершковий крем трохи загус. Тим часом масло збиваємо з вареним згущеним молоком, додаємо арахіс, акуратно перемішуємо. Обережно намащуємо цей другий крем на вершковий і зверху кладемо другий корж.
Щоб зробити глазур, у мікрохвильовій пічці розтоплюємо шоколад iз молоком, перемішуємо до однорідного стану й акуратно повільно виливаємо зверху на торт, рівномірно розподіляючи по всій поверхні. Перед подачею торт має постояти в холодильнику не менше 3-4 годин.
Райська насолода
Ще одна спокуслива для багатьох назва — «Баунті». Є торт і з такою назвою. Пропонуємо варіацію — ще і з вишнями. Для двох коричневих коржів потрібно: 6 жовтків, пачка маргарину (200 г), склянка цукру, по 3 столові ложки сметани і какао, 1,5 склянки борошна, 150 г кокосової стружки, пачка порошку до печива, 100 г арахісу, 6 білків і ще склянка цукру. Жовтки треба збити з цукром, поступово додати сметану, м’який маргарин, какао,борошно з порошком для печива, кокос. Тісто має бути, як дуже густа сметана. Його треба роділити на дві приблизно рівні частини. Білки добре збити з цукром. Форму для випічки застелити пергаментом, вилити одну частину тіста, посипати арахісом і зверху викласти половину білків. Пекти при температурі 170—180 градусів близько 30 хвилин. Аналогічно спекти другий корж.
Для середнього коржа майбутнього торта потрібно 100 г маргарину (масла), 2 столові ложки сметани, 2 яйця , оцет (столова ложка), 300 г борошна, вишні у своєму соку. Спочатку треба маргарин посікти з борошном, додати жовтки, сметану і оцет. Замісити тісто як на вареники і поставити в холодильник на кілька годин, можна на ніч. Тісто розділити на дві частини. Одну частину треба розкачати, викласти поверх вишні, висушені паперовою серветкою. На вишні викласти 2 збиті білки з цукром. Зверху накрити другою розкачаною частиною тіста. Поколоти виделкою і пекти при невисокій температурі десь півгодини. Складаємо так: коричневий корж,білками всередину — крем — середній з вишнями — крем — коричневий корж,білками всередину.
Крем робимо яєчно-молочний, який ще називають «шарлот». Для нього потрібно 200 г вершкового масла, 2 яйця, 100 г молока і 4 столові ложки цукру. Яйця і цукор збиваємо у посудині, додаємо молоко і перемішуємо. Переливаємо суміш у каструльку, підігріваємо на повільному вогні, постійно помішуючи, поки не загусне. Не варимо і не кип’ятимо. Охолоджуємо. Міксером збиваємо розм’якшене масло, поки не утвориться біла пишна маса. Не припиняючи збивати, поступово додаємо яєчно-молочну суміш. Має вийти однорідний повітряний крем.
Смачного!