Не згоріти від розпуки й огірчиння, щоб зло не перемогло

25.02.2015
Не згоріти від розпуки й огірчиння, щоб зло не перемогло

— Уже почався Передвеликодній піст — час прибирати в душі, в будинку і в саду... час тягнутися до Божого світла, рости, цвісти, зав’язувати плід чеснот. А натомість хочеться сховатися — стати зернятком і сховатися. Зимно на душі, хоча надворі теплішає...

Молитися і працювати. Робити своє. Радіти кожній найдрібнішій приємності. Ділитися радістю. Дарувати.

Прибирати.

Молитися...

От якраз той випадок, коли мусиш молитися за ворогів, аби самому не згоріти з ненависті. Просто тому, що не маєш права згоріти — надто багато справ, хороших, потрібних справ попереду. Прибирати. Саджати. Будувати. Ростити. Якщо згоріти від розпуки й огірчення — значить, вони перемогли, значить, зло перемогло. Недочекаються.

Зоя ЖУК,
дитяча письменниця, перекладач:

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>