Усі відтінки помаранчевого

19.03.2015
Усі відтінки помаранчевого

Із моркви можна готувати і звичні холодні, і гарячі салати. Морквяні тістечка — смачні й корисні.

Довгоочікувана весна — це, насамперед, нестримне і непідконтрольне збільшення в організмі гормонів щастя, які продукує тепле сонечко. Але це ще і авітаміноз, виснаження організму за зиму, моральна та фізична втома від холодної пори року. «Цьому можна легко, без особливих витрат і навіть приємно для себе зарадити, — переконаний артист оркестру Національного університету оборони України імені Івана Черняховського Сергій Шталтовний. — У кожного доброго господаря має бути ще з осені заготовлено чималенько овочів: моркви, буряків, цибулі, капусти, квасолi, насушено духмяних трав, ягід, гілочок, фруктів, горіхів, насіння. А якщо ви не маєте власного городу, то ці нехитрі дарунки нашої землі можна купити в магазині і навесні за прийнятними цінами. Треба лиш мати бажання здивувати і себе, і рідних простими і водночас смачними стравами, влаштувати свято». Каже, що такі маленькі родинні посиденьки за столом ще більше зближують, вирішують поточні справи і запам’ятовуються надовго. Це підтверджують рідні чоловіка — дружина Лариса та син Андрій, чекаючи на його новий кулінарний сюрприз. Як і всі жінки, Лариса знає, що чоловік — якщо, звісно, цього забажає — приготує не менш смачні страви, аніж вона.

Скажи «А»

Сергій Шталтовний радить чоловікам засукати рукави і влаштувати собі і своїм рідним сонячний морквяний вечір — у будь-яку пору року. Чому саме морквяний? Бо з давніх-давен про корисність моркви ходили легенди, одна цікавіша за іншу: і що кошик моркви можна було обміняти на кошик грошей; і що сік моркви додавали в лікувальні олії і вони набували чудодійної сили; і що в багатьох країнах (приміром, у середньовічній Італії) моркву в їжу не вживали, а лише використовували як ліки; що давні римляни називали моркву королевою овочів не стільки за смак, скільки за лікувальні властивості; що нині моркву називають аптекою в мініатюрі — за рідкісне поєднання вітамінів і мінералів. Морква є одним з найкращих тонізуючих, загальнозміцнюючих і вітамінних засобів. У ній містяться майже всі відомі людині вітаміни, значна кількість солей кальцію, магнію, натрію, фосфору та заліза. Морква також має біологічно активні незамінні амінокислоти, пектинові речовини, ефірне масло, що додає специфічний морквяний запах, і навіть білок і жири. А основне — у цьому коренеплоді є чимало каротину, який в організмі перетворюється на надзвичайно цінний вітамін А. (Щоб пришвидшити цей процес, моркву слід вживати у сирому вигляді з додаванням жиру — ложки сметани, олії, трішки горіхів, насіння соняшнику чи льону).

Морквяний вечір варто починати з салатів. Бо вони — корисні й смачні, швидко готуються, гарні на вигляд і щоразу нові. Їх можна готувати більш чи менш калорійними, пісними, присмаченими соусами... Щодо моркви, то вона для салатів годиться найкраще — як сирою, так і вареною.

До речі, варена морква — рідкісний виняток з правил про те, що варені овочі втрачають вітаміни. У вареному вигляді ця родичка гарбузова містить не менше корисних речовин, ніж у сирому. Фахівці констатують, що після термообробки моркви рівень антиоксидантів у ній підвищується на третину.

Отож, за перевіреним рецептом музиканта Шталтовного приготуємо з вареної моркви салат «Марго». На півкілограма сирої почищеної моркви знадобиться дві невеличкі цибулини, 100 г волоських горіхів, 4 варені яйця, сіль, чорний мелений перець і олія. Почистіть і відваріть моркву. Потім потріть її на великiй тертці. На такій же великiй тертці потріть варені яйця. Цибулю поріжте півкільцями, потім ці півкільця — навпіл, і обсмажте на олії до золотистого кольору. Подрібніть волоські горіхи. З’єднайте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте олією і перемішайте. Притрусіть подрібненою зеленою цибулькою.

Дуже смачним виходить гарячий салат iз моркви з пряною лимонною заправкою. Знадобиться 700 г моркви, чайна ложка тертого імбиру, невеликий лимон, 2 столові ложки оливкової олії, столова ложка нарізаної зелені коріандру (можна дрібку сушеного), сіль і перець за смаком.

Почистіть моркву і поріжте її соломкою. Залийте холодною водою на два пальці вище за шматки овоча, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 8 хвилин (ідеально було би помістити моркву в дротяний кошик, занурити його в каструлю чи сотейник з холодною водою, довести до кипіння і варити 8 хвилин). Далі перекладіть моркву на тарілку. В окремому посуді змішайте нарізані імбир і коріандр, додайте свіжовичавлений лимонний сік, сіль і мелений перець. Трохи підігрійте заправку і присмачте нею салат. Подавайте гарячим. Зрозуміло, що салат може гармонійно доповнити відварені картоплю, рис або гречку чи сам слугувати гарніром — до нежирних м’яса чи риби.

Дуже простий і корисний салат із свіжих овочів «Французький». Треба лише підготувати заздалегідь по два свіжих яблука і морквини, 4 варені яйця, 150 г твердого сиру, майонез для змащування шарів і цибулину.

Ріпчасту подрібніть і ошпарте окропом. Яблука і яйця потріть на великiй тертці, моркву і сир — на дрібній. На тарілці викладаємо салат шарами, перемащуючи їх майонезом, у такій послідовності: цибуля (для романтичної вечері можна приготувати салат без цього інгредієнта), яблуко, яйця, морква, сир. Цю комбінацію потрібно повторити двічі. Насамкінець посипте салат подрібненим жовтком і свіжою зеленню — створите таку собі ранньовесняну кулінарну картинку.

Помаранчеве чаювання

Найефектнішою частиною вечері може стати чаювання. До чаю зазвичай хочеться чогось солоденького, а оскільки до сну залишається не так і багато часу, бажано, щоб це було щось малокалорійне, корисне і смачне. Сергій Шталтовний рецепт корисного морквяного пирога знайшов «у мудрих книгах». Потрібно: по склянці тертої моркви, цукру і борошна, 120 г якісного маргарину чи 100 г вершкового масла, 2 яйця, пакетик (чайна ложка) розпушувача і дрібка кориці. Моркву натерти на дрібну тертку. Маргарин розтопити на водяній бані. Яйця збити з цукром. Додати до моркви збиті яйця, перемішати. Влити розтоплений маргарин чи масло, перемішати. Всипати просіяне з розпушувачем борошно, замісити тісто (має бути як густа сметана). Випікати при температурі 180 градусів 30—40 хвилин до готовності. Готовність перевіряти дерев’яною шпажкою. Присипати цукровою пудрою.

Якщо кулінарне натхнення і далі триматиме вас «на плаву» — перевершіть самого себе, здивуйте рідних: напечіть морквяних тістечок. Запам’ятайте цю «матрицю» кроків — і надалі пектимете, як по маслу. Отож треба по 300 г моркви (натертої на дрібну тертку), борошна і олії, по 200 г цукру і меду, 6 яєць, по чайній ложці соди, кориці, меленої гвоздики й імбиру, 50 г кокосової стружки і півсклянки будь-яких горіхів. Яйця збити з цукром, додати просіяне із содою борошно, розігрітий на водяній бані мед, моркву і решту інгредієнтів. Замісити тісто, вилити на вистелене папером для випічки деко і пекти 40 хвилин при температурі 180 градусів. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.

Для крему потрібно 2 яйця, 2 столові ложки крохмалю, 550 мл молока, 200 г масла, 100 г цукрової пудри і апельсин. Спочатку треба збити 2 яйця, 2 столові ложки крохмалю, цедру одного апельсина і 2 столові ложки цукру, додати 50 мл молока. Закип’ятити решту молока (0,5 л), влити масу з крохмалем і заварити. Охолодити. Збити масло з цукровою пудрою і соком апельсина і додати охолоджену масу. Перемастити бісквіт і нарізати на порції.

І навіть не сумнівайтеся, з таким пригощанням ваш морквяний вечір вдасться! Або обід і навіть сніданок. Смачного!

ПОРАДНИК

Позбавить відтінків сірого

Найсоковитішою є морква з товстими, а не довгими, коренеплодами . З такої моркви виходить смачний сік, її додають у салати, використовують у сирому вигляді як гарнір, а також маринують. Морква інших сортів вимагає теплової обробки: печіть iз неї запіканки, пироги, тушкуйте, — буде смачно.

Вживати моркву найкраще з жиром — з олією або вершковим маслом, сметаною чи вершками. Каротин моркви розчиняється в жирах і в такому вигляді краще засвоюється організмом.

Частина вітамінів при тепловій обробці руйнується. При варінні моркву рекомендується класти в киплячу воду і підтримувати рівномірне, але не бурхливе кипіння. У таких умовах краще зберігається вітамін С. Каструлю обов’язково накривайте кришкою.

Морква належить до помаранчевої групи овочів, тому корисна тим, хто хоче позбутися негативних емоцій, тривоги, апатії та сіруватого відтінку шкіри.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>