І знову здрастуйте

20.03.2015

«Так буде відновлена справедливість», — представляючи колективу Національного заповідника «Софія Київська» новопризначену виконувача обов’язків гендиректора Нелю Куковальську, сказав перший заступник міністра культури Ігор Ліховий.

Вчора він спонтанно прийшов у «Софію» з двома наказами на руках — про звільнення нинішньої очільниці заповідника Олени Сердюк (2012—2015), яку Міністерство культури вже звільняло подібним документом 19 січня через падіння муру, побудованого у 1960-ті, і про призначення на її місце Нелі Куковальської. До слова, вона керувала заповідником протягом 2000—2012 років і була звільнена міністром Кулиняком через нецільове витрачання 1,6 млн. грн., виділених на археологічні розкопки на території заповідника, а також розкриття саркофага Ярослава Мудрого та реставрацію мозаїк Михайлівського монастиря без узгодження з Міністерством культури.

Ще у січні співробітники «Софії Київської» та громадськість стали на захист пані Сердюк і оскаржили рішення міністра в суді. «17 березня Шевченківський районний суд скасував це рішення Мінкульту та фактично залишив Олену Сердюк чинним директором. Сьогоднішня ситуація — це нехтування юридичних норм», — повідомила «УМ» заступник генерального директора «Софії Київської» з науково-фондової роботи Тетяна Люта. Та в Мінкульті вирішили довести справу до кінця і після рішення суду підписали новий наказ. Підставою для повторного звільнення Сердюк, як зазначено в наказі, є «доповідна записка Ігоря Ліхового та невиконання комплексу ремонтно-реставраційних робіт навколо об’єкта Національного заповідника «Софія Київська».

Неля Куковальська зізналася, що про рішення віце-прем’єр-міністра і міністра культури В’ячеслава Кириленка дізналася лише зранку 18 березня. Та анонсувала, що планує розібратися у ситуації і переглянути кадрові ресурси. «Свого часу в нас було багато планів, до реалізації яких я хочу повернутися», — відзначила пані Куковальська.

Важливо відзначити, що конкурсу на посаду генерального директора не було, а Куковальську Мінкульт розглядає як єдину кандидатуру. Ліховий чітко дав зрозуміти: «Конкурсу на посаду гендиректора не буде, бо нема юридичних підстав, до того ж результати попередніх конкурсів надзвичайно сумні, взяти хоча б Національний художній музей».

Натомість Тетяна Люта наголошує, що конкурсна основа для прийняття таких рішень існує ще з 2008 року. «Тодi була підписана постанова №777 Кабінету Міністрів України «Про проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки», — посилаючись на нормативну базу, пояснює вона.

Колектив «Софії Київської» заявляє, що змушений «виконувати накази Міністерства» і працюватиме, як працював раніше. Притому продовжуватиме боротьбу, вимагаючи проведення конкурсу. Як кажуть музейники, людина, проти якої порушено три кримінальні справи, не повинна керувати заповідником. «На Куковальську заведено три кримінальні справи — за фактом зникнення археологічних колекцій заповідника, пошкодження фресок у Михайлівському Золотоверхому соборі, а також — за фактом незаконно знесеного майна. Усі вони занесені до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань», — ділиться прес-секретар «Софії Київської» Катерина Липа.

Співробітники «Софії» направили лист із відповідною інформацією у Комітет з питань запобігання і протидії корупції Верховної Ради, Комітет із питань культури і духовності Верховної Ради та Генеральну прокуратуру. «Вважаємо, що особа з таким «послужним списком» у жодному разі не може претендувати на зайняття керівної посади в національному закладі культури», — йдеться в документі.

Сама ж  пані Куковальська запевняє: «Жодної кримінальної справи проти мене заведено не було. Я знаю, що намагалися завести, але так і не змогли нічого довести».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>