Нирки не пустили

31.03.2015

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, який разом із Верховним представником ЄС із зовнішньої політики Федерікою Могеріні мав приїхати до Києва 30 березня, відклав свій візит через проблеми зі здоров’ям. Як повідомив у своєму «Твіттері» речник Єврокомісії Маргарітіс Шинас, Юнкер був змушений терміново пройти лікування у зв’язку з каменями в нирках. Раніше передбачалося, що Юнкер виступить співголовою на засіданні української Ради реформ.

Згодом «Європейська правда», посилаючись на свої джерела в структурах Єврокомісії, повідомила, що візит Юнкера й Могеріні в такому форматі взагалі не відбудеться, принаймні до саміту Україна-ЄС. Його заплановано в Києві на 27 квітня. Тоді, крім голови Єврокомісії та глави дипломатії Євросоюзу, до столиці України, швидше за все, приїде й президент Європейської ради Дональд Туск.

Після скасування вчорашнього візиту Жан-Клод Юнкер провів телефонну розмову з Президентом України Петром Порошенком, в якій підтвердив плани щодо 27 квітня. Також сторони обговорили питання порядку денного саміту «Східного партнерства», що відбудеться наприкінці травня в Ризі, приєднання України до угоди про вільне небо, питання додаткових механізмів для збільшення макрофінансової допомоги та участі ЄС у міжнародній конференції на підтримку України.

Як повідомляє прес-служба глави держави, Президент звернувся до голови Єврокомісії з проханням підтримати розгляд в інституціях ЄС можливості направлення миротворчого контингенту до України в рамках Європейської політики безпеки і оборони», — йдеться у повідомленні.

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Польщі Броніслав Коморовський планує відвідати Україну з дводенним візитом 8-9 квітня. Згідно з повідомленням на сайті очільника Польської держави, Коморовський планує відвідати Київ та Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». «Це одночасно буде елементом вшанування пам’яті жертв Катинської трагедії. Буде винятково український та винятково польський елемент, яким є Биківня», — сказав президент РП, припустивши, що поїздка в Україну cтане його останнім закордонним візитом перед запланованими на 10 травня президентськими виборами у Польщі.