Як манна з неба

11.03.2015
Як манна з неба

Апетитний мус.

Хоч на вулиці пригріває сонечко і душу веселить прихід весни, в економічно досить скрутний час багато господинь задається питанням: що б його зготувати з нічого? Як у казці про хитрого вояка, лише з сокири каші не звариш. Втім смачнючі десерти можна приготувати і з манної крупи — продукту досить помірної ціни.

Повітряна ніжність

Манна крупа — ніщо інше як особливим способом перемелена пшениця. Діаметр її крупинок дає змогу отримувати абсолютно іншу консистенцію і смак, аніж коли для приготування страв беруть пшеничне борошно.

Найпростіша випічка з манної крупи — кекси. Для шести мініатюрних формочок (діаметром 6-7 см) беремо 50 г крупи, 100 г молока, 2 курячi яйця, 30 г цукру, столову ложку вершкового масла, трохи ваніліну. Молоко вливаємо у невеличку посудину і доводимо до кипіння. Потім акуратно, тоненьким струменем всипаємо манну крупу, безперервно помішуючи. Проварюємо на слабкому вогні буквально пару хвилин, не припиняючи перемішувати. Додаємо масло, ретельно перемішуємо і залишаємо трохи охолонути. Із цукром збиваємо яйця — до отримання стійкої піни. Додаємо до манки і перемішуємо, всипаємо ванілін, а потім до однорідності збиваємо масу у блендері. Переливаємо (чи перекладаємо ложкою) у змащені олією форми для випічки і ставимо в розігріту до 180° С духовку приблизно на 20 хвилин. Готовий манний десерт виймаємо з духовки, охолоджуємо і кладемо в холодильник на 20-30 хвилин для затвердіння. Тільки після цього акуратно, починаючи з країв, виймаємо кекси. (Навіть із рельєфніших формочок у вигляді ведмедиків кекси прекрасно виймаються). Таку повітряну ніжну смакоту зверху можна прикрасити розтопленими на водяній бані шоколадом і вершковим маслом (по 50 г). Після цього кекси ще треба хоча б на годину знову поставити у холодильник.

Для приготування десерту «Пташине молоко» беремо 70 г манної крупи, 200 мл молока, 60 г цукру, 3 білки курячих яєць, 2 столові ложки вершкового масла, чайну — ванільного цукру. Покроково робимо практично те ж, що і при приготуванні кексів. Спочатку в киплячому молоці варимо манку і заправляємо її маслом. Поки холонутиме — збиваємо у круту піну білки з цукром і ваніліном. Поєднуємо і збиваємо блендером. Виливаємо масу у змащену олією форму, бажано розділену на ніші. Випікаємо у нагрітій до 160-170 градусів духовцi хвилин 15. Охолоджуємо спочатку, вийнявши з духовки, потім хоча б хвилин 40 — у холодильнику. Якщо заливатимете їх шоколадним кремом — опісля знову треба буде поставити на годину-півтори у холодильник.

Для приготування суфле з манки потрібно 100 г крупи, 200 мл молока, 2 курячі яйця, 50 мл води, 2 столові ложки цукру, 30 г вершкового масла. Розділяємо на білки і жовтки яйця. Жовтки збиваємо. У каструльці змішуємо воду з молоком, доводимо до кипіння. Безперервно помішуючи, всипаємо манну крупу і варимо 3-5 хвилин; помішуючи, додаємо масло. Знімаємо. Коли трохи охолоне, додаємо жовтки — ретельно перемішуємо, а ще краще — збиваємо блендером. Яєчні білки збиваємо в окремій посудині й акуратно вводимо у масу.Формочки для випічки змащуємо вершковим маслом або рафінованою олією без запаху і переливаємо у них тісто. Ставимо їх у розігріту до 180° С духовку і готуємо на водяній бані близько 20 хвилин. Не виймаємо з формочок, допоки повністю не вистигне (краще поставити на деякий час у холодильник). Перед подачею на стiл манне суфле поливаємо джемом або варенням — виглядатиме вишуканіше.

Можна оригінально поєднати в одному десерті з манки шоколадне печиво і горіхи (подрібнені волоські, арахіс чи фундук) як прошарок. Отже, беремо по 5 столових ложок манної крупи (з верхом) і цукру (без верха), 80 г шоколадного пісочного печива, куряче яйце, 15 г вершкового масла, 300 г молока, третину склянки подрібнених горіхів. У посудину вбиваємо куряче яйце, додаємо цукор — гарно збиваємо, всипаємо ванілін, манну крупу, заливаємо молоком і ставимо на малий вогонь. Постійно помішуючи, проварюємо майбутній десерт 5-7 хвилин, лише наприкінці доводячи до кипіння. Як тільки суміш придбала консистенцію сметани середньої густоти, вимикаємо вогонь, додаємо вершкове масло, розмішуємо до повного розчинення. Формочки злегка змочуємо водою і наповнюємо кожну десь на третину. Далі укладаємо шоколадне печиво (якщо хочете, щоб воно більше відчувалося, не ламайте дрібно) і притрушуємо горіхами, поверх виливаємо залишки рідкої манно-яєчної маси. Зверху притрушуємо дрібною крихтою з печива і горіхів. Смакувати ласощами можна після того, як десерт годину-дві постоїть у холодильнику.

Сирні запіканки

Умілі господині знають: щоб вдалася сирна запіканка, треба додати у неї не борошно, а саме манну крупу. Якщо ви ще не знали цього секрету, занотовуйте. Потрібно: 0,5 кг вершкового сиру, 3 яйця 50 г (3 столові ложки) манної крупи, 100 г цукру, дрібка солі, 50 мл молока (або сметани), 50 г вершкового масла, за бажанням — родзинки, курага чи сушена журавлина. Сир перетріть блендером або через сито (пропустіть через м’ясорубку). Додайте цукор, ретельно вимішайте. По черзі,  перемішуючи (або збиваючи блендером), додайте до сиру яйця, розм’якшене масло і молоко, потім манку, перемішайте і залиште масу на півгодини, щоб манка увібрала у себе вологу. За бажання — додайте підготовлені сухофрукти. Змажте форму для випікання жиром, обсипте борошном або манкою і викладіть туди сирну масу. Ставте у розігріту до 190 градусів духовку і випікайте близько 40 хвилин.

«Повітряний» варіант випічки — сирний пудинг. Для його приготування мають бути під рукою 0,5 кг вершкового сиру, 350 мл молока, 150 г цукру, 4-5 столових ложок iз верхом манної крупи, 3 яйця, ванілін. Спочатку молоко доводимо до кипіння, тоненьким струменем всипаємо в нього манну крупу безперервно помішуючи, щоб не утворювалися грудочки і маса не підгоріла. Проварюємо 5-7 хвилин до загустіння маси. Охолоджуємо до кімнатної температури. Жовтки поєднуємо зi 100 г цукру і збиваємо блендером. Змішуємо з цією масою сир і збиваємо блендером. Додаємо у тісто охолоджену манку і ванілін, знову збиваємо блендером. Білки змішуємо з цукром, що залишився, збиваємо блендером. Акуратно вводимо їх у сир і перемішуємо до однорідності. Сирне тісто переливаємо в змащену маслом форму для випічки і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку до появи рум’яної скоринки — на 35-40 хвилин. Подаємо охолодженим зі сметаною або улюбленим варенням.

Оригінальна сирна запіканка — з апельсинами. Беріть 500 г сиру, 100 г вершкового масла, 200 г цукру, 3 столові ложки крохмалю, 5-6 столових ложок манної крупи, яйце, 2 апельсини. Спочатку очищені від шкірки і кісточок апельсини подрібніть у блендері до однорідної маси. Додайте 100 г цукру і 2 столові ложки крохмалю, перемішайте. Решту інгредієнтів з’єднайте в іншій посудині і блендером перетворіть на однорідну масу. Форму для випічки вистеліть папером для випічки або просто змастіть олією, викладіть сирну масу, розрівняйте, зверху викладіть апельсинову масу. Поставте у духовку, розігріту до 180 ° С, на 50 хвилин, потім вимкніть духовку і залиште на 15-20 хвилин охолоджуватися.

Смачного!

ОРИГІНАЛЬНО

Із маку зерня

Надзвичайний — сирний десерт із кокосом і маком. Для приготування потрібно 750 г сиру, 150 г вершкового масла, 4 яйця, одна третина склянки манної крупи, 150 г цукру, по пакетику кокосової стружки і ванільного цукру, одна третина склянки маку, 100 мл молока. Відокремте білки від жовтків. Жовтки змішайте з сиром, манкою, цукром, молоком і ванільним цукром до однорідності. Потім додайте розм’якшене вершкове масло і добре перемішайте. Окремо збийте білки з дрібкою солі до міцної піни й акуратно введіть у сирну масу. Розділіть масу на дві частини, в одну додайте мак, в іншу — кокосову стружку. У форму, застелену папером для випічки, почергово викладіть обидві маси. Поставте форму в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин-годину. Коли вимкнете духовку, потримайте там запіканку ще 15 хвилин, не відкриваючи дверцят.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>