Рецепт приготування чіз-кейку зовсім не складний. Напевно, саме це посприяло появі в англійській мові ідіоми «a piece of cake». Буквально — «шматок пирога». Але вираз має також і значення, аналогічне нашому «простіше простого».
Утім, чіз-кейк — не простак. Відповідно до американських суджень — просто демократичний. Тому такий десерт доречний для будь-якого застілля: від дружніх посиденьок у вузькому колі до гучних найурочистіших святкувань.
Отже, знадобиться 600 г вершкового сиру (в оригіналі — «Філадельфія»), 200 г будь-якого пісочного печива без начинки, 80 г вершкового масла, 5 яєць (відокремити білки від жовтків), 175 г цукру, 200 г сметани, 50 г крохмалю, 2 столові ложки лимонного соку, чайна ложка розпушувача тіста.
Поки розігрівається духовка (до 150 градусів), готуєте два основних шари чіз-кейку. Спочатку нижній. Подрібнюєте печиво (блендером або вручну ) і змішуєте з розм’якшеним вершковим маслом. Викладаєте в змащену маслом форму для випічки, розрівнюєте. Далі готуєте верхній шар — сирний. Розмішуєте сир зі сметаною до однорідної маси (можна збити міксером). Потім збиваєте міксером жовтки з цукром і лимонним соком, додаєте отриману суміш у сирну масу. Крохмаль змішуєте з розпушувачем тіста й акуратно просіваєте крізь сито туди ж. Усе перемішуєте. Окремо міксером збиваєте білки з дрібкою солі — до стійкої піни, допоки не подвоїться об’єм. Насамкінець їх поступово вмішуєте у сирно-жовткову масу. Готове сирне тісто викладаєте у форму для запікання на підготовлений шар з печива. Розрівнюєте верх, ставите в духовку на 90 хвилин. Такий довгий низькотемпературний режим випічки потрібен для того, щоб сирний верх пирога не скипав і не пузирився.
І останнє: не поспішайте виймати готовий чіз-кейк із духовки. Спочатку привідкрийте, нехай пиріг постоїть хвилин 20 після того, як вимкнете духовку. У теплі, поступово охолоджуючись, він дійде до стану необхідної щільності.
Смачного!