НОВИНИ ПЛЮС

22.04.2015

Рада повернула пенсії і звільнила батьків інвалідів від мобілізації

Учора Верховна Рада прийняла закон, який звільняє від мобілізації батьків, що утримують неповнолітніх дітей-інвалідів. Згідно з ним, відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації отримують «жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина-інвалід підгрупи А віком до 18 років». Також парламент повернув науковцям пенсії, які раніше були скасовані. Йдеться про виплати, які були обмежені чи скасовані пенсійною реформою 2011 року та бюджетними змінами 2014-го; однак до 31 грудня 2015 року пенсіонерам-науковцям усе одно виплачуватимуть 85% пенсії.

У вівторок Верховна Рада прийняла заяву про відсіч збройній агресії Росії, яка має офіційно визначити обсяг наслідків такої агресії. Як зазначено в пояснювальній записці до заяви, «метою проекту постанови є створення юридичного підґрунтя для пред’явлення Україною консолідованої претензії Російській Федерації у зв’язку зі збройною агресією РФ проти України». Прийнятий документ є продовженням постанови Верховної Ради, якою Росію визнано країною-агресором, він конкретизує шкоду і наслідки від агресії РФ та описує можливі українські вимоги до агресора.

Філарет попередив Європу

Необхідно зупинити агресію Росії, поки не розв’язана Третя світова війна, яка принесе руйнацію усієї Європи — про це заявив Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет у вівторок у Європарламенті, передає Укрінформ. «Йдеться не про локальну війну на сході України. А йдеться про початок можливої Третьої світової війни. Ви не думайте, що ми не розуміємо, що ці події, які відбуваються сьогодні на сході України, не перетворяться у Третю світову війну. Перетворяться, якщо ми не зупинимо агресора на початку його шляху», — звернувся український патріарх до європарламентаріїв.

Держстат: субсидій стало більше

Загальна сума субсидій, призначених для компенсації витрат сімей на оплату житлово-комунальних послуг в Україні, в січні-березні 2015 року становила 127,7 млн. грн., що на 102,7 млн. грн. вище за показник січня-березня 2014 року. Про це йдеться у повідомленні Держстату. За даними Держстату, в січні-березні 2015 року субсидії призначено 392 тис. сімей, що становить 99,1% загальної кількості від тих, що звернулися по них. При цьому 60,6% сімей, що отримали субсидії в січні-березні-2015, складаються з однієї людини. Середній розмір субсидії для компенсації витрат на оплату житлокомпослуг на одну сім’ю в березні-2015 зріс утричі порівняно з березнем-2014 — до 273,9 грн.