Повітряна ніжність
Манна крупа — ніщо інше як особливим способом перемелена пшениця. Діаметр її крупинок дає змогу отримувати абсолютно іншу консистенцію і смак, аніж коли для приготування страв беруть пшеничне борошно.
Найпростіша випічка з манної крупи — кекси. Для шести мініатюрних формочок (діаметром 6-7 см) беремо 50 г крупи, 100 г молока, 2 курячi яйця, 30 г цукру, столову ложку вершкового масла, трохи ваніліну. Молоко вливаємо у невеличку посудину і доводимо до кипіння. Потім акуратно, тоненьким струменем всипаємо манну крупу, безперервно помішуючи. Проварюємо на слабкому вогні буквально пару хвилин, не припиняючи перемішувати. Додаємо масло, ретельно перемішуємо і залишаємо трохи охолонути. Із цукром збиваємо яйця — до отримання стійкої піни. Додаємо до манки і перемішуємо, всипаємо ванілін, а потім до однорідності збиваємо масу у блендері. Переливаємо (чи перекладаємо ложкою) у змащені олією форми для випічки і ставимо в розігріту до 180° С духовку приблизно на 20 хвилин. Готовий манний десерт виймаємо з духовки, охолоджуємо і кладемо в холодильник на 20-30 хвилин для затвердіння. Тільки після цього акуратно, починаючи з країв, виймаємо кекси. (Навіть із рельєфніших формочок у вигляді ведмедиків кекси прекрасно виймаються). Таку повітряну ніжну смакоту зверху можна прикрасити розтопленими на водяній бані шоколадом і вершковим маслом (по 50 г). Після цього кекси ще треба хоча б на годину знову поставити у холодильник.
Для приготування десерту «Пташине молоко» беремо 70 г манної крупи, 200 мл молока, 60 г цукру, 3 білки курячих яєць, 2 столові ложки вершкового масла, чайну — ванільного цукру. Покроково робимо практично те ж, що і при приготуванні кексів. Спочатку в киплячому молоці варимо манку і заправляємо її маслом. Поки холонутиме — збиваємо у круту піну білки з цукром і ваніліном. Поєднуємо і збиваємо блендером. Виливаємо масу у змащену олією форму, бажано розділену на ніші. Випікаємо у нагрітій до 160-170 градусів духовцi хвилин 15. Охолоджуємо спочатку, вийнявши з духовки, потім хоча б хвилин 40 — у холодильнику. Якщо заливатимете їх шоколадним кремом — опісля знову треба буде поставити на годину-півтори у холодильник.
Для приготування суфле з манки потрібно 100 г крупи, 200 мл молока, 2 курячі яйця, 50 мл води, 2 столові ложки цукру, 30 г вершкового масла. Розділяємо на білки і жовтки яйця. Жовтки збиваємо. У каструльці змішуємо воду з молоком, доводимо до кипіння. Безперервно помішуючи, всипаємо манну крупу і варимо 3-5 хвилин; помішуючи, додаємо масло. Знімаємо. Коли трохи охолоне, додаємо жовтки — ретельно перемішуємо, а ще краще — збиваємо блендером. Яєчні білки збиваємо в окремій посудині й акуратно вводимо у масу.Формочки для випічки змащуємо вершковим маслом або рафінованою олією без запаху і переливаємо у них тісто. Ставимо їх у розігріту до 180° С духовку і готуємо на водяній бані близько 20 хвилин. Не виймаємо з формочок, допоки повністю не вистигне (краще поставити на деякий час у холодильник). Перед подачею на стiл манне суфле поливаємо джемом або варенням — виглядатиме вишуканіше.
Можна оригінально поєднати в одному десерті з манки шоколадне печиво і горіхи (подрібнені волоські, арахіс чи фундук) як прошарок. Отже, беремо по 5 столових ложок манної крупи (з верхом) і цукру (без верха), 80 г шоколадного пісочного печива, куряче яйце, 15 г вершкового масла, 300 г молока, третину склянки подрібнених горіхів. У посудину вбиваємо куряче яйце, додаємо цукор — гарно збиваємо, всипаємо ванілін, манну крупу, заливаємо молоком і ставимо на малий вогонь. Постійно помішуючи, проварюємо майбутній десерт 5-7 хвилин, лише наприкінці доводячи до кипіння. Як тільки суміш придбала консистенцію сметани середньої густоти, вимикаємо вогонь, додаємо вершкове масло, розмішуємо до повного розчинення. Формочки злегка змочуємо водою і наповнюємо кожну десь на третину. Далі укладаємо шоколадне печиво (якщо хочете, щоб воно більше відчувалося, не ламайте дрібно) і притрушуємо горіхами, поверх виливаємо залишки рідкої манно-яєчної маси. Зверху притрушуємо дрібною крихтою з печива і горіхів. Смакувати ласощами можна після того, як десерт годину-дві постоїть у холодильнику.
Сирні запіканки
Умілі господині знають: щоб вдалася сирна запіканка, треба додати у неї не борошно, а саме манну крупу. Якщо ви ще не знали цього секрету, занотовуйте. Потрібно: 0,5 кг вершкового сиру, 3 яйця 50 г (3 столові ложки) манної крупи, 100 г цукру, дрібка солі, 50 мл молока (або сметани), 50 г вершкового масла, за бажанням — родзинки, курага чи сушена журавлина. Сир перетріть блендером або через сито (пропустіть через м’ясорубку). Додайте цукор, ретельно вимішайте. По черзі, перемішуючи (або збиваючи блендером), додайте до сиру яйця, розм’якшене масло і молоко, потім манку, перемішайте і залиште масу на півгодини, щоб манка увібрала у себе вологу. За бажання — додайте підготовлені сухофрукти. Змажте форму для випікання жиром, обсипте борошном або манкою і викладіть туди сирну масу. Ставте у розігріту до 190 градусів духовку і випікайте близько 40 хвилин.
«Повітряний» варіант випічки — сирний пудинг. Для його приготування мають бути під рукою 0,5 кг вершкового сиру, 350 мл молока, 150 г цукру, 4-5 столових ложок iз верхом манної крупи, 3 яйця, ванілін. Спочатку молоко доводимо до кипіння, тоненьким струменем всипаємо в нього манну крупу безперервно помішуючи, щоб не утворювалися грудочки і маса не підгоріла. Проварюємо 5-7 хвилин до загустіння маси. Охолоджуємо до кімнатної температури. Жовтки поєднуємо зi 100 г цукру і збиваємо блендером. Змішуємо з цією масою сир і збиваємо блендером. Додаємо у тісто охолоджену манку і ванілін, знову збиваємо блендером. Білки змішуємо з цукром, що залишився, збиваємо блендером. Акуратно вводимо їх у сир і перемішуємо до однорідності. Сирне тісто переливаємо в змащену маслом форму для випічки і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку до появи рум’яної скоринки — на 35-40 хвилин. Подаємо охолодженим зі сметаною або улюбленим варенням.
Оригінальна сирна запіканка — з апельсинами. Беріть 500 г сиру, 100 г вершкового масла, 200 г цукру, 3 столові ложки крохмалю, 5-6 столових ложок манної крупи, яйце, 2 апельсини. Спочатку очищені від шкірки і кісточок апельсини подрібніть у блендері до однорідної маси. Додайте 100 г цукру і 2 столові ложки крохмалю, перемішайте. Решту інгредієнтів з’єднайте в іншій посудині і блендером перетворіть на однорідну масу. Форму для випічки вистеліть папером для випічки або просто змастіть олією, викладіть сирну масу, розрівняйте, зверху викладіть апельсинову масу. Поставте у духовку, розігріту до 180 ° С, на 50 хвилин, потім вимкніть духовку і залиште на 15-20 хвилин охолоджуватися.
Смачного!
ОРИГІНАЛЬНО
Із маку зерня
Надзвичайний — сирний десерт із кокосом і маком. Для приготування потрібно 750 г сиру, 150 г вершкового масла, 4 яйця, одна третина склянки манної крупи, 150 г цукру, по пакетику кокосової стружки і ванільного цукру, одна третина склянки маку, 100 мл молока. Відокремте білки від жовтків. Жовтки змішайте з сиром, манкою, цукром, молоком і ванільним цукром до однорідності. Потім додайте розм’якшене вершкове масло і добре перемішайте. Окремо збийте білки з дрібкою солі до міцної піни й акуратно введіть у сирну масу. Розділіть масу на дві частини, в одну додайте мак, в іншу — кокосову стружку. У форму, застелену папером для випічки, почергово викладіть обидві маси. Поставте форму в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин-годину. Коли вимкнете духовку, потримайте там запіканку ще 15 хвилин, не відкриваючи дверцят.