Нічні спостерігачі

21.04.2015

Минулих вихідних спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ вперше залишилися на ніч у найгарячішій точці зони АТО — приазовському селі Широкиному. До складу цього нічного патруля, за словами заступника керівника СММ Олександра Хуга, увійшло восьмеро спостерігачів, які перебувають у самому центрі села на статичній спостережній точці. «Наша присутність тут демонструє підтримку СММ демілітаризації Широкиного і сприяння зміцненню довіри між усіма сторонами», — переконаний пан Хуг.

Якщо раніше бойові дії в Широкиному відновлювалися одразу після того, як звідти їхали спостерігачі ОБСЄ, то тепер робота нічного патруля у вихідні дала певні результати. Речник АТО Андрій Лисенко повідомив, що в зоні проведення антитерористичної операції зафіксовано зниження кількості обстрілів.

Учора ж Генсек ОБСЄ Ламберто Заньер, перебуваючи в Литві, заявив, що бачить гарний стимул забезпечити мир на сході України у зв’язку з досягненням перемир’я у стратегічно важливому населеному пункті Широкине, що неподалік від Маріуполя.

«Цей момент — гарний привід для миру, і ми повинні інвестувати в це в міру своїх можливостей. Але завжди є ризик повернутися назад, до конфлікту», — додав глава ОБСЄ.

У свою чергу, представники терористичної «ДНР» заявили, що готові обговорювати в робочих групах на цьому тижні створення демілітаризованих зон не лише у Широкиному, а й у Горлівці та Донецькому аеропорту. «Мається на увазі, що від лінії зіткнення будуть відводитися на однакову відстань сили обох сторін. Наприклад, по Широкиному обговорювалося, що з центру селища на рівну відстань відійдуть обидві сторони конфлікту», — каже представник «ДНР» Денис Пушилін.

Щоправда лідер «ДНР» Олександр Захарченко водночас «підкидає хмизу у вогонь» своїми заявами про те, що Мінські угоди буде зірвано, якщо офіційний Київ не визнає незалежність територій, окупованих бойовиками самопроголошених «республік». Мовляв, Київ готується до війни і нібито «може знову спровокувати конфлікт, нападаючи на Донецьк або будь-яке інше місто».

І це при тому, що саме місцеві бойовики та російські окупанти активно готуються до продовження бойових дій. Адже, за даними вітчизняної розвідки, Росія продовжує озброювати бойовиків і нарощує окупаційний контингент на Донбасі. Окрiм цього, за даними групи «інформаційний спротив», Луганськ перетворився на один великий військовий табір бойовиків, а з Донецька свою базу з техобслуговування й ремонту бронетехніки терористи перемістили убік Макіївки.

Проте начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко зазначає, що ситуацію в зоні проведення АТО сьогодні можна назвати більш-менш стабільною: українські війська дотримуються режиму припинення вогню та інших вимог Мінських домовленостей.

«На жаль, цього ж не можна сказати про наших ворогів. Тож ми змушені відповідати. Зрозуміло, за таких умов не обходиться без втрат. На щастя, останнім часом їх стало менше», — каже пан Муженко. За його словами, також зменшується кількість обстрілів та їх інтенсивність.

ДО РЕЧІ

Починаючи з квітня 2014 року, внаслідок конфлікту на Донбасі 6116 осіб вбито, 15 474 — отримали поранення, заявляє прес-секретар Управління ООН з прав людини Равіна Шамдасані. За її словами, ці дані приблизні, «реальні цифри можуть виявитися значно вищими, оскільки сотні людей вважаються зниклими безвісти, а сотні тіл ще не впізнані». Речниця управління ООН стверджує, що лише у 2015 році приблизно 400 мирних жителів було вбито у результаті невибіркових обстрілів житлових районів, а також в результаті підриву на мінах та інших снарядах на територіях, що перебувають під контролем як уряду, так і озброєних груп. Пані Шамдасані підкреслює, що конфлікт позначається на щоденному житті українців, як в зоні конфлікту, так і на всій території країни.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>