На штурм радянського рекорду

25.02.2015
На штурм радянського рекорду

На екваторі ЧС-2015 в активі норвезьких лижників — п’ять із шести можливих золотих нагород. (з сайта fis-ski.com.)

Живій легенді українських лижних гонок Валентині Шевченко в жовтні виповниться 40 років. Але вона й досі — лідер національної збірної, приклад для наслідування. На чемпіонаті світу, що зараз проходить у шведському місті Фалуна, ветеран «синьо-жовтої» команди за традицією останнього десятиріччя демонструє найвищі поміж своїх співвітчизників результати.

Наразі 28-ме місце, яке посіла Шевченко в скіатлоні, залишається кращим персональним здобутком українських лижників на «мундіалі». Хоча, без сумніву, лижна «комбінація» (7,5 км вільним стилем та стільки ж — «класикою») не є улюбленою дисципліною Валентини. Своє найвище досягнення на попередніх чемпіонатах світу — «бронза» 2009 року — представниця Чернігівщини продемонструвала на 30-кілометрівці класичний стилем, відтак можна очікувати, що саме на цю дистанцію у Фалуні найбільше розраховує досвідчена представниця Чернігівщини. Водночас її виступ очікується й на «десятці» вільним стилем, і в естафеті.

Перша ж частина «мундіалю» більшою мірою була присвячена спринтерським перегонам, між якими організатори провели вже згаданий скіатлон. Спочатку гонщики змагалися в індивідуальній програмі, потім був командний спринт. Але незалежно від змагальної програми переможцями цих баталій щоразу ставали норвезькі лижники.

Дебютне «золото» ЧС-2015 дісталося легендарній Маріт Бйорген, від якої на цьому «мундіалі» чекають рекорду. Наразі найуспішнішою лижницею планетарних першостей є радянська спортсменка Олена Вяльбе, на рахунку якої 14 світових нагород вищої проби. Ставши переможницею спринту, Бйорген впритул наблизилася до рекордної позначки. Але ні в скіатлоні (шосте місце), ні в командному спринті (Маріт не брала в ньому участі) поповнити свою персональну скарбничку норвежці не вдалося. Однак попереду ще три гонки, за підсумками яких Бйорген зможе не тільки зрівнятися з рекордом Вяльбе, а й вийти на нові рубежі.

Власне «мундіаль» у Фалуні проходить за повного домінування норвезької збірної — лише в одному з шести наразі проведених на ЧС стартів перемогу здобув представник іншої країни. Цікаво, що в чоловічому скіатлоні, який виграв росіянин Максим Вилегжанін, на п’єдесталі взагалі не знайшлося місця представникові Норвегії. Українські лижники — Олексій Красовський та Костянтин Яременко — показали в цих перегонах 49-й та 57-й результат відповідно.

Що ж до спринтерських здобутків наших співвітчизників, то в жодній дисципліні «синьо-жовті» не змогли пробитися до фінальної частини баталій. В індивідуальних жіночих перегонах Катерина Сердюк стала 39-ю, Марина Анцибор — 48-ю. У чоловіків — Руслан Перехода посів 56-те місце, Яременко — 74-те, а Андрій Орлик — 75-те. Певні сподівання на високий спринтерський результат покладали наші наставники на жіночу командну гонку, але дует Анцибор/Сердюк до омріяної «десятки» не потрапили, посівши в підсумку 14-ту позицію. Український чоловічий тандем (Перехода/Орлик) у аналогічному виді змагань став лише 19-м.

До слова, 16-річний Андрій Орлик — чи не наймолодший учасник «мундіалю». Власне нинішній вік сумчанина — рубіж, який служить перепусткою на дорослі змагання. За словами головного тренера збірної Валерія Леснікова, Орлика — учасника нещодавнього Європейського олімпійського фестивалю серед юніорів — включили до заявки на дорослий ЧС, аби «реанімувати» чоловічу естафету, яку впродовж останніх років ніяк не вдавалося зібрати.