Усе буде чіз-кейк

04.02.2015

Рецепт приготування чіз-кейку зовсім не складний. Напевно, саме це посприяло появі в англійській мові ідіоми «a piece of cake». Буквально — «шматок пирога». Але вираз має також і значення, аналогічне нашому «простіше простого».

Утім, чіз-кейк — не простак. Відповідно до американських суджень — просто демократичний. Тому такий десерт доречний для будь-якого застілля: від дружніх посиденьок у вузькому колі до гучних найурочистіших святкувань.

Отже, знадобиться 600 г вершкового сиру (в оригіналі — «Філадельфія»), 200 г будь-якого пісочного печива без начинки, 80 г вершкового масла, 5 яєць (відокремити білки від жовтків), 175 г цукру, 200 г сметани, 50 г крохмалю, 2 столові ложки лимонного соку, чайна ложка розпушувача тіста.

Поки розігрівається духовка (до 150 градусів), готуєте два основних шари чіз-кейку. Спочатку нижній. Подрібнюєте печиво (блендером або вручну ) і змішуєте з розм’якшеним вершковим маслом. Викладаєте в змащену маслом форму для випічки, розрівнюєте. Далі готуєте верхній шар — сирний. Розмішуєте сир зі сметаною до однорідної маси (можна збити міксером). Потім збиваєте міксером жовтки з цукром і лимонним соком, додаєте отриману суміш у сирну масу. Крохмаль змішуєте з розпушувачем тіста й акуратно просіваєте крізь сито туди ж. Усе перемішуєте. Окремо міксером збиваєте білки з дрібкою солі — до стійкої піни, допоки не подвоїться об’єм. Насамкінець їх поступово вмішуєте у сирно-жовткову масу. Готове сирне тісто викладаєте у форму для запікання на підготовлений шар з печива. Розрівнюєте верх, ставите в духовку на 90 хвилин. Такий довгий низькотемпературний режим випічки потрібен для того, щоб сирний верх пирога не скипав і не пузирився.

І останнє: не поспішайте виймати готовий чіз-кейк із духовки. Спочатку привідкрийте, нехай пиріг постоїть хвилин 20 після того, як вимкнете духовку. У теплі, поступово охолоджуючись, він дійде до стану необхідної щільності.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>